BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stop ciotom drogowym.
PostNapisane: 25 maja 2011, 22:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
natomiast mnie wkurza strasznie jazda po calej drodze-nie da sie delikwenta wyprzedzic,bo blokuje lewy i prawy pas..aha i jeszcze kierowcy tirow ktorzy specjalnie blokuja lewy pas aby ich nie wyprzedzic bo zaczyna sie zwezenie i zaczyna sie jeden pas-probuja byc nauczycielami drog by stac za nimi w kolejce...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 maja 2011, 22:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
majstermoto napisał(a):
(...)

Denerwuje mnie tez kiedy przed wyprzedzaniem wlaczam lewy kierunek, a cwaniak za mna, kiedy wyjezdzam juz na lewy pas, daje w pedal i bez kierunku zaczyna mnie wyprzedzac i ja musze wracac na prawy- miałem tak pare razy.

Mnie denerwują goście, którzy myślą, że jak dali kierunkowskaz to im się włącza nieśmiertelność i wbijają mi się na lewy jak już wyprzedzam.
Często mam tak, że wyskakuję, żeby wyprzedzić 5 samochodów i jak jestem w połowie, ktoś mi wyskakuje na lewy - ja nie dość, że muszę ostro hamować, to jeszcze mnie maksymalnie zamula, a szczytem jest późniejsze trzymanie w podłodze jak już skończy manewr, żebym go czasami nie wyprzedził.

Poza tym coraz częściej mam sytuacje polegające na chamskim wbijaniu się przed samą maskę. 2 tygodnie temu gość w ciężarówce zmusił mnie do ostrego hamowania z 90km/h do 0, bo on postanowił włączyć się do ruchu z telefonem przy uchu i prędkością żółwia bagiennego. Jeszcze do mnie skakał, że śmiałem zatrąbić.

PostNapisane: 25 maja 2011, 22:37 
Lokalny Ekscentryk

Garaż: było: E39 525TDS, E39 528i, E46 330Ci, E39 M5
Jeszcze w temacie lewego pasa... Denerwuje mnie, że ludzie nie potrafią ocenić w lusterku z jaką prędkością mniej więcej porusza się zbliżające auto. Drażni mnie też, że ludzie często widzą w lusterku, że siedzi im na zderzaku jakieś auto, ale nie zjadą, bo wychodzą z założenia, że "wyprzedzę jeszcze te kilka aut i dopiero zjadę", a przecież często bez problemu zdążyli by zjechać na prawy pas, umożliwiając szybie wyprzedzenie i mogliby powrócić na lewy bez żadnej konieczności hamowania i bez problemów.

Dodam jeszcze, że nie wiem jakie są Wasze odczucia, ale ja na przykład nie wyobrażam sobie jazdy bez ksenonów. Jakby nie patrzeć ludzie zdecydowanie chętniej zjeżdżają z lewego pasa.

PostNapisane: 25 maja 2011, 22:50 
jiGsaw napisał(a):
Powiedział dresiarz! :rotfl: :P

Nawet dresy mają szacunek dla starszych :P.

jiGsaw napisał(a):
kobiety za kółkiem też mnie drażnią

E tam, ja tam lubię kobiety :D.

ml87 napisał(a):
typowy cham w szeleście :cwaniak: gościu w ML-u sie zamknął od środka ze strachu, a ludzie mieli polewkę na ulicy :)

Haha i dobrze.. to musiało być śmieszne :D.

p.s.
nuhi dawno nie było na forum takiego spoko kolesia :super:

PostNapisane: 26 maja 2011, 00:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
nuhi napisał(a):
Jeszcze w temacie lewego pasa... Denerwuje mnie, że ludzie nie potrafią ocenić w lusterku z jaką prędkością mniej więcej porusza się zbliżające auto. Drażni mnie też, że ludzie często widzą w lusterku, że siedzi im na zderzaku jakieś auto, ale nie zjadą, bo wychodzą z założenia, że "wyprzedzę jeszcze te kilka aut i dopiero zjadę", a przecież często bez problemu zdążyli by zjechać na prawy pas, umożliwiając szybie wyprzedzenie i mogliby powrócić na lewy bez żadnej konieczności hamowania i bez problemów.

Dodam jeszcze, że nie wiem jakie są Wasze odczucia, ale ja na przykład nie wyobrażam sobie jazdy bez ksenonów. Jakby nie patrzeć ludzie zdecydowanie chętniej zjeżdżają z lewego pasa.

Czasem nie zjeżdżają, bo się boją, że ktoś będzie jak baba wyprzedzał - tego też nie lubię. Wyprzedzanie powinno trwać jak najkrócej, w miarę możliwości.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 26 maja 2011, 09:09 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Gumiś napisał(a):
Często wyprzedam tuż przed miastem albo przed światłami. Nawet jak mam stanąć na czerwonym a wyprzedzony tuż za mną. To może być właśnie kapelusznik ruszający z opóźnionym zapłonem przez którego stracę nie te kilka sekund jadąc za nim, a możliwość przejechania na zielonej fali.

Delta ujemna.

PostNapisane: 26 maja 2011, 12:44 
Forumowicz

Moje BMW: e30
Kod silnika: m62b44
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95148 e36 320i m50b20
Kamil_85 nie mówie o sytuacji, kiedy widzę jak ktoś za mna wyprzedza rząd samochodów i ja chamsko miałbym mu sie w*ebać i zmusić do hamowania- nie zrozumiałes mojego postu.

Albo grubo, albo wcale!

Moje byłe: e36 320i '92, e36 316i '91, e36 325i '91, e38 740iA '97...

Obecne BMW: e30 '88 340 4.4 V8

PostNapisane: 26 maja 2011, 17:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
JarekBDG napisał(a):
W Polsce nie ma w ogóle kultury na drodze i to jest najważniejszy problem,imo nawet ważniejszy niż brak dobrych dróg. Ponadto panuje totalne bezmózgowie kierujących
wszystko i na temat

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 26 maja 2011, 17:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
co mnie denerwuje ...
najbardziej taksowkarze ale ten temat pomine

to ze ludzie mysla ze lusterka sa tylko po to zeby samochod ladniej wygladal, ostatnio mialem taki przypadek ze wyprzedzajac busem ciezarowke na dosc waskiej drodze ale sie miescilismy spokojnie, kierowca ciezarowki ni z tad ni z owad zaczal zjezdzac na moj pas ... serce zabilo, zjechalem na pobocze bo nie bylo w zlym stanie i go wyprzedzilem, oczywiscie CB wylaczone i telefon przy uchu

kolejny przyklad kierowcy ciezarowki, droga z Radomia na Zwoleń, ruch jest tam duży i co kierowca zestawu 70 km/h i telefon przy uchu, jemu sie nigdzie nie spieszy to co bedzie jechal 90, wkoncu na oszczednosci zarobi

wkurza mnie gdy ludzie nie dziekuja, gdy ustapie im drogi, wpuszcze przed siebie czy cokolwiek w tym stylu

najgorszymi kierowcami sa jednak mistrzowie prostej !! mam od groma takich przypadkow gdy jadac zaladowanym busem, mocno zaladowanym, trafialem na klietna ktory na prostych mial 110 dodam ze jezdze 100 ale na zakretach oczywiscie mnie wychamowywal do 70 bo sie boi ciota zasrana, i coz wylatujemy z zakretu odstawia mnie ja do 110 doganiam a on co jeszcze mocniej gaz ... bo co Bus go na prostej wyprzedzi !! toz to absurd

i boli mnie to ze nie mam klaksonu wiec jak wsiadam do osbowki to trabie na wszystko ;p

PostNapisane: 26 maja 2011, 17:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
a wy wszyscy swieci jestescie na drodze ? :hyhy: :hyhy: nie wje##liscie sie nigdy przed maske czy na trzeciego ? :chytry: i mnie dzialaja na nerwy zolwie drogowe ale co poradzic na takich? wiecej jezdze za granica i pomyslcie ze tu nikomu sie nie spieszy a wcinanie sie przed maske przez co musisz chamowac do 40km/h z 90 i ciagniecie sie za takim delikwentem jest codziennoscia wiec ja juz sie przyzwyczailem do tego typu jazdy .. ale ostatnio jechal niemiec przedemna utrzymywalem za nim stala odleglosc okolo 7m , on po heblach nagle i przyspiesza . tak kikla razy az zaczal machac mi do lusterka wstecznego :zdziwko: nie wiem jak mialem to zrozumiec ale chyba chodzilo mu o to ze za blisko sie go trzymam? przeciez bylem tyle za nim ze spokojnie jedno auto by weszlo .. jednym slowem wk##wil mnie facet na tyle ze po wyprzedzeniu to ja trzymalem go na krotko :looka:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 26 maja 2011, 18:18 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
W W-wa i chyba wszędzie wkur... mnie złotówy wielcy królowie szos... A tak naprawde to frajernia w zajeżdżonych samochodach ledwo utrzymująca rodzine...

PostNapisane: 26 maja 2011, 20:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: M5 e39
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=129566
bendzamin napisał(a):
W W-wa i chyba wszędzie wkur... mnie złotówy wielcy królowie szos... A tak naprawde to frajernia w zajeżdżonych samochodach ledwo utrzymująca rodzine...

Moglibyście jaśniej o tych taksówkarzach? :P

PostNapisane: 26 maja 2011, 20:06 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
W mojej okolicy nie uzywaja kierunkow.

PostNapisane: 26 maja 2011, 20:10 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
A ja dzisiaj sam zostałem obtrąbiony :D

Jechałem za 3 samochodami, które pędziły ok 70 km/h (na 90), a że ruch był spory to nie dało się ich na raz wyprzedzić (kolejny powód to 90 km pod maską, które dupy nie urywają). Pan z ostatniego pojazdu, busa, trzymał odstęp o środkowego auta jakieś 3 m, pojawiła się okazja do wyprzedzenia busa i KaroleK ciach i już się wpycha na chama między osobówkę i busa. Kierowca oczywiście mnie obtrąbił ale na CB mu powiedziałem, żeby się cymbał nauczył odstępów trzymać. Potem trzymał się z 50 m za mną :rotfl:

PostNapisane: 26 maja 2011, 20:39 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Niepotrzebne, denerwujące na drodze:
1. Bezpodstawna, utrudniająca innym ruch jazda lewym pasem.
2. Zbyt powolna jazda.
3. Wyprzedzanie na dystansie 3 km.
4. Złośliwe blokowanie drogi (np. auto na lewym zrównuje się z np. tirem na prawym i jadą 70 km/h) i ogólnie - niekiedy zwykła złośliwość.
5. Nieużywanie kierunkowskazów/lusterek.
6. Powolne ruszanie spod świateł/ ze skrzyżowań.
7. Wymuszanie pierwszeństwa przy wjeździe na pas/z drogi podporządkowanej/inne zmuszające do gwałtownego hamowania.
8. Jazda na zderzaku.
9. Zajmowanie 2-óch pasów/ jazda po linii rozdzielającej.
10. Zjeżdżanie z ronda z lewego pasa.
11. Nieznający zupełnie przepisów piesi/skuterzyści.
12. Egoizm na drodze : "Jak ja już jadę to reszta mnie wali"
13. Niebezpieczne wyprzedzanie.
14. Mistrz prostej.
15. Cwaniactwo.

Jest pewnie jeszcze parę...
Niestety o tym na kursie się nie mówi, a jak ktoś nie siedzi w tematach związanych z motoryzacją to mu to "lotto". Jednak to dzięki takim sytuacjom są korki, niebezpieczne, sytuacje, kolizje a nie tylko przez osławioną przez policję "nadmierną prędkość". Rzadkie są sytuacje, by ktoś za szybko jadący samą prędkością stworzył zagrożenie (oczywiście nie mówię tu o jeździe 150 km/h w zabudowanym). Częściej to hamowanie, skręt czy inny manewr są groźniejsze mimo, że wykonywane poniżej dopuszczalnej prędkości.

Poza tym, dopóki część kierowców będzie chciała rywalizować i traktowała innych w sposób: "oż, ty chamie, ja ci pokaże!", zamiast : "jedziesz szybciej to jedź, przepuszczę cię i pojadę dalej swoim tempem" to wiele się nie zmieni.
Ale tu dużo ma do zrobienia znajomość przepisów a także edukacja, bo niestety kurs przygotowuje tylko do zdania egzaminu.

W każdym razie, ułatwiajmy sobie życie na drodze!
Pozdrawiam ;)

Ostatnio edytowano 26 maja 2011, 20:43 przez I am 5, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 maja 2011, 20:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M52B20
Ja mógłbym książkę napisać o sytuacjach na drodze. Sam czasem popełniam błędy , z tirami nigdy problemów nie miałem jak na razie, ale taksiarze to takie potrafią dziwne manewry odwalić ze szok. Ja osobiście trąbie i wale długimi jak ktoś coś odpierniczy, miałem kiedyś taka sytuacje, że opuszczając środkowy pasa na rondzie wjechałem na lewy to jakiś many który jechał lewym pasem po rondzie (3 pasy tam są ) wjechał mi przed maskę tak że musiałem hamować bo bym wjechał mu w bok... własnie mnie cwaniacy najbardziej denerwują. Ci co tylko po prostej śmigają to tez krew mnie zalewa jak sie nie da wyprzedzić a w zakrętach do 50 km/h
Kiedyś jadąc sobie na zlot do Bornego Sulinowa przyczepił mi sie na ogoń pasat b4 taki niebieski ,antena od CB to z 5metrów miała chyba. Ja leciałem jakieś 100km/h a on mi co raz bliżej na zderzak i tak siedzi, myślę przyhamuję ale stwierdziłem ,że skoro jest kręto to zobaczymy. no to lecę, wiem na ile mogłem sobie pozwolić autem wiec wyglądało to mniej więcej tak: gdy było kręto gość jakieś 100metrów za mną i nie mógł mnie dopaść, na prostych doganiał, a wyprzedzić nie mógł bo znowu kręto. I taki cwaniaczek wyprzedził mnie dopiero kiedy ja zwolniłem bo nie mogłem wyprzedzić rowerzysty bo coś jechało z naprzeciwka a ten jak tylko tamten samochód przeleciał to rura, tak ,że musiałem czekać by ominąć rowerzystę. no i było to już przy tablicy teren zabudowany. Ciekawe jak był szczęśliwy jak mnie wyprzedził

PostNapisane: 26 maja 2011, 20:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
majstermoto napisał(a):
Kamil_85 nie mówie o sytuacji, kiedy widzę jak ktoś za mna wyprzedza rząd samochodów i ja chamsko miałbym mu sie w*ebać i zmusić do hamowania- nie zrozumiałes mojego postu.

Spoko nie biję do Ciebie :). Po prostu opisałem inną sytuację.
Mi też zdarza się tak jak Tobie, że facet widzi, że będę wyprzedzał i wbija się na chama i zmusza mnie do zaprzestania manewru.

PostNapisane: 26 maja 2011, 21:52 
Zacna persona forum

Cytuj:
Ciekawe jak był szczęśliwy jak mnie wyprzedził

Autostrada jadę sobie 160km/h przedemną maruder w octavi wyprzedził co było i dalej się ciągnie na lewym, dostał długimi to łaskawie zjechał.
Zaczynam przyśpieszać, raczej leniwie do 160-70, patrzę a skoda z powrotem na lewy i ciśnie :rotfl: Przy 180 dostałem długimi więc grzecznie na prawy.
Równają się ze mną, a pasażer nagrywa to wszystko telefonem :rotfl: i się cieszy.
Stwierdziłem że skoro jest pusto to jednak mi się śpieszy i szybko wyleczyłem chłopków z chorych pomysłów :cwaniak:

PostNapisane: 26 maja 2011, 21:58 

Kod silnika: BCY+
Sidor napisał(a):
bendzamin napisał(a):

Moglibyście jaśniej o tych taksówkarzach? :P

Bez kierunków, na trzeciego, cwaniactwo, na późnym żółtym (czyt. Czerwonym) bez kierunków, ich to przepisy nie obowiązują, stają gdzie chcą... Ja do nich tolerancje już dawno straciłem bez wyjątków, po W-wa same pały jeżdża... Wpiepszają sie na trzeciego itd... Ja juz przestalem być pobłażliwy wbijasz sie na trzeciego? Tylko muskam gaz i sie nie wbije, trąbie, nie hamuje po prostu jade i sram na nich.

Moim zdaniem na drodze po za kulturą najważniejsza jest płynność jazdy i wykonywanych manewrów. Na drodze na codzień trzeba być ostrożnym i jak najbardziej upłynniać ten ruch... Żwawo ruszać, umieć manewrować itd. I mieć do siebie dystans ...

PostNapisane: 26 maja 2011, 23:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
kiedys na jakims forum wyskoczyl temat o chamstwie na drodze, wchodze, a tam czlowiek okrutnie oburzuony:
jechal dwupasmowka (gdzies w wawie, jakas glowna) i jechal sobie lewym pasem obok ciezarowki przepisowe 80km/h i tu mu jakis cham bezczelny siadl na dupe i zaczal mrugac, oczywiscie kulturalny czlowiek sie tym nnie przejmowal i jechal przepisowe 80km/h lewym pasem rowno z ciezarowka, potem bezczelny czlowiek zaczal trabic :przestraszony: nooo- mrugal i trabil bezczelnie zeby ow kulturalny czlowiek zjechal na prawy pas.
kulturalny czlowiek porobil nawet zdjecia tego chama i zamiescil na forum oczywiscie, bo ten cham na swiatlach gdy stal za nim mial czelnosc pokazac srodkowy palec.

ja nie wiem co sie w tym kraju dzieje, same chamy :przestraszony:

troszke mnie ponioslo po przeczytaniu tego wstrzasajacego tematu :rotfl:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1