BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 07:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] ABS ASC a prad i napiecie akumulatora
PostNapisane: 12 maja 2011, 08:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
Problem polega na tym,
czasami po dluzszym postoju ( nocnym ) gdy odpalam samochod zapalaja mi sie kontrolki ABS i ASC . Swieca sie stale i moge tak sobie z nimi jezdzic i jezdzic . Chyba ze zgasze samochod, zapale ponownie i przejade ze 30m ..wtedy gasna i wszystko spowrotem dziala.
Zdarza sie to sporadycznie, czasem kilka porankow z rzedu a czasem raz w tygodniu.
Komputer nie rejstruje bledow owych systemow.

Dodam ze akumulator mam chyba jeszcze oryginalny, alternator laduje dobrze ale kolega miernikiem mierzyl mi spadek napiecia przy rozruchu i napiecie spada do 10V, niewiem jak to sie ma do pradu.
Moze tak byc ze po dluzszym postoju aku ma wahania pradu/napiecia i system zostaje wylaczony ,stad swieci sie blad ABS ASC, a gdy zgasze autko i ponownie odpale wtedy wahniecia sa mniejsze i po przejechaniu kilkudziesieciu metrow gdy czujniki zaczna na nowo czytac obroty kol blad poprostu gasnie ?
A moze wogole w zlym miejscu szukam i to nie wina baterii ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] ABS ASC a prad i napiecie akumulatora
PostNapisane: 12 maja 2011, 09:18 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5td
nie wiem dokładnie jak jest w e46, ale w e30 było takie zabezpieczenie ABSu, że poniżej chyba 9V wyłączał się automatycznie, najlepiej podmień akumulator na dzień, dwa i sprawdź, jeśli aku faktycznie jest od nowości to na pewno nie ma już takiej pojemności jak nowy, więc spadki przy rozruchu będą większe

PostNapisane: 12 maja 2011, 10:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Wina aku jak dla mnie. Niektóre systemy chronią się w ten sposób(poduchy też) przed niskim napięciem. Obadaj aku, może niedoładowany, może brak elektrolitu, a może już starość go dosięgnęła.

PostNapisane: 13 maja 2011, 06:02 
Forumowicz

Kod silnika: M52B28
U mnie jak padl alternator i jechalem do mechanika na resztkach prądu to zapaliła się kontrolka ABS-u potem poduszek a na końcu zgasły światła więc tak jak wcześniej pisali koledzy podmień akumulator i najlepiej żeby miał takie same parametry pracy.

PostNapisane: 13 maja 2011, 08:40 
Częsty bywalec

w tej chwili mam wlozony 62Ah , wedlug real oem monotwane byly w moim aucie albo 55 albo 70 Ah , chce zalozyc centre future , ona jest 64 Ah , i idealnie pasuje do oslon wiec zaloze ja. parametry zblizone. wiec bedzie git. pojezdze kilka dnia zobacze co i jak i dam znac.

dziekuje wszystkim za pomocna rade.

PostNapisane: 13 maja 2011, 12:05 
Forumowicz

Kod silnika: M47N
W listopadzie ubiegłego roku padł mi czujnik ABSu i przy sprawdzaniu błędów w układzie ASC jednym z nich był błąd mówiący o niskim stanie naładowania akumulatora. Nie wiem jaki to był program do diagnozy, bo byłem w warsztacie na tej operacji.

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 98-01 sedan
Hmm to ja może pod temat zadam jedno związane z tymi kontrolkami pytanie.
Otóż świeciły mi się cały czas kontrolki ABS i ASC, pojechałem pod komputer, powiedzieli, że wykazuje błąd lewego przedniego czujnika, owy czujnik wymieniłem. I teoretycznie po przejechaniu kawałka kiedy już czujnik ma działać powinny się kontrolki wyłączyć, lecz świecą się dalej..
Czy może być to jeszcze jakaś inna przyczyna z tym, w końcu czujnik nowy, oryginalny ATE. Czy powinienem znów pojechać na komputer by osunąć błąd?
Pytam bo chce być czegoś pewny iż panowie z serwisu potrafią tylko kasę żreć, za każdym razem by coś sprawdzić zamiast konkretnie wytłumaczyć co i jak trzeba zrobić by usterkę naprawić.
Proszę o możliwe porady.

PostNapisane: 14 maja 2011, 08:09 
Forumowicz

nie pozostaje nic innego jak jechać jeszcze raz i sprawdzić , błędy po czujnikach powinny same zniknąć.

PostNapisane: 14 maja 2011, 15:08 
Pierwsze kroki

Czytając niektóre komentarze mówiono, że kontrolka gaśnie po przejechaniu kawałka, no więc na tym się opierałem.
Otóż sprawa wygląda tak:
Kontrolki faktycznie zgasły mi, ale po dosyć dłuższej jeździe.. Teraz przy ponownym rozruchu samochodu, kontrolki gasną po przekroczeniu 20 km/h, lecz włączają się od nowa kiedy ostrzej przyhamuję i zwolnię, potem już nie gasną. Dopiero przy ponownym uruchomieniu sytuacja powtarza się jak wyżej opisałem.
Czy to jest sprawa błędu który siedzi w komputerze? Czy po skasowaniu będzie wszystko ok, czy w tej sprawie siedzi coś więcej??

PostNapisane: 15 maja 2011, 10:34 
Pierwsze kroki

Nikt nie zetkną się z takim problemem?
Raczej i tak chyba muszę pojechać na kompa, ale boje się tego czy trzeba będzie znów coś wymieniać... :zalamany:

PostNapisane: 15 maja 2011, 21:03 
Forumowicz

Kod silnika: M47N
Czujniki sczytują prędkość kół. Po odczytaniu prędkości z każdego koła i braku różnic we wskazaniach czujników kontrolki same gasną. Jeśli tak jak w Twoim przypadku nie gasną to może jeszcze jakiś czujnik jest uwalony, a gość przy odczytał tylko ostatni błąd.

Bez kompa się nie obejdzie kolego. W Inpie można odczytać aktualne wskazania czujników w trakcie jazdy i będzie widać jak na dłoni, który czujnik nie podaje sygnału.

PostNapisane: 15 maja 2011, 21:07 
Częsty bywalec

Ciesze sie ze jest taka aktywnosc w temacie ..ale wracajac to watku z tematu i pierwszegto posta ... :)

obstawiacie jednak zeby aku podmienic ?

PostNapisane: 16 maja 2011, 09:48 
Częsty bywalec

wszyscy czytajacy temat ..uwazaja ze akumulator szwankuje ? nikt sie nie spotkal z takim zjawiskiem jak w temacie ?

PostNapisane: 18 maja 2011, 21:38 
Forumowicz

nikt nie chce Ciebie naciągać na koszta, skoro komp nie pokazuje żadnych błędów to ciężko jest coś powiedzieć konkretnego :(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1