BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 18:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Jaki Silnik, Wersja, przed czy po Lifcie? I inne...
PostNapisane: 5 czerwca 2011, 18:49 
Pierwsze kroki

Witam. Przeglądam oferty, czytam o silnikach, informacjach o tym modelu oraz ogólne wiadomości z tego i innych for o tym modelu. Wiem, że są podobne tematy, lecz chciałbym otrzymać konkretne odpowiedzi pod moje wymagania.
Więc tak: Jednostka - co polecicie Diesla czy Benzynę? Problem tkwi w tym, że nie zagazuję BMK'i, jak to się realnie przekłada na spalanie? Osobiście preferowałbym benzyniaka - mniejszy przebieg, lżejszy, ładniejszy dźwięk, nie kopci, tańszy w utrzymaniu(?), jeździło też się będzie lepiej (nie chcę katować auta, a lubię czasem wkręcać), no i nie ma turbiny, która może być kosztowna po uszkodzeniu... W zasadzie to widać, że jestem przekonany do benzyny, ale właśnie jakie różnice będą na spalaniu podobnych modeli i jakie mogą być koszty utrzymania. W Dieslu ma się co psuć, przebiegi jakie robię to hmm 10-20k km rocznie, w zasadzie to nie miałem potrzeb dużo jeździć, nie wiem jak będzie teraz, ale 30k km nie ma szans przekroczyć rocznie...
Silnik - tak przeglądam te raporty spalania i nie mogę się zdecydować, wstępnie celował bym w silniki 316 (1.8 116km), 318 (1.9 118km), 318 (2.0 143km), 320 (2.0 150km) lub 320 (2.2 170km) choć nie widzę potrzeby takiej mocy, głównie ze względu na wyższe OC i spalanie. Apropo OC jest ktoś obeznany jak te ceny się kształtują? Pow. 2.0 jest chyba duży skok... Auto pewnie będzie na rodzica, 60% zniżek w PZU, nie było wypadków itp, nie wiem jak to dokładnie funkcjonuje, dlatego też pytam.
Wersja - widziałem i przed i po lifcie, te drugie są piękne, mw. czytałem jakie dzielą je różnice, ale coś typu konstrukcja czy silnik uległy nie tyle zmianom co poprawką, za które warto było by dopłacić (mam na myśli głównie naprawione usterki, dopracowane jednostki).

Ile mam do przeznaczenia? Max 20 tys, jednak musiałby być to egzemplarz nie wymagający większych inwestycji (max 2-3 tys. łącznie z płynami itp). Wszelkich naprawy/wymiany robił bym raczej sam.

Mieszkam w Małopolskim, okolice Nowego Sącza, więc na tych terenach szukał bym ofert, przykładowo benzyniaki są od ~11-22 tys. na allegro, ale w komisach są droższe... Czy za te pieniądze wyrwę naprawdę zadbany egzemplarz no i co najważniejsze nie wymagający inwestycji przez najbliższy czas? (wiem, że to ciężko sprawdzić, ale orientacyjnie). Z zakupem się nie spieszę, wujek sprowadza auta z Francji, więc mógłbym mieć pewniejsze i za mniejsze pieniądze, ale z tego co mówił E46 są często "wytłuczone" i nie łatwo trafić zadbany egzemplarz.
Ten model zawsze mi się podobał i jestem w stanie zapłacić tyle ile mam, wybór utrudnia fakt, że za kilkanaście tys. mogę mieć pewnego VW Tourana 2005r 2.0 140km. E46 piękna ale waham się nad zakupem Tourana na najbliższy czas, choć to nie mój typ..

Ostatnio edytowano 3 lipca 2011, 17:21 przez dawids20, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] ON vs. PB, Silnik, wersja...
PostNapisane: 5 czerwca 2011, 18:54 
Forumowy terrorysta

search.php?keywords=co+wybra%C4%87+diesel+czy+benzyna&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 20:08 
Pierwsze kroki

Dzięki za link, w sumie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jakie będą różnice w spalaniu u osób mających wyrobioną opinie o dieslu i benzynie (bo wiadomo każdy inną jazdę preferuje), ale tak czytałem o awaryjności głównie 320d nie cieszy się dobrymi opiniami i postanowiłem ostatecznie, że będzie to benzyna. Także o dieslach już nie rozmawiamy, przebiegów nie robię dużych, wyjdzie mnie 1-2 tys więcej za paliwo do benzyniaka rocznie, bo gazu nie założę, nie licząc usterek, które są częstsze w dieslu i przebieg będzie bardziej pewny.

Podając linka bez zdania do zadanych pytań pewnie uważasz, że nie przeglądałem forum, czytałem dużo, jednak mam i takie pytania, dotyczące mnie/moich wymagań, na które odpowiedzi nie znajdę, więc pozwoliłem sobie zapytać również o inne już tutaj zadane...

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 20:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
Wysłałem Ci PW.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 21:06 
Forumowy terrorysta

dawids20 napisał(a):
Dzięki za link, w sumie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jakie będą różnice w spalaniu u osób mających wyrobioną opinie o dieslu i benzynie (bo wiadomo każdy inną jazdę preferuje), ale tak czytałem o awaryjności głównie 320d nie cieszy się dobrymi opiniami i postanowiłem ostatecznie, że będzie to benzyna. Także o dieslach już nie rozmawiamy, przebiegów nie robię dużych, wyjdzie mnie 1-2 tys więcej za paliwo do benzyniaka rocznie, bo gazu nie założę, nie licząc usterek, które są częstsze w dieslu i przebieg będzie bardziej pewny.

Podając linka bez zdania do zadanych pytań pewnie uważasz, że nie przeglądałem forum, czytałem dużo, jednak mam i takie pytania, dotyczące mnie/moich wymagań, na które odpowiedzi nie znajdę, więc pozwoliłem sobie zapytać również o inne już tutaj zadane...

Podalem linka bez opisu, bo temat ON-PB był poruszany wielokrotnie, a ponieważ zakup auta to indywidualna sprawa, wiec różne osoby mają rózne potrzeby i oczekiwania. ;)

Ten temat równiez powinien Ciebie zaciekawić viewtopic.php?f=8&t=47410&hilit=wady+E46

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 22:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Ziomek, wystrzegaj się sądeckich komisów bo o kupno składanego trupa baardzo łatwo.

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 22:49 
Pierwsze kroki

renoraines napisał(a):
Podalem linka bez opisu, bo temat ON-PB był poruszany wielokrotnie, a ponieważ zakup auta to indywidualna sprawa, wiec różne osoby mają rózne potrzeby i oczekiwania. ;)

Ten temat równiez powinien Ciebie zaciekawić viewtopic.php?f=8&t=47410&hilit=wady+E46

Ten i podobne tematy już przerobiłem ;)
Ma wady jak każde inne auto ale nie są na tyle poważne, aby je odrzucać...

Owad napisał(a):
Ziomek, wystrzegaj się sądeckich komisów bo o kupno składanego trupa baardzo łatwo.

Dzięki za przestrogę, ale podasz informację dlaczego taka opinia? Każdy/większość komisów sprowadza więc pewnie nie tylko tu można takie trafić...
Oglądałem ostatnio na piłsudzkiego1 ten model: http://otomoto.pl/bmw-318-z-niemiec-bez ... 81860.html
Silnik widać troszeczkę nierówno pracuje, tzn przy schodzeniu z obrotów, więc miejcie to na oku przy oględzinach ;)
Auta szukam z ojcem, kupował już nie jedno i zna się na rzeczy, więc tylko to co nie do wykrycia może zostać zamaskowane...

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 23:36 
Zacna persona forum

dawids20 napisał(a):
Dzięki za przestrogę, ale podasz informację dlaczego taka opinia?

Na komisie przy Sandecji dużo parchów, składaków, z cofniętymi licznikami, wiem to od kolegów którzy sie obracają w branży, ale wyczytałem też na jakimś forum opinie typa który mieszka w pobliżu i pisał co sie tam dzieje. Tak że kaszana tam jest fest.

Przy McDonaldsie też jakieś parchy, chłopy kręcą z autami jak mogą, wiem bo wuja kupił kilka lat temu volvo i nawet nie chce sie mi pisać co miał z tym autem problemów, z chłopami z komisu i papierami do auta.

Kolo przy Biedronce na boconiu zwozi truchło z Włoch, auta malowane, powypadkowe, liczniki cofnięte. sam miałem do czynienia z Mercedesem od niego.

I jeszcze w Stadłach jest komis ale też sama Italia, powypadkowe, niezadbane etc etc.

Na Twoim miejscu pojechał bym po samochód na zachód kraju - jeśli bedziesz chciał to dam Ci namiar na gości od których ja kupiłem auto - serwis do końca w ASO, cała historia, super zadbane itd.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 6 czerwca 2011, 00:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
Obrazek

Obrazek

tylko diesel

podkrecanie mocy kosztem ZMNIEJSZANIA spalania nigdzie indziej nie jest mozliwe ;)

PostNapisane: 6 czerwca 2011, 05:59 
Pierwsze kroki

Owad napisał(a):
Na komisie przy Sandecji dużo parchów, składaków, z cofniętymi licznikami, wiem to od kolegów którzy sie obracają w branży, ale wyczytałem też na jakimś forum opinie typa który mieszka w pobliżu i pisał co sie tam dzieje. Tak że kaszana tam jest fest.
Przy McDonaldsie też jakieś parchy, chłopy kręcą z autami jak mogą, wiem bo wuja kupił kilka lat temu volvo i nawet nie chce sie mi pisać co miał z tym autem problemów, z chłopami z komisu i papierami do auta.
Kolo przy Biedronce na boconiu zwozi truchło z Włoch, auta malowane, powypadkowe, liczniki cofnięte. sam miałem do czynienia z Mercedesem od niego.
I jeszcze w Stadłach jest komis ale też sama Italia, powypadkowe, niezadbane etc etc.
Na Twoim miejscu pojechał bym po samochód na zachód kraju - jeśli bedziesz chciał to dam Ci namiar na gości od których ja kupiłem auto - serwis do końca w ASO, cała historia, super zadbane itd.

Dzięki, za rzeczowe informację, będzie dobra rada na przyszłość. Jeśli masz takie namiary bardzo bym prosił, ja się pewnie nie wybiorę, ale wujek może by sprowadził... Chyba, że są to tak pewne samochody, że naprawdę warto po nie samemu jechać? Jeśli napisał byś jeszcze info jak z cenami, czy wraca się za podróż względem zakupu w Polsce, trzeba jeszcze doliczyć 1500 za rejestrację, a 20k nie przekrocze...
Powiem tak, nie spieszy z zakupem, może być przyszły rok, być może załapię troche grosza, ale samochód ma być perfekcyjny, teraz kupię Tourana 05r (pewny, a po cenie rozbitka), a z wujkiem będę również cały czas w kontakcie jeśli sprowadził by naprawdę zadbane auto z Francji.
Zawsze coś się może stać, dużo można nie dopatrzeć, jednak po dokładnych oględzinach w przypadku benzyny te koszty napraw nie powinny być wysokie....

pan_prezes_skora napisał(a):
tylko diesel

podkrecanie mocy kosztem ZMNIEJSZANIA spalania nigdzie indziej nie jest mozliwe ;)

:D

PostNapisane: 6 czerwca 2011, 22:26 
Zacna persona forum

dawids20 napisał(a):
Dzięki, za rzeczowe informację, będzie dobra rada na przyszłość. Jeśli masz takie namiary bardzo bym prosił, ja się pewnie nie wybiorę, ale wujek może by sprowadził... Chyba, że są to tak pewne samochody, że naprawdę warto po nie samemu jechać? Jeśli napisał byś jeszcze info jak z cenami, czy wraca się za podróż względem zakupu w Polsce, trzeba jeszcze doliczyć 1500 za rejestrację, a 20k nie przekrocze...
Powiem tak, nie spieszy z zakupem, może być przyszły rok, być może załapię troche grosza, ale samochód ma być perfekcyjny, teraz kupię Tourana 05r (pewny, a po cenie rozbitka), a z wujkiem będę również cały czas w kontakcie jeśli sprowadził by naprawdę zadbane auto z Francji.
Zawsze coś się może stać, dużo można nie dopatrzeć, jednak po dokładnych oględzinach w przypadku benzyny te koszty napraw nie powinny być wysokie....

Ale auta od tych gości są już w Polsce, a dokładnie w Świebodzinie, to jest jakieś 40 km nad Zieloną Górą, tak że nie musisz do rajchu śmigać. Jeśli chodzi o ceny to na pewno tu u nas bym nie kupił takiego auta, w tej cenie, z takim wyposażeniem i w takim stanie, to nawet nie ma o czym mówić. Z tymi chłopkami nie ma żadnego problemu, jeśli chodzi o sprawdzenie auta czy coś takiego. Ja sie umówiłem tak że przyjeżdżam po samochód, bierzemy go na salon BMW i sprawdzamy, jak wszystko okej, tak jak mówili to biore auta i narka. Pojechałem, sprawdziłem i wróciłem autem do domu :hyhy: Wyśle Ci na skrzynke namiar do gości. Mają w tej chwili kilka aut, ale żadnej bumy.

PostNapisane: 6 czerwca 2011, 23:15 
Przyjaciel forum

Owad, nie zachwalaj tak, bo moze cos sie wydarzyc i bedzie na Ciebie, nich chlopak sam sobie poszuka, a ciezko jest znalezc dobry samochod, oj ciezko.
2.0tdi kolego odpusc, mialem ten silnik, choc mi sprawowal sie bardzo dobrze, a nastukane mial jak sie pozniej okazalo 250tys w trzy lata to przez kolejne dwa jak bylem wlascicielem to nie wymienilem ani jednej rzeczy, ale bardzo ciezko sprzedac takie auto bo silnik ma bardzo zla renome.
poza tym- jesli masz 7 dzieci to jak najbardziej kup sobie taki autobus, jesli masz troje lub mniej to nie rozumiem dylematu.
touran nie ma napedu na tylna os- chcialbym zaznaczyc.

PostNapisane: 6 czerwca 2011, 23:31 
Zacna persona forum

Owad, nie zachwalaj tak, bo moze cos sie wydarzyc i bedzie na Ciebie

Ale ja nie zachwalam, opisałem w skrócie jak było w moim przypadku, chciałem normalnie pomóc chłopaczynie. Trafiłem na uczciwych i rzetelnych sprzedających to sie dziele opinią, a chłopak przecież dorosły i wie ocb, i że trzeba dzwonić, jechać sprawdzić :)

PostNapisane: 7 czerwca 2011, 06:13 
Pierwsze kroki

Owad napisał(a):
Ale auta od tych gości są już w Polsce, a dokładnie w Świebodzinie, to jest jakieś 40 km nad Zieloną Górą, tak że nie musisz do rajchu śmigać. Jeśli chodzi o ceny to na pewno tu u nas bym nie kupił takiego auta, w tej cenie, z takim wyposażeniem i w takim stanie, to nawet nie ma o czym mówić. Z tymi chłopkami nie ma żadnego problemu, jeśli chodzi o sprawdzenie auta czy coś takiego. Ja sie umówiłem tak że przyjeżdżam po samochód, bierzemy go na salon BMW i sprawdzamy, jak wszystko okej, tak jak mówili to biore auta i narka. Pojechałem, sprawdziłem i wróciłem autem do domu :hyhy: Wyśle Ci na skrzynke namiar do gości. Mają w tej chwili kilka aut, ale żadnej bumy.

Dzięki, napewno się przejadę i oglądnę ich ofertę gdy załatwią ten model...
Owad, nie zachwalaj tak, bo moze cos sie wydarzyc i bedzie na Ciebie, nich chlopak sam sobie poszuka, a ciezko jest znalezc dobry samochod, oj ciezko.
2.0tdi kolego odpusc, mialem ten silnik, choc mi sprawowal sie bardzo dobrze, a nastukane mial jak sie pozniej okazalo 250tys w trzy lata to przez kolejne dwa jak bylem wlascicielem to nie wymienilem ani jednej rzeczy, ale bardzo ciezko sprzedac takie auto bo silnik ma bardzo zla renome.
poza tym- jesli masz 7 dzieci to jak najbardziej kup sobie taki autobus, jesli masz troje lub mniej to nie rozumiem dylematu.
touran nie ma napedu na tylna os- chcialbym zaznaczyc.

Odnośnie Tourana powiem w prost, mogę go mieć od ojca za 14 tys. sprawdzony pewny, prawdziwy przebieg 250 tys km. Czyż nie okazja? Ciężko będzie sprzedać? A nie wezmę zdecydowanie więcej niż zapłaciłem? No właśnie... Wiem, wiem, to van, napęd na przód i w ogóle nie mój gust, ale tu guruje cena, woził bym się do zakupu BMW ale w pięknym stanie... Aha auto kupione kilka lat temu, z uszkodzeń była tylko turbina, żadnych innych prócz naturalnie zużywających się. Choć i tak waham się czy go brać. Wypoleruje, przeczyszczę, odnowię środek i pomogę ojcu sprzedać...
Co do zachwalania, oczywistą rzeczą jest, że auto trzeba dokładnie sprawdzić przed zakupem, przejechać się itp, a skoro On miło wspomina tę transakcję, to mogę mieć pewniejsze źródło. Zawsze może być coś uszkodzone czego się nie dopatrzy. Ostatnio mieliśmy taki przypadek sprzedając Traffica, nikt nic nie wiedział (nawet my jako sprzedający), a gość (handlarz) kupił, wiedział, że ma pewne źródło i pojechał w trasę, przed granicą z Niemcami poszła dwumasa... To tak o-t...

PostNapisane: 7 czerwca 2011, 17:54 
Przyjaciel forum

bierz vw zdecydowanie, kwota ktora posiadasz nie wystarczy na sensowne e46, a tu bedziesz pewnie jezdzil, malo tego- jak uzbierasz troszke pieniedzy to i vw sprzedasz z zyskiem, a jezdzic autem nie tracacym na wartosci- sama przyjemnosc.
no i automatycznie gama e46 bedacych w Twoim zasiegu sie rozszerzy :hyhy:
powodzenia :ok:

PostNapisane: 3 lipca 2011, 16:32 
Pierwsze kroki

Nie odzywałem się chwilę z pewnych powodów, przez ten czas przemyślałem dużo opcji, ostatecznie VW zostanie nadal u rodziców lub zostanie sprzedany bez wpływu na zakup BMW.
A ja decydował bym się na ładniejszy egzemplarz E46. Konkretnie to Sedan lub Coupe po lifcie. Silnik tylko benzyna, od 2.0 143km w górę, przy zadbanym egzemplarzu rozważę 1.8 116km. Pytanie mam czy warto rozglądać się za np. 2.0 150km? Moc pomijam bo nie wielka różnica ale za to r6, no i właśnie, czy tak pięknie to chodzi, silniki są jakoś bardziej żywotne, rzadziej z typowymi usterkami itp? Jak wygląda tu sprawa takiej realnej różnicy spalania w mieście, trasie i cyklu mieszanym? 1-1,5L na więcej nie chciałbym sobie pozwalać... Idąc dalej tym tokiem jest jeszcze 2.2 170km i 2.5 192km które ponoć nie odstają jakoś spalaniem, a na trasie nawet to samo... Nie jeżdżę jakoś specjalnie szybko, ale czemu by nie korzystać z takich opcji, moc zawsze się przyda, auto będzie miało "lżej". Także proszę o informację w tej kwestii o spalaniu bo jak wiadomo opinie są przeróżne.
Odnośnie rodzaju jednostki, patrzyłem też na lata produkcji, więc te starsze odrzucałem, jako że auto chcę po lifcie. A w moim rozumowaniu inżynierowie bez powodu całkowicie z danych jednostek by nie rezygnowali, także patrzyłem również jak długo dany silnik był w produkcji...
Odnośnie jeszcze wersji przed i po lifcie. Pomijając wymianę lamp przód, tył i kierunki, maski oraz kierownicy (no właśnie jak z nią było bo są 3 wersje, czy docelowa po lifcie to ta okrągła?) no i oczywiście silnika są jakieś inne zmiany? Bo słyszałem o lepszym wykonaniu/spasowaniu elementów po lifcie...
Samochód decydowałbym się zakupić w Polsce po dokładnych oględzinach oczywiście z miernikiem (apropo polecicie jakiś tani a dobry bo nie wiem jak z nimi jest, czy te najtańsze mają sens użycia czy pokazują błędne dane?...) wtedy to jeśli różnica w spalaniu między r4 a r6 nie jest duża zwracałbym uwagę na mocniejsze jednostki. Lub też sprowadzona przez dobrego znajomego z Francji, przy czym max pojemność 2.0 i w zasadzie to jedyny odpowiedni silnik z poza kraju (bo akcyza wynosi 18,5%?).
Jak też wypowiecie się na małą zebatke w dyfrze w tej jednostce co ponoć może się przełożyć na jej uszkodzenie i konieczność wymiany całości.
Proszę o nie żałowanie klawiatury i rozpisanie się na moje pytania abym mógł zawęzić poszukiwania bo jeszcze do końca nie wiem w czym gustować, głównie chodzi o lift. ;)

PostNapisane: 3 lipca 2011, 16:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
dawids20, kolego musisz wiedziec ze w E46 po lifcie niema silnikow 2.0 R6 benzyna....jego nastepca jest 2.2 170KM ponizej jest R4 2.0 143KM

PostNapisane: 3 lipca 2011, 17:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M52
Za to kocham to forum, co tydzien nowy temat pt. jakie e46 kupic?on czy pb? Podobno na kia daja 7 lat gwarancji :mur:

PostNapisane: 3 lipca 2011, 17:18 
Pierwsze kroki

BAWARA napisał(a):
dawids20, kolego musisz wiedziec ze w E46 po lifcie niema silnikow 2.0 R6 benzyna....jego nastepca jest 2.2 170KM ponizej jest R4 2.0 143KM

Fakt, źle dopatrzyłem ale podałem tylko jako przykład.
Lookhashi napisał(a):
Za to kocham to forum, co tydzien nowy temat pt. jakie e46 kupic?on czy pb? Podobno na kia daja 7 lat gwarancji :mur:

Proponuje zaprzestać żałosnych odpowiedzi skoro nie masz nic do powiedzenia, spamujesz a rzucasz się o kolejny temat, w którym jak byś nie zauważył poruszam znacznie więcej kwestii niż "on czy pb", a wszystkiego bym nie znalazł, gdybyś część przeczytał nie musiałbyś wbijać kolejnego posta, temat jest nakierowany na moje indywidualne potrzeby a zamierzam w nim jeszcze nie jedną sprawę poruszyć.

Tytuł: Re: [E46] Jaki Silnik, Wersja, przed czy po Lifcie? I inne...
PostNapisane: 3 lipca 2011, 17:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M52
Nie lepiej poczytac bo wszystko juz bylo i to nie raz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1