BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 02:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Głowica? Uszczelka? Pomóżcie!
PostNapisane: 28 maja 2011, 21:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Siema. mam problem z maja bunią. ubywa mi plynu chlodniczego i posprawdzalem wszystkie weze. Sucho. Kolo pompy wody jest sniedz. ale stara stara wiec to nie w tym problem. powiedzcie mi co to moze byc? Jakie koszty naprawy poszczegolnych czesci. bede staral sie codzien odpisywac na wasze propozycje usterek. Bardzo prosze o pomoc.

e39 2.0 97/98 benz.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Głowica? Uszczelka? Pomóżcie!
PostNapisane: 28 maja 2011, 22:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30td//E34tds
Zobacz jak kopci ;) i czy pachnie plynem z rury.

PostNapisane: 28 maja 2011, 22:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
machnos89 napisał(a):
Siema. mam problem z maja bunią. ubywa mi plynu chlodniczego i posprawdzalem wszystkie weze. Sucho. Kolo pompy wody jest sniedz. ale stara stara wiec to nie w tym problem. powiedzcie mi co to moze byc? Jakie koszty naprawy poszczegolnych czesci. bede staral sie codzien odpisywac na wasze propozycje usterek. Bardzo prosze o pomoc.
e39 2.0 97/98 benz.

Podstawowe pytania - ile ubywa i jak z temperaturą?
Najczęściej ubywa bo sobie gdzieś spokojnie kapie, więc radzę sprawdzić trzy razy, gdzie jest ten wyciek.
Sprawdź też czy podczas pracy silnika węże nie puchną i czy olej nie jest zmieszany z płynem,
wygląda to jak musztarda.

PostNapisane: 29 maja 2011, 11:11 
Pierwsze kroki

weze są twarde. ten kolo zbiorniczka lekko tylko mozna "zgniesc" a ten od pompy drugi mozna normalnie. ubywa tak z cm na dzien jezdzenia. nie wiem 50km do 90km. oleju nie przybywa. caly czas tyle samo jest. kolor jest taki jeszcze musztardowy, koler jest musztardowy ale to nie wyglada jak musztrda ;) ale wymienialem w styczniu olej.
temperatura mi wzrastala. ale dolalem wody i troche odpowietrzylemn i jest git jak narazie. a z kopceniem sprawdze jak wroce do domu dzis bo narazie jestem w Gdyni. Ma pachniec plynem powiadasz? ;P i na jaki kolor ma kopcic? Czarny to wiem ze bierze olej, a jak plyn?

Obrazek

PostNapisane: 29 maja 2011, 16:59 
Forumowicz

Kod silnika: M52B20
Zależy jak bardzo są twarde - twarde być muszą bo robi się w nich ciśnienie - ale ja miałem jak z PCV - wtedy poszła uszczelka pod głowicą - bez dymi i kopcenia - nie było też zapachu oleju ani płynu więc nie jest to konieczny element.

Niestety musztarda się znalazła ale dopiero po przeleceniu trasy do Warszawy z Krakowa - po mieście nic na to nie wskazywało.

Po zrobieniu wszystkiego płyn ubywał mi przez obudowę termostatu - zobacz czy nie masz na obudowie mokrej przedniej części.

PostNapisane: 29 maja 2011, 17:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
machnos89 napisał(a):
weze są twarde. ten kolo zbiorniczka lekko tylko mozna "zgniesc" a ten od pompy drugi mozna normalnie. ubywa tak z cm na dzien jezdzenia. nie wiem 50km do 90km. oleju nie przybywa. caly czas tyle samo jest. kolor jest taki jeszcze musztardowy, koler jest musztardowy ale to nie wyglada jak musztrda ;) ale wymienialem w styczniu olej.
temperatura mi wzrastala. ale dolalem wody i troche odpowietrzylemn i jest git jak narazie. a z kopceniem sprawdze jak wroce do domu dzis bo narazie jestem w Gdyni. Ma pachniec plynem powiadasz? ;P i na jaki kolor ma kopcic? Czarny to wiem ze bierze olej, a jak plyn?

Jeśli jest jak napisałeś to marne szanse że to głowica, raczej cieknie gdzieś na zewnątrz, tylko nie potrafisz tego znaleźć.
Na przyszłość - dym spalonego oleju ma kolor bardzo jasny, biały, a nie czarny.

PostNapisane: 29 maja 2011, 23:25 
Pierwsze kroki

sprawdzilem jeszcze raz... pod termostatem jest osad. nie jest ani mokry ani suchy. taki wilgotny bym powiedzial. ale nie mocno. weze mają białe zacieki na okolo paska. Wydaje mi sie ze tak jakby kapalo na pasek i ten ze pasek wurzuca te krople ktore na niego spadna. i wiatrak wysuszy i dlatego nie moglem tego znalesc. bardzo malo kapie bo na noc zostawilem specjalnie karton pod samochodem i zdjalem oslone. Dwie plamki wlasnie gdzies tak jakby pod termostatem. Nie wiem czy to rozvierac? Uszczelnic? We wrzesniu byl wymieniany termostat. Juz mi sie nie grzeje ale gdzies ten plyn ucieka i to najwazniejsze teraz dla mnie bo serce buni moze sie pzegrzac. TO NAJWAZNIEJSZE zeby do tego nie dochodzilo. Wiskoze przy okazji sprawdzilem. jak zakrece to tak chwilke sie kreci i przestaje. nie tak luzem pprzestaje tylko tak chamuje. To dobrze? czy powino sie odrazu zatrzymac? Dzieki Mariusz :super:

Tak przy okazji? jak sie klika "Pomógł"? ;D nie wiem ;D

Obrazek

PostNapisane: 30 maja 2011, 07:12 
Zacna persona forum

kup nowy termostat z obudowa i wymien - bo wyglada na to , ze tam ci cieknie jest bolaczka wielu bmw - napraw to mniejsze i widoczne a potem obserwuj dalej - glowica tak szybko nie pada - jesli plynu ci ubywa musisz dosyc szybko zdiagnozowac bo pociaga to za soba inne usterki - nie dolewaj plynu - wody na goracym silniku - nadmienie , ze jesli w oleju pokaze sie wieksza ilosc plynu to ma on barwe wody z kawa i jest go wiecej

PostNapisane: 30 maja 2011, 17:57 
Pierwsze kroki

czyli jak juz dolac to na zimnym?

Obrazek

PostNapisane: 30 maja 2011, 21:33 
Zacna persona forum

ano - lub goraca wode - przy zalewaniu zimnym powstaja naprezenia w glowicy , bloku a to nie jest korzystne dla motoru

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1