Witam! od kupna bmw borykam sie z problemem uszkodzonego sterownika (standardowa gadka że to tylko czujnik przy kupnie auta...), przy starym sterowniku licznik zaczął świrować aż wkońcu przestał kompletnie działać, nadodatek (niespotkałem tego u nikogo kto miał problemy z ABS'em) mimo że licznik i wszystkie systemy nie działały zaczynał sam hamować przy pewnej predkości, tzn szarpał, a po odpięciu wtyczki od sterownika ABS'u problem ustał wiec doszedłem do wniosku że może świrujący sterownik w jakiś sposób uruchamiał hamulce, w zeszłym tygodniu kupiłem sterownik z pompą, założyłem i hurra licznik działa tylko kontrolki abs i asc zostały ale to kwestia tego że faktycznie któryś z czujników padł a zresztą konieczne jest dokodowanie i umówiłem sie na komputer na środę tę co będzie. Druga sprawa to z "nowym" sterownikiem wyszła podobna checa, otóż równiutko przy 120km/h samochód przestaje jechać, spalanie sie stabilizuje na niskim poziomie i samochód jakby miał blokade poprostu nie przyśpiesza 120 i koniec(samochody VAG tak sie zachowują w trybie awaryjnym ale one wogóle nawet z dołu nie chcą przyśpieszać i 120 to maks u mnie jednak do 120 leci normalnie do 4.5000rpm), a pod odpięciu wtyczki jest ok Wczoraj moje zadowolenie ustało gdyż licznik znów przestał działać, pomyślałem że albo i ten sterownik padł ale jakimś cudem jest jeszcze czujnik abs wadliwy... Mimo że licznik nie działa również przy tej samej predkości samochód blokuje na 120km/h... odpiecie wtyczki od sterownika niweluje problem... Znalazłem wiele postów jak sprawdzić czujniki i sterownik ale żaden nie jest odpowiednio zrozumiały... Próbowałem mierzyć zasilanie na pinach wychodzących ze sterownika lecz tam nic sie nie zmienia... Posiadam oscyloskop elektroniczny z funkcją sprawdzania czujników jednak nie wiem czy do wtyczki od sterownika mam przykładać zasilanie z zewnątrz czy wyłącznie wsadzić odpowiednio końcówki oscyloskopu i zakrecić kołem.... Czy jest ktoś kto mi z tym pomoże bo ja już mam dość? samochód to BMW e39 530d 99r...oczywiscie ABS to 265 900 001 czy 5.7 jak tam kto to nazywa
|