BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 07:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Jaki rozmiar opon? Problem z ABS/ASR.
PostNapisane: 12 maja 2011, 14:27 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich.
Mam problem często występujący na forum. Po ok 15min jazdy włącza mi się kontrola trakcji i ABS. Po zapaleniu tych 2 kontrolek wariuje mi ekonomizer, nie działa prędkościomierz oraz licznik przejechanych kilometrów.
Wymieniłem czujnik ABS w lewym tylnim kole oraz moduł jednak problem nie ustał. Najprawdopodobniej problem tkwi w oponach i tu pojawia się mój problem. Obecnie jeżdżę na kołach 205/45/17 przód i 225/45/17 tył, obydwie felgi 8cali szerokość.Nowe felgi mam od m5 z tyłu 9cali szerokości, z przodu natomiast 9'.
Jak dobrać szerokość opon do takich felg aby ich wysokość była identyczna? Na tył zakupiłem 225/45/17 ale problem zostaje z przodem :( Nie wiem jaki rozmiar opon dobrać do takiej felgi aby wysokość była ok biorąc pod uwagę, że opona z tyłu będzie lekko naciągnięta. Czy np. opona 225/40 lub 215/50 będzie w porządku na przód?

Bmw 528iA 1996r.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Jaki rozmiar opon? Problem z ABS/ASR.
PostNapisane: 12 maja 2011, 14:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Skoro stwierdziłeś że to często występujący problem na forum to po co zakładałeś kolejny temat jakie opony dobrać do felg :kwasny:

PostNapisane: 12 maja 2011, 15:28 
Pierwsze kroki

heh częstym tematem jest problem z abs/asr. Ale nie wiem jak z tymi oponami. Bo jak założę przód i tył 225/45/17 to z tyłu opona będzie niższa i problem nie zniknie. Nie wiem jak dobrać ten rozmiar i tu jest cały problem.

PostNapisane: 12 maja 2011, 15:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
meechaw napisał(a):
Witam wszystkich.
Mam problem często występujący na forum. Po ok 15min jazdy włącza mi się kontrola trakcji i ABS. Po zapaleniu tych 2 kontrolek wariuje mi ekonomizer, nie działa prędkościomierz oraz licznik przejechanych kilometrów.
Wymieniłem czujnik ABS w lewym tylnim kole oraz moduł jednak problem nie ustał. Najprawdopodobniej problem tkwi w oponach i tu pojawia się mój problem. Obecnie jeżdżę na kołach 205/45/17 przód i 225/45/17 tył, obydwie felgi 8cali szerokość.Nowe felgi mam od m5 z tyłu 9cali szerokości, z przodu natomiast 9'.
Jak dobrać szerokość opon do takich felg aby ich wysokość była identyczna? Na tył zakupiłem 225/45/17 ale problem zostaje z przodem :( Nie wiem jaki rozmiar opon dobrać do takiej felgi aby wysokość była ok biorąc pod uwagę, że opona z tyłu będzie lekko naciągnięta. Czy np. opona 225/40 lub 215/50 będzie w porządku na przód?

Bmw 528iA 1996r.

Na 17 zalozyles 205/45 do e39? i co podoba ci sie twoje auto????
Na 8 cali 17 zaklada sie 235/45, nawet 225/45 nie wyglada dobrze na e39....

PostNapisane: 12 maja 2011, 17:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
KubaMpakiet, e39 totalnie nie wygląda na niczym poniżej 18 cali... ;)

PostNapisane: 12 maja 2011, 19:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
deejeys napisał(a):
e39 totalnie nie wygląda na niczym poniżej 18 cali..
i wtedy totalnie jak woz na zeliwnych kolach jezdzi. Nie liczy sie tylko wyglad ....

a co do rozmiaru opon r17 do e39, to uwazam ze optimum to wlasnie 235/45. 225 troche waskie i licznik przeklamuje, 205 to raczej dobra szerokosc na r15 na zime

PostNapisane: 12 maja 2011, 19:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TUB20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98948
Tutaj możesz sprawdzić średnicę opon w tym kalkulatorzehttp://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ ale powiem Ci że jakies małe róznice do 2% nie mają wpływu na wariowanie abs-u.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem że założyłeś 205 opone na felgę 9" !!!!!!!!! to wtedy już wogóle taka wąska opona rozciągnieta na szeroką felge dodatkowo traci na średnicy i wcale się nie dziwię że coś wariuje..Ja mam tak przód 225/45/17 na feldze 8" a tył 235/45/17 na feldze 9"czyli różnica w średnicach niecałe 8mm a i jest ok,a u Ciebie różnica to min 18mm na średnicy.

PostNapisane: 12 maja 2011, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
meechaw napisał(a):
Obecnie jeżdżę na kołach 205/45/17 przód i 225/45/17 tył

Cały problem u Ciebie polega na tym, że przód ma inną średnicę niż tył.
Skoro na przód założyłeś 205 to powinieneś podnieść profil na 55.
Jeżeli byś chciał zostawić profil 45 na przodzie to powinieneś na tył założyć 225/35.
Wtedy wszystko będzie oki.
Te cyferki .../45/.. czy .../35/... to jest procent szerokości opony, dlatego jak zakładasz szerszego kapcia musisz zejść z profilem w dół, a jak węższego to musisz podnieść.

PostNapisane: 12 maja 2011, 21:30 
Pierwsze kroki

Dziękuję za odpowiedź. Te 205/45 na przód to założyłem bardziej dla picu na innej feldze. Faktycznie nie wygląda to za dobrze. Nie jest ona założona na 9cali, prędzej 8 lub jeszcze coś mniej.Opona jest trochę naciągnięta ale bez przesady. Szczerze mówiąc sam nie wiem jaka to szerokość felgi. Tak dobiorę opony jak napisał schabo. Przód 225/45, tył 235/45. Miejmy nadzieję że ABS/ASR się uspokoi. Jak opony nie pomogą to nie mam pojęcia co może być nie tak:(

PostNapisane: 13 maja 2011, 07:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TUB20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98948
Jeszcze tutaj taki konfigurator może się przydać doboru szerokosci opon do szerokosci felg http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html
Pozdrawiam

PostNapisane: 13 maja 2011, 09:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
meechaw napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź. Te 205/45 na przód to założyłem bardziej dla picu na innej feldze. Faktycznie nie wygląda to za dobrze. Nie jest ona założona na 9cali, prędzej 8 lub jeszcze coś mniej.Opona jest trochę naciągnięta ale bez przesady. Szczerze mówiąc sam nie wiem jaka to szerokość felgi. Tak dobiorę opony jak napisał schabo. Przód 225/45, tył 235/45. Miejmy nadzieję że ABS/ASR się uspokoi. Jak opony nie pomogą to nie mam pojęcia co może być nie tak:(

8-235/45
9-255/40
:cisza: tak powinno byc :cisza:
W innej konfiguracji bedzie kibel

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1