BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 02:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46]dodatkowa chlodnica skrzyni biegow
PostNapisane: 31 maja 2011, 17:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d e38 740i.
cześć--- koledzy mam pytanie czy ma ktoś zamontowana dodatkowa chłodnice oleju w automatycznej skrzyni-chodzi mi głownie czy po zamontowaniu dodatkowej będę musiał odłączyć oryginalna chłodnice czy można zamontować tak aby dwie na raz działały-bo wg tego co czytałem w necie ta dodatkowa zastępuje oryginalna-waham się czy to ma sens-z góry dzięki za opinie i porady

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]dodatkowa chlodnica skrzyni biegow
PostNapisane: 31 maja 2011, 23:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
marekplock napisał(a):
cześć--- koledzy mam pytanie czy ma ktoś zamontowana dodatkowa chłodnice oleju w automatycznej skrzyni-chodzi mi głownie czy po zamontowaniu dodatkowej będę musiał odłączyć oryginalna chłodnice czy można zamontować tak aby dwie na raz działały-bo wg tego co czytałem w necie ta dodatkowa zastępuje oryginalna-waham się czy to ma sens-z góry dzięki za opinie i porady

Nie ma sensu. :zabawa:

PostNapisane: 1 czerwca 2011, 18:37 
Forumowicz

Moje BMW: E90 2007r
Kod silnika: 320D 163PS
słyszałem o małej zywotności automatów w dieslach r6 ale to nie z powodu temperatury skrzyni tylko skrzynie GM kiepsko znosza przeniesienie momentu obrotowego
skrzynie ZF w benzynowych silnikach nie maja z tym problemu
ja u siebie zmienilem olej po ok 105 tys i zleciało gęste błoto wiec zamiast zakładać dodatkowe chłodzenie usprawnij oryginalne poprzez zmiane oleju. niektórzy odradzają wymiane, ale ja zmieniłem na olej wg specyfikacji i automat wybiera biegi sprawniej i przynajmniej co 2 mieś podłaczam auto pod komp i zadnego błędu skrzyni nie mam.
na staraym oleju biegi zmieniał dobrze, redukował moze troche wolniej ale czasem potrafił sie zgubić np. w sytuacji gdzy wcisnołem pedał gazu bo chciałem wyprzedzać, skrzynia zredukowała bieg (ktoś w międzyczasie też przedemną rozpoczoł wyprzedzanie) odpuszczałem trochę gaz, skrzynia trzymała cały czas niższy bieg (ktoś już się schował po wyprzedzaniu) wciskałem mocniej gaz żeby wyprzedzać dalej, i w tym momencie skrzynia chwile głupiała (tak jakby chciała zbić jeden bieg niżej) i dopiero zaczeła ciągnąć.
po wymianie oleju juz to nie występowało
po wymianie oleju zauważyłem że "LOCK UP" zaczoł się predzej załączać
polecam wymiane oleju w skrzyni, olej niewypracowany bedzie miał lepsze włąściwości cieplne co w zupełności wystarczy do chłodzenia skrzyni

PostNapisane: 1 czerwca 2011, 19:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
Przed laty, z powodu przegrzania, padały jak muchy automaty w autach amerykańskich.
Tam rzeczywiście chłodzenie było niewystarczające, szczególnie kiedy jeździło się
tymi autami po kozacku.
BMW produkuje auta na autostrady bez limitu prędkości,
dlatego nie ma tu tego problemu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1