Cytuj:
1. Jedna tablica rejestracyjna dla każdego samochodu (stały numer rejestracyjny). Tak więc kupując auto od mieszkańca Katowic będziemy jeździć na jego numerach.
Szczerze mówiąc nie mam zdania. Podoba mi się że mam tablice WOT, nie wstydzę się swoich okolic. Ale może zmieni się krzywe patrzenie przez Warszawiaków na ludzi z małych miasteczek, którzy do wspaniałej stolicy przyjechali. Cze będzie rok auta czy nie - bez różnicy. Koszt nowych tablic - 130zł też jakoś nie powala przy zakupie auta.
Cytuj:
2. Formalności w jednym okienku = 1 wizyta w urzędzie. Obsłużą nawet urząd skarbowy. Na miejscu wydrukują dowód rejestracyjny.
Tu widzę plus, bo do Skarbowego trzeba było podjechać osobno i pewnie w wielu miastach były tam kolejki.
Cytuj:
3. Dostęp do centralnego rejestru pojazdów.
To byłoby dobre dla aut salonowych, bo te z niemiec przed pierwszym przeglądem będą miały już skręcony przebieg.
Cytuj:
4. Podczas kontroli drogówki nie musimy posiadać prawa jazdy, OC i dowodu rejestracyjnego, wszystko sprawdzi za nas policja.
To mi się najbardziej podoba bo notorycznie jeżdżę albo swoim autem bez papierów bo zostawię u małżonki albo w domu albo ona mi nie odda jak jeździ moim albo jak wezmę jej auto to jej potem nie oddam i ona jeździ bez dokumentów... Co prawda dopiero raz mnie zatrzymali totalnie bez niczego i puścili, no ale już byłem w trasie 800km bez papierów
Cytuj:
5. Dane o stanie licznika, zmiany właściciela będą umieszczane w Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP). Dane przekazywać będą stacje kontroli pojazdów, do danych dostęp będą mieli wszyscy."
To jest super, myślę że w praktyce mocno to ukróci cofanie przebiegów. Nie raz uczciwy człowiek sprzedaje auto a handlarz dopiero go skręca i sprzedaje dalej.
Co do kopiowania pomysłów od innych... Po co kombinować na siłę coś nowego jak można powielać sprawdzone wzorce.