asalien napisał(a):
e46 330d 2002r witam jak w tytule wyje mi pompa od wspomagania i ma leka zacinke kierownica na zimnym silniku... co zrobic wymienic plyn??(jest brudny juz prawie czarny)
Jak plyn wymienic to najlepiej na jaki i ile go kupic bo nawet nie wiem ile moze wejsc... z gory dzieki za odpowiedzi:)
Trudno określić czy wymiana oleju wystarczy, jeśli tylko trochę buczy a olej masz wyraźnie brudny to może oznaczac że ktoś zapomniał o wymianie i należy zrobić to jak najszybciej. Procedury całkowitej wymiany znajdziesz w internecie.
Ja wymieniłem i nic nie pomogło, dlatego kupiłem regenerowaną pompę i na dniach będę ją instalował.
Jadąc powoli, na wprost, nie słyszałem silnika ale lekkie rzężenie pompy, które przechodziło w wielki metaliczny skowyt przy skręcie kół z wyższymi obrotami silnika - jakby ciężkie tarcie metalu o metal na sucho...
Od początku miałem w tym aucie dość niemrawe wspomaganie (w porównaniu z Passatem czy Vectrą) i myślę że było to efektem "wyjechanej" pompy, czyli niewielkiego ciśnienia w układzie.
Osobiście będę zalewał olejem klasy Dexron 3, np. Mobil 320.