BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 08:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] telepie przy ruszaniu
PostNapisane: 9 maja 2011, 09:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
moj nie telepie jedynie przy ruszaniu, podczas jazdy tez, te objawy nie ustana bo zniszczone sa te gumowe czesci tulejek ;) ale tak jak mowisz najlepiej zaczac od najtanszych rozwiazan, a luzny wydech i gume na wale mozna latwo sprawdzic podnoszac auto, a niestety wszystkich tulei nie sprawidzisz dopoki nie wymontujesz sanek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 maja 2011, 02:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 525 e39
Kod silnika: M54B25
Pora troche odświeżyć temat... a wiec tak z problemem nadal sie nie uporalem. Mechanika sprawdzal wszystko co mogl sprawdzic bez wiekszego demontarzu czesci i co? wszytko sztywne nic nie wyjade sie zeb bylo wyklepane czy zauzyte. Jedyne wyjscie jakie zostaje to to zaczac wysztko rozberac zaczynajac od dwumasu a konczac na sankach:/ Ale na co chcialbym zwrocic uwage to ze zapytalem sie 5 użytkowników wlasnie tego modelu z roznymi silnikami i co? Kazda e46 mniej wiecej z tego roku co moja i z okolo 200 tys przebiegu boryka sie z tym samym probleme. Wiec stanowczo mozna stwierdzic ze to jest wada w e 46 niestety :/

PostNapisane: 17 maja 2011, 16:51 
Forumowicz

Siemka, żuć okiem na poduszki mocujące tylni most.
Aha i jeszcze jedno czasem jest tak ze sa wadliwe sprzegła i sie przyklejaja a nie slizgaja jak powinny. Ale objawem są kangurki :P

PostNapisane: 17 maja 2011, 21:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
Możliwości jest tak dużo że niestety ale chyba trzeba z tym się pogodzic,bo jak by chciał tak wszystko wymieniac co piszą na forach to by kupił drugą coupete :kwasny:

PostNapisane: 18 maja 2011, 01:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 525 e39
Kod silnika: M54B25
RaceR napisał(a):
Siemka, żuć okiem na poduszki mocujące tylni most.
Aha i jeszcze jedno czasem jest tak ze sa wadliwe sprzegła i sie przyklejaja a nie slizgaja jak powinny. Ale objawem są kangurki :P

problem polega na tym ze nie wystepuje kangurek tylko telepie tak jakby dyferencjalem, chcialbym podrekslic ze czuc to na tylniej kanapie jak sie siedzi. No i oczywscie wystepuje pukniecie przy zmianie biegow.

PostNapisane: 18 maja 2011, 08:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
odpowiedz na wasz problem :
Nie skomentuje tego mechanika z ASO w Niemieckim salonie bo niewiedzac dokladnie co to jest ..walna ci ze sprzegla za konkretna kase i tyle ... takich specjalistow to w kazdym warszatcie u nas w kraju znajdziesz ...( jesli sprzeglo sie konczy to nawet na postoju jak je wciskasz cos tam slychac dziwnego )

co do problemu to nastepuje luz na sankach , a dokladnie elementy gumowe sa juz wybite albo guma ze starosci kruszeje,stad podczas wysprzeglania i dodawania gazu owe sanki uderzaja o podloge samochodu im bardziej wybite gumy tym zjawisko czestsze i glosniejsze u mnie rozwiazaniem bylo wymiana elementu nr.4 po obu stronach ale rownie dobrze radze sie przyjrzec elementom nr.7

Obrazek

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30

ps- najczestszym objawem uszkodzonych tych gum sa stuki w podloge na wysokosci oparc tylnej kanapy.

PostNapisane: 18 maja 2011, 11:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
kolego mam, znaczy miałem ten sam problem. dyfer się wysrał godzinę temu :kwasny: zębatka jest apewne zjechana konkretnie czyli możesz mieć pewność że autko było solidnie upalane. (moje zresztą też)
po 15 będę holował je do domu i rozbierał żeby zobaczyć o co kaman. myślałem na początku że to skrzynia ale jednak dyfer. staneło auto i nie chciało ruszyć. jak chciałem ruszyć to jak by ktoś młotkiem dyfer walił.
nie wybieraj się w daliekie trasy. będę robił foto co i jak i wrzucę.

PostNapisane: 18 maja 2011, 12:22 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
Sporo E46 boryka się z tym problem stukania, a przyczyn może być mnóstwo. Najczęściej wybija się ta tuleja dyfra z nr.9 Ja u siebie wymieniłem tą tuleje + półosie bo miały luz na przegubach. Jest znaczna poprawa, ale idealnie nie jest. Moim zdaniem to ten luz jest na wszystkich łączeniach po trochu i dlatego jest to stukanie bo to się kumuluje i wali właśnie w te tuleje wózka i nie jestem przekonany czy ich wymiana da poprawę.

PostNapisane: 18 maja 2011, 13:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Widzę że nie jestem sam z tym problemem i wiele osób aktualnie też się z tym boryka... Ja mam E34 w automacie też zaczynało stopniowo szarpać przy wolnym ruszaniu, byłem u mechaników to mówili że to nic groźnego trzeba gwałtownie wciskać gaz to nie będzie szarpać, ale czy przez to mam wolno nie ruszać? :O po gwałtownym ruszaniu zobaczyłem że usterka się powiększa co raz mocniej szarpie i biegi mocniej szaleją! Sprawdziłem olej w skrzyni i go uzupełniłem (bo też były takie teorie), trochę zminimalizowało objawy rzucaniem auta przy ruszaniu, po 100km olej jednak wyciekł ze skrzyni przez wadliwy uszczelniacz przy wyjściu ze skrzyni na wał, teraz biegi tak szaleją i tak trzęsie autem przy ruszaniu(do 60/70kmh) że masakra. Dzisiaj jeszcze jadę na kanał żeby przynajmniej spróbować coś znaleźć...

Miał ktoś tak kiedy,ś? Są jakieś możliwości co i jak?

PostNapisane: 18 maja 2011, 13:48 
Zacna persona forum

jak wyżej napisałem. trzeba klapkę odkręcić i dyfer sprawdzić bo pewnie pada jak i u mnie padł :wstyd:

PostNapisane: 18 maja 2011, 16:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
jakie mogą być objawy jeżeli tą klapkę odkręcę? Szukać jakiś luzów, wycieków, klekotania? Bo faktycznie drgania/rzucania odczuwalne najbardziej są na tyle, brałem też pod uwagę to że skrzynia może być walnięta i przenosi wszystko na tył....

dzięki :D

PostNapisane: 18 maja 2011, 18:35 
Zacna persona forum

odkręcisz to zobaczzysz ząbki. jak są zjechane jak pięty pielgrzyma to tylko wymiana

PostNapisane: 18 maja 2011, 21:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Kod silnika: M47TU
w tamtym roku mailem ten sam problem, po wymianie sprzęgła i dwumasy wszystko ustąpiło, przez rok zrobiłem 50 tys km i ani razu mi nic nie za telepało.. możesz sprawdzić to w prosty sposób (rada z tego forum) delikatnie przypal sprzęgło i zobacz czy ustąpi telepanie. Ja tak robiłem i zawsze po przypaleniu sprzęgła około tysiąca km przejeżdżałem bez telepania, no ale ile można przypalać sprzęgło? Postanowiłem wymienić komplet i mam spokój...Powodzenia

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1