BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 08:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d M47N Klimatyzacja działa ale nie całkiem OK
PostNapisane: 24 maja 2011, 22:16 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Gdybym nie był perfekcjonistą i świrem pewnie nie zwrócił bym na to uwagi....
Klimatyzacja sprawna , klapy kierunku nawiewu Ok.
Panel umiem obsłużyć i wiem jak co i kiedy działa.

Dzisiaj poległem.....

Parametry pracy;
Nie zależnie czy auto stoi czy jedzie ( wysokie niskie obroty bez znaczenia)
Temperatura na zewnątrz około 26 st.
Temperatura zadana klimie 16st
Panel nadmuchu trzy niebieskie kropki,na zdjęciu "1"
Klima -panel ....przycisk środkowy (tylko nadmuch czołowy- na twarz na zdjęciu "2" ) , załączona klima (gwiazdka) na zdjęciu "3" Nadmuch na ful.
Wszystkie wloty czołowe otwarte.

Kompresor działa właściwie, układ szczelny ilość czynnika prawidłowa.... sprawdzone ciśnienia przed i za kompresorem.

Brak błędów dotyczących klimatyzacji.

Efekty klima działa dmucha zimnym ..

ALE !!!!

Patrz foto.
Obrazek

Klimatyzacja działa !!!!!!!!!!!!z kratki środkowej kierowcy (strzałka w stronę kierownicy) jak i kratka przy włączniku świateł , wypuszcza z siebie powietrze o temperaturze około 15st +/- 1st .
Natomiast kratka nadmuchu na pasażera i kratka pasażera przy poduszce powietrznej wypuszcza powietrze o temperaturze 23st +/-1 st.

8 stopni różnicy jest odczuwalne bez problemu ręka.

Gdy zamknę nadmuch tego cieplejszego powietrza (kratka pasażera) z kratki kierowcy zaczyna lecieć powietrze o temp 20st.

Gdy zrobię na odwrót zamknę kratkę kierowcy a otworzę pasażera ,temperatura pasażera wzrasta do 25st.

Kto mi powie o co biega ?

Każdy z dolotów jest niezależny ,Klapy obiegu (wewnętrzny /zewnętrzny) obie zamknięte szczelnie.

Śmiem twierdzić że ten mankament występuje nie tylko u mnie..........
Proszę forumowych kolegów aby w podobnych warunkach pracy sprawdzili czy nie mają podobnie.

Pozdrawiam Krzysiek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d M47N Klimatyzacja działa ale nie całkiem OK
PostNapisane: 25 maja 2011, 00:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
jak patrzę na schemat to widzę, że są dwa siłowniki recyrkulacji/ świeże powietrze (dla strony prawej i lewej)

więc na logikę to masz coś nie tak z tym prawym

PostNapisane: 25 maja 2011, 06:09 
Specjalista

marcin87k,
Strona lewa i prawa ma niezależne tunele i tak jak zauważyłeś każda z stron ma swoją własną klapę przełączającą recyrkulację (obieg zewnętrzny-wewnętrzny)

Szukając tej dziwnej usterki ,dowiedziałem się że gdy na klimatroniku ustawiamy 16st +gwiazdka klapy recyrkulacji domyślnie zamykają się na obieg wewnętrzny.

Sprawdziłem to bo te akurat świetnie widać po zdjęciu filtra z podszybia......zły trop.
marcin87k, bądź tak miły i sprawdź dzisiaj w Twoim aucie. Temperatura robocza 90st ciecz chłodząca na zewnątrz "parówa" ;)
Normalnie nie wieżę że tylko ja tak mam

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 25 maja 2011, 10:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
a sprawdzales przy wyłączony AUTO ? moze jak jest włączone to miesza bardzo zimne powietrze z ciepłym aby w kabinie utrzymywac 16st ( aby nie wyziebic wnetrza ).

PostNapisane: 25 maja 2011, 11:01 
Specjalista

marver,

Teoretycznie przy opcji "auto" mogło by tak być. Bo na bank miesza pomiędzy wylotami ...nogi szyba ,wylot czołowy. Więc kto wie.

Natomiast problem jest bez auto.
Czyli maksymalna wydajność klimy , cel uzyskać 16st w aucie dmuchając na twarze.
Z tą wadą nie da się tyle uzyskać bo jeśli z dwóch wylotów kierowcy leci 15st a z dwóch wylotów pasarzera 23st .
To średnia temp. wyniesie 19,5st.
Generalnie nie ma tragedii..... bo gdy na dworze 25st a w aucie uzyskam 20st. to będzie bardzo chłodno.

Patent w tym że nie da się uzyskać 16st ....nie można teoretycznie w tym przypadku uzyskać nawet 19st.

Zastanawiam się nad budową układu, chłodnica szroniąca jest przed albo za nagrzewnicą.
Teoretycznie zawór odcina obieg ciepłej wody....nagrzewnica jest zimna. Wtedy pęd powietrza zabiera chłód z tej szroniopnej.
Gdy zawór obiegu cieczy na nagrzewbnicę będzie zamknięty ale delikatnie będzie puszczał ,to woda z racji swojej umiejętności przenoszenia ciepła zabierze go trochę do nagrzewnicy rurką zasilającą nagrzewnicę.
Nagrzewnica na wejściu ,w tym przypadku po prawej stronie zawsze będzie cieplejsza niż po lewej.
Efekt może być taki że dmuchane powietrze przez wiatrak, zabiera ciepło z lekko nagrzanej nagrzewnicy po stronie pasarzera ,następnie to powietrze przelatuje przez chłodnicę szronioną...... efekt średnia temperatura z wylotu po prawej stronie jest wyższa niż po lewej.

Zanim rozbiorę zawór na fotce "7" zacisnę przewody wodne zaznaczone... całkowicie odetnę obieg.

Zobaczymy czy to dobry trop.

Obrazek

Panowie proszę to testy na swoich furkach ....... może tak ma być ?

PostNapisane: 25 maja 2011, 12:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
heh, podobna, ale inną ( :rotfl: ) mam historie w swoim aucie (E39), napisze Roger w twoim temacie, zeby nie mnozyc ich wiecej.

rzecz równiez dotyczy wylotu powietrza z panelu środkowego. co prawda na klimatyzacji jest wszystko ok, wszędzie leci zimne powietrze, to gdy wyłączę klimę i robie nawiew powietrza z zewnątrz, to z lewej części panelu srodkowego i lewej kratki drzwiowej leci powietrze o temperaturze powietrza na zewnątrz, a z prawej części nawiewu środkowego oraz z prawej kratki drzwiowej leci ciepłe powietrze! i wydaje się, ze przez te nawiewy słychac jak pracuje turbina! nie wiem czy to złudzenie, czy gdzies zrobiła sie jakaś dziura, czy jakas klapka nie zaskakuje czy jeszcze inne cholerstwo...

PostNapisane: 25 maja 2011, 20:01 
Zacna persona forum

Roger-Nysa napisał(a):
marcin87k, bądź tak miły i sprawdź dzisiaj w Twoim aucie. Temperatura robocza 90st ciecz chłodząca na zewnątrz "parówa" Normalnie nie wieżę że tylko ja tak mam

Niestety od tygodnia szwankuje mi sensor temperatury zewnętrznej (ten termometr w nadkolu) więc często ostatnimi czasy mam temperaturę na minusie a w związku z tym brak możliwości włączenia klimatyzacji.

Dziś jakoś termometr działał tzn. pokazywał 12st. ..... do innego termometru nie miałem dostępu ale wg internetowej pogody było 16st. - więc i tak nie było "parówy" ;)

Tak czy owak klimatyzację uruchomiłem, na 16st., siła na maksa, nawiew tylko na tułów. Organoleptycznie zero różnic w temperaturze nawiewanego powietrza dla strony lewej i prawej (z obu mróz ;) )

Roger-Nysa napisał(a):
Zastanawiam się nad budową układu, chłodnica szroniąca jest przed albo za nagrzewnicą.

Chłodnica musi być pierwsza, nagrzewnica druga.

Roger-Nysa napisał(a):
Teoretycznie zawór odcina obieg ciepłej wody....nagrzewnica jest zimna.

Jesteś tego pewien? to by znaczyło, że nasze klimatyzacje to nawet nie "półklimatyzacje" (bo prawdziwych klimatyzacji to nie ma w żadnym aucie ;) )

Ja sądzę, że jednak nagrzewnica u nas działa.

PostNapisane: 25 maja 2011, 20:08 
Specjalista

Witam
marcin87k napisał(a):
Jesteś tego pewien? to by znaczyło, że nasze klimatyzacje to nawet nie "półklimatyzacje" (bo prawdziwych klimatyzacji to nie ma w żadnym aucie ;) )

Rozwiń myśl....proszę. Nic z tego nie zrozumiałem. :kwasny:

PostNapisane: 25 maja 2011, 20:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Sprawdziłem u siebie i wszystko działa w porządku.

PostNapisane: 25 maja 2011, 20:28 
Specjalista

jnx,
Super .......... i ja dzisiaj sprawdzałem . Wszystko było OK.
tylko na zewnątrz nie było "parówy" :/

PostNapisane: 25 maja 2011, 21:05 
Zacna persona forum

Roger-Nysa napisał(a):
Witam
marcin87k napisał(a):

Rozwiń myśl....proszę. Nic z tego nie zrozumiałem. :kwasny:

to może zacznijmy od tego czym jest klimatyzacja

z definicji jest to proces którego celem jest stworzenie komfortowych warunków dla człowieka - odpowiedniej temperatury i odpowiedniej wilgotności względnej

w zimę nie ma możliwości by klimatyzacja zwiększyła nam wilgotność, gdyż w żadnym aucie (a przynajmniej ja o takim nie słyszałem) nie ma nawilżacza stąd ta dygresja, że pełnej klimatyzacji w samochodach nie ma :)

jednak w lato poprzez odpowiednie działanie nagrzewnicy i chłodnicy jesteśmy w stanie uzyskać zadane parametry powietrza (z pominięciem nagrzewnicy byłoby to niemożliwe)
działanie tych urządzeń a właściwie procesy "obróbki" powietrza są uwarunkowane przez termodynamikę

przedstawię to na wykresie Moliera
Obrazek

punkt czerwony po prawej to powietrze zewnętrzne (temp. 35st. C i wilgotność względna 50%)
punkt czerwony po lewej stronie to to co chcemy uzyskać by stworzyć komfortowe warunki w aucie (20st. i 50% wilgotności względnej)

aby uzyskać te warunki potrzebny jest proces chłodzenia (niebieska linia) a potem proces nagrzewania (pomarańczowa)

musicie mi uwierzyć, te procesy przebiegają właśnie w ten sposób i nie da się np. połączyć prostą linią tych dwóch punktów :)

stąd też się bierze to co napisałem wcześniej - koniecznie musi być spełniona kolejność - najpierw chłodnica, później nagrzewnica
i jeżeli nie chcemy mieć nawiewanego powietrza o wilgotności względnej 95% to trzeba także zaprząc do układu nagrzewnicę :)

PostNapisane: 2 czerwca 2011, 15:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m57
Witam, jak tam sprawa z ciepłym powietrzem po prawo
Ja u siebie w poniedziałek na włączonej klimie i auto miałem na wylocie z lewej ok.14stopni a z prawej pod 20stopni dodam że moje auto jest czarne a na dworze było ok.32stopnie
dzisiaj gdy na dworze jest 25 stopni i wyłączyłem auto z lewej miałem 9,8 stopnia a z prawej ok.14stopni jak włączyłem auto temperatura skoczyła o jakieś 2-3 stopnie
po poniedziałkowym skwarze nie chce mi się wierzyć że coś z tym nie zrobiłeś Roger :/ w poniedziałek mimo włączonej klimy i tak była lipa w środku

PostNapisane: 2 czerwca 2011, 19:58 
Specjalista

mariuszn80, .....Widzisz wszyscy tu mają super sprawne auta i nikt się nie przyzna że jego klima gdy jest mega gorąco z kratki kierowcy dmucha 15stopni a z kratki pasażera około 20stopni.

Wszyscy czekają aby doczytać na forum co jest nie tak .... dać coś od siebie i poświęcić 5 minut z termometrem w upalny dzień.
Na co ja liczyłem , zero pomocy zero wsparcia. :wstyd:

Jesteś pierwszy ,i odpowiedź dostaniesz na PW. ;)

Ja dziękuję wszystkim forumowym kolegą za pomoc i test w swoim aucie..... nie do końca okazali się kolegami :dobani:
Upały jeszcze przed nami zobaczymy czy coś się zmieni.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 2 czerwca 2011, 20:29 
Zacna persona forum

Roger-Nysa napisał(a):
mariuszn80, .....Widzisz wszyscy tu mają super sprawne auta i nikt się nie przyzna że jego klima gdy jest mega gorąco z kratki kierowcy dmucha 15stopni a z kratki pasażera około 20stopni.

chcesz powiedzieć, że to tak powszechna usterka iż tyle osób ją posiada??

miałem odświeżyć ten temat gdyż dziś naprawiłem sensor temperatury zewnętrznej (pokazuje już dobrze), w dodatku była "parówa" :) , wykonałem test i wszystko tak jak poprzednio.... brak różnic w temperaturze nawiewu strony prawej i lewej

ponadto pooglądałem sobie parametry pracy klimatyzacji pod INPĄ

więc napiszę co zauważyłem i odniosę się do wcześniejszego stwierdzenia

Roger-Nysa napisał(a):
Szukając tej dziwnej usterki ,dowiedziałem się że gdy na klimatroniku ustawiamy 16st +gwiazdka klapy recyrkulacji domyślnie zamykają się na obieg wewnętrzny.

zgadza się, ale nie tylko.... dzieje się tak zawsze gdy temperatura zadana na panelu jest znacząco niższa od temperatury zewnętrznej (nie tylko przy zadanych 16st.)

np. gdy dziś było te 25st na zewnątrz to klapy pozostawały zamknięte na 100% jakoś tak do temperatury 20st..... dopiero powyżej 20st. system otwierał klapy recyrkulacji (u mnie i w dzisiejszych warunkach na 20%). Po zadaniu temperatury 25st (czyli taka jak temperatura zewnętrzna) - klapy otwarte na 100%. Naturalnie piszę tutaj o włączonej klimatyzacji, przy wyłączonej "śnieżynce" klapy otwierają się na 100%

PostNapisane: 3 czerwca 2011, 01:13 
Przyjaciel forum

Ja nie mierzyłem termometrem ale przystawiałem rękę i leciało wszędzie takie samo "chłodne" powietrze. "Chłodne" ponieważ w a4 leci chłodniejsze gdy ustawię na minimum i jest takie jakby bardziej suche w audi porównując do bmw. Wiem jeszcze że gdy tylko trochę przestawię te pokretło na kratkach w panelu środkowym na 2 niebieskie kreski to od razu jest te powietrze odczuwalnie cieplejsze. Po cholere to w ogóle jest skoro jest klimatronik? Ogólnie mogę stwierdzić że wydajność klimatyzacji w audi jest lepsza niż w moim E46, za to w X5 w MEEEGA upały siedząc w garniturze było mi aż zimno.

PostNapisane: 3 czerwca 2011, 12:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
Ja dzisiaj przystawiłem rękę. Z tym, że mam klimę manualną. Miałem na maksa zimne powietrze ustawione, włączoną śnieżynkę, a na zewnątrz około 29 stopni.

Z kratek kierowcy leciało chłodne, ale też nie mega chłodne, a pasażera było wyczuwalnie cieplejsze. Nie wiem o ile, nie miałem termometru żadnego przy sobie. Więc nie tylko Roger ma ten problem.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 3 czerwca 2011, 16:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M42b18, M52b28
A ja już miałem koncepcję ale widzę że większość aut tak ma więc moja koncepcja raczej odpada.. Pomyślałem o tym że może się nie domykać zawór odcinający dopływ cieczy chłodzącej do nagrzewnicy pasażera i z tąd powietrze jest ogrzane ale żeby u wszystkich nie domykał się ten jeden zawór to mało realne, lecz zaciskając przewód tak jak miałeś zrobić w tym teście wykluczysz tą możliwość, więc nie obrażaj się tylko napisz wynik testu. Nie każdy ma e46 i termometr ;) W mojej e36 na "oko" jest ta sama temperatura ale termometra nie mam :wstyd: W każdym razie w te największe upały muszę długo czekać aż się zrobi przyjemnie w aucie.

PostNapisane: 3 czerwca 2011, 17:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
jak napisze że u mnie jest ok, to nic w temacie nie zmienie;) ale chociarz Roger-Nysa, nie bedzie załamany że nikomu nie chciało się sprawdzić. Zimne powietrze ze wszystkich kratek u mnie(przy 29 C na zewnatrz) .

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 11:04 
Przyjaciel forum

Wczoraj była mega parówa i sprawdziłem specjalnie jeszcze raz. Wszędzie leci te same chłodne powietrze.

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 11:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
U mnie też jest wszytko ok. Sprawdzałem dwa razy przez dwa dni i z każdej kratki leci zimne powietrze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1