marekplock napisał(a):
Czesc 3tyg. temu zmienilem w moim 330d olej z 5w-30valwoline na mobil1 0w-40turbo diesel-filtr boscha-jezdzilem ok 3tyg.i wszystko bylo ok o ubytkow oleju itp. -az tu nagle podczas jazdy zaczela mi migac czerwona kontrolka oleju co jakis czas-zatrzymalem auto patrze a kontrolka swieci sie ciagle- po dodaniu gazu gasnie-zgasilem auto poczekalem az wystygnie silnik -odpalilem i jest wszystko ok-co to morze byc?-- czy powodem moze byc zmiana z 5w na 0w? nadmieniam ze przed zmiana oleju sprawdzilem jego stan i bylo go za duzo powyzej maxa-auto wczesniej bylo u mechanika mialo naprawiana skrzynie biegow -i martwie sie ze dolano mi nie wiem z jakiego powodu olej ktory mialem w bagazniku-w pojemniku z olejem mialem ok 2 litrow a teraz jest pusty -pojechalem do mechanika i nikt nie chce sie przyznac ze dolewal mi olej-co sugerujecie ?moze ten nadmiar oleju cos popsul?lub rzadszy olej?
Zmieniłeś olej na taki o wyższej lepkości w temperaturze pracy silnika, więc jeśli rzeczywiście wlałeś to co napisałeś,
to nie ma takiej możliwości aby przyczyną był olej.
5W i 0W to wskaźniki mówiące o zachowaniu oleju w temperaturach ujemnych,
róznicę zauważysz chyba tylko uruchamiając silnik o poranku gdzieś na północy Norwegii.
Sprawdź ciśnienie w funkcji obrotów i wszystko bedzie jasne.