BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 16:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] 318 TDS po generalce 0 mocy - tragedia do 2000 obrotow
PostNapisane: 23 marca 2011, 18:06 
Pierwsze kroki

WItam!

Mam e36 318 TDS. W aucie bylo praktycznie wsyztko robione:

glowica, rozrzad, wtryski, wymiana pompy wtryskowej + ustawienie, tloki, korbowoty i reszta calego bajzlu. Kasy poszlo co nie miara i jest problem. Autko pracuje bardzo rowno, nie kopci, obroty nie faluja - silnik pracuje idealnie i wstaje bez problemu. Problem jest taki iz nie ma mocy do 2000 obrotow - kompletny brak reakcji na gaz. DOdam ze na luzie bardzo wolno wkrecaja sie obroty - nie reaguje na gaz tak jak powinien. Na komputerze wyskoczyl tylko blad czujnika w kolektorze. Auto idzie maksymalnie 140km/h max i odcina mu paliwo. Filtry wysztkie wymieniane, katalizator wyciety wstawiona strumiennica i tylko mala poprawa... Wezyk pod kolektorem podlaczony drozny... Gdzie dalej szukac? Wydaje mi sie ze moze walna komputer silnika? Prosze o pomoc. Pompa wtryskowa sprawdzona u pompiarza - dziala ok. Zapomnialem dodac ze nie mam pewnosci w jakim stanie jest pompka w zbiorniku paliwa - czy to moze byc wlasnie jej wina? :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] 318 TDS po generalce 0 mocy - tragedia do 2000 obrotow
PostNapisane: 23 marca 2011, 22:35 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
przestaw glowke na pompie wtryskowej z twojego opisu wychodzi ze jest zle ustawiona .poluzuj 4srubki na gluwce i lekko przesun ja w strone szyby tylko bardzo delikatnie i na zapalonym silniku i powino ci sie poprawic

PostNapisane: 24 marca 2011, 06:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Odradzam takie samodzielne eksperymenty. Widzialem jak to sie ustawia i wprawnemu majstrowi nie dalbym tego ustawiac "na ucho" a co dopiero samemu. Jedz do ogarnietego pompiarza niech ustawi jak trzeba.

Co do pompki w baku to ona ma znaczenie tylko przy rozruchu, wiec jak zapala dobrze to jest ok, ale mozliwe za zapchal sie filtr wstepny zalozony wlasnie na ta pompke. Dobrac sie do niej jest niezwykle latwo. Znajduje sie pd siedzeniem od strony pasazera. Na wszelki wypadek zmien tez filtr paliwa.

PostNapisane: 21 maja 2011, 07:34 
Pierwsze kroki

Byl problem z elektryka - teraz idzie jak rakieta.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1