BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] 328i spalanie
PostNapisane: 10 czerwca 2011, 13:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Tomek napisał(a):
Masters napisał(a):
Nie powinno sie pisac trasa jak droga jest bardziej zatłoczona niż miasto. 13L w trasie przy 110 ? albo masz coś nietak z silnikiem albo nie wbijasz 5

Na zatłoczonej drodze to się nie da tyle wyciągnąć. To jest wynik z jazdy późnym wieczorem lub w nocy. Trasa 270km z czego ~70km dwujezdniówki (ale tylko na ~30km da się bezpiecznie jechać bardzo szybko), czas jazdy 2.5h. Nie ma opcji żeby w takim przypadku wyszło cokolwiek poniżej 10l, nawet w jakimś 320d.

SOrry z tym 5 biegiem przesadziłem (nie te prędkości) chociaż może za późno wbijasz 5 bieg . No i podstawa jak jedzies już odpowiednia prędkością to patrzysz na ekonomizer i odejmujesz nieco gazu auto itak nie zwolni ;). Czasem można przyśpieszać przez 5 min uzyskując z 110 115km i spalanie bedzie wieksze o 2 litry ;).

ja jeżdżę strasznie dynamicznie czasem z 1 wbijam 5 a przeważnie z 2 na 5 wchodze.

Całego zakresu używam jak jade spokojnie albo jak się ścigam ;).

ważne by zwracać uwagę na ekonomizer różnice w prędkości wtedy to +- 10km a oszczedność ogromna.

Jak mi ktoś nie wieży to nagram filmik. dodatkowo jak robię test to tak :

Jade włącza mi się na prostej drodze rezerwa zeruje licznik tankuje włacza się rezerwa i zliczam ilosc paliwa zatankowanego dziele przez ilość km i wiem ile mi spaliło. zazwyczaj pokrywa sie to z komputerem.

Chyba że sie kolega na wsystkich sprawdza :hyhy: ale wtedy też by mi ponad 12 nie spaliło.

Da się i 40 spalic tym autkiem ale to juz jak się szaleje ;) i kompletnie nie patrzy na ekonomizer....

Można do celu dojechać z takim samym czasem przy różnej dynamice z różnym spalaniem.

Tylko tak jak duża górka jest to ja wbijam redukcje... hamuje silnikiem spalanie spada. Jak widze światła i jest zielone z daleka też redukuje bo wiem ze nie zdążę i się tocze , jak jest czerwone przyśpieszam i im bliżej jestem predkość mam mniejszą bo wiem ze zaraz bedzie zielone ;].

Tak jak pisałem 6 litrów na trasie lotnisko pyrzowice- dąbrowa górnicza oś Mydlice. Więc da Sie.

Ale jak kogoś nie obchodzi spalanie i wytraca prędkość dopiero przed światłami to spalanie może być takie jak pisze kolega

Ja jeżdżę dynamicznie , raczej slalom na 3 pasmówce miedzy autami od prawego do lewego ale to czasem też oszczedność bo jade stałą prędkością wykorzystując luki na pasie , a nie wleke się za innymi .

Jak dla mnie u przedmówcy spalanie jest bardzo duże.

Reasumując

Trasę o której pisałeś zrobiłbym w tym samym czasie ze spalaniem max 9L (jeśli niema dużo świateł)prawdopodobnie 8L jak równy teren to 7L do 3h

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 czerwca 2011, 13:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Masters napisał(a):
Trasę o której pisałeś zrobiłbym w tym samym czasie ze spalaniem max 9L (jeśli niema dużo świateł)prawdopodobnie 8L jak równy teren to 7L do 3h

Chciałbym to zobaczyć :D

PS. Jakie masz opony?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 czerwca 2011, 17:09 
Zacna persona forum

Tomek napisał(a):
Masters napisał(a):

PS. Jakie masz opony?

Nie zauważyłem różnicy w spalaniu po zmianie opon ... mam z przodu 225/50/16 tył 205/50/16 .

Jak mi sięuda zamontować tel nad licznikiem to zrobie filmik ... zobaczycie że nie zamulam z prędkoścami a spalanie malutkie

Tomek a tobie komp pokazuje te 13 na trasie czy sam wyliczasz? (zresetowałeś kompa przed trasą ?)

PostNapisane: 10 czerwca 2011, 17:17 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Masters napisał(a):
Nie zauważyłem różnicy w spalaniu po zmianie opon ... mam z przodu 225/50/16 tył 205/50/16 .

Tył węższy niż przód? Kreatywnie ;)
No i trochę takie damskie rozmiary na 328 (205 do E46?). Ja mam 4x 225/45/17.

Masters napisał(a):
Tomek a tobie komp pokazuje te 13 na trasie czy sam wyliczasz? (zresetowałeś kompa przed trasą ?)

Zazwyczaj tankuję do odbicia i kasuję licznik a potem przy następnym tankowaniu przeliczam. Ale z kompem ogólnie się zgadza (z dokładnością do 0.5L). I 13L to jest naprawdę rekordowe spalanie które miałem chyba tylko raz (Augustów - Białystok w 45min czyli średnia ~120). Zazwyczaj przy ostrzejszym poganianiu jest te 10-12L no bo jednak bywa tak że się jakiś odcinek jedzie spokojnie bo to remont, miasto czy cośtam.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 czerwca 2011, 18:13 
Forumowicz

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: m43
Tomek napisał(a):

Też chciałbym to zobaczyć. Latanie przez 3 pasy na skos, wyprzedzanie wszystkich i do tego spalanie 7L :rotfl:

p.s. Ja jadąc skupiam się na tym co dzieje się na drodze, a nie czy ekonomizer pokazuje 8 lub 10 L . pozdr

PostNapisane: 11 czerwca 2011, 13:57 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Masters te oponki to masz naprawdę tak założone czy wkradła się jakaś literówka ? :]

PostNapisane: 13 czerwca 2011, 07:52 
Zacna persona forum

Szczurek1986 napisał(a):
Masters te oponki to masz naprawdę tak założone czy wkradła się jakaś literówka ? :]

Hehe chodzi o to że z przodu szersze ? ... no bo tak była sobie dziura rozwalilem opone i felge z tyłu miałem łyse musiałem zmienić by zgłosić na policji ... wiec szersze były na tyle ale były dobre :D fajne ;] rewelacja sie na nich lata bokami ale szkoda opon więc poszły na przód ;] . Postaram się na gazie zejść poniżej 13L w cyklu miejski zobaczymy jak mi to wyjdzie ;].

W piątek jechałęm na ostrave często prędkość okolo 150km i spalanie mi wyszło 9L Benzyny

majler napisał(a):
p.s. Ja jadąc skupiam się na tym co dzieje się na drodze, a nie czy ekonomizer pokazuje 8 lub 10 L . pozdr

Kwestia wyczucia auta ;) to tak samo jakby powiedzieć nie patrze w lusterka bo muszę patrzeć przed siebie ;).

7L spala mi przy bardzo ekonomicznej jeździe ze stałą prędkością ... przy 8L mogę sobie na slalom pozwolić ale tylko po to by wskoczyć np na pusty odcinek a nie to że całą drogę w ten sposób.

Co do kół :P 15 calowe założyłem ale szczęki za duże hehehe i koło wadziło. Na 17 przyjdzie jeszcze czas ;)

PostNapisane: 16 czerwca 2011, 23:05 
Zacna persona forum

Mam fotki z trasy do Częstochowy jutro jak będzie czas zrobie gifa i go tu dodam średnie spalanie 7 Litrów przy średniej prędkości 80km (tyle komp pokazał ale wiadomo kawałek w korku troche na światłach się postało takto było by kolo 100

Obrazek

+ droga powrotna wyszło 10 L

Ale to prze s3 z którym sie bawiliśmy na trasie i wtedy średnia prędkość pewnie podeszła pod 160.

Ale itak jak na taką jade to mało .

Ścigaliśmy sie kurde i juz pod koniec 2 biegu zacząłem jej odchodzić i kurde 3 mi sie nie wbiła :wstyd: przez ten pierdzielony wybierak ..... trzeba kiedyś rozebrać skrzynie i to naprawić :/ ehhh że bmw sobie na takie wady pozwolilo itego nie naprawiało

PostNapisane: 19 czerwca 2011, 20:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
marcin1341 napisał(a):
Nie wiem po co kupowac 2.8 a potem jeździć, żeby jak najmniej spalił to mija się z celem... albo ekonomicznie albo fajnie, kup 318 jak będziesz jeździł tak jak kolega 2.8 żeby spalił mu 7l to różnicy w mocy i tak nie odczujesz :rotfl:

x2

PostNapisane: 19 czerwca 2011, 23:08 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
chociażby po to by podczas tej emeryckiej jazdy R4 nie warczało pod maską oraz by bez stersowo na pełnym lajcie wyprzedzał takie R4 nie wspominając o krótszej drodze hamowania oraz tym czego R4 nigdy nie zrozumie - mocny dół ;)

PostNapisane: 22 czerwca 2011, 14:00 
Zacna persona forum

Nikodem napisał(a):
chociażby po to by podczas tej emeryckiej jazdy R4 nie warczało pod maską oraz by bez stersowo na pełnym lajcie wyprzedzał takie R4 nie wspominając o krótszej drodze hamowania oraz tym czego R4 nigdy nie zrozumie - mocny dół ;)

Ano ano nie wiem czemu inni nie potrafią pomyśleć ... To że masz mocne auto znaczy że musisz jezdzic cały czas pod odcinke na pełnej mocy?.

Jeśli Vmax = 250 znaczy że ktoś musi tyle lecieć jak tylko ma prostą ?

Jeśli tak to nwet 1.6 jest za mocne bo by się ograniczenia łamało....

Jeśli da sie jechać oszczędnie , jeśli akurat ktoś kupuje auto i ma do wyboru 2 silniki i chce zrezygnować z 1 bo dużo pali...

Po to właśnie warto zrobić sobie test...

oszczednie zazwyczaj jeżdżę w trasie ....

Nie wiem jak wy ale mi się bardzo fajnie podoba jak auto chodzi na 2 biegu przyśpieszasz gazem hamujesz tak samo czy to oznacza że po mieście mam nie wrzucać 3 biegu ?

Jeśli kupujemy bezpieczne auto to po to by się nim rozbić czy aby w razie czego było "dobrze".

P.S
2.8 to itak troszke za mało :mad: nie jestem jakimś zamulaczem na drodze (prawie nigdy nikogo nie spowalniam)

Biorąc pod uwagę że w przeciągu 2 miesięcy zrobiłem około 7tyś km musiał bym być idiotą by nie patrzeć na spalanie :hyhy:

Jak ktoś robi 500 miesięcznie to można cały czas szaleć ja za to mogę sobie przeleciec 50km spokojnie by 2km się pobawić i mieć spalanie na rozsądnym poziomie :P

Jeśli ktoś potrafi spalać tyle co ja takim autem i jezdził dieslem w bmw to prosił bym o info ile takimi dieselkami się spala

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 20:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Zgadzam się z wami Nikodem i Masters, po przesiedace z 318i na 528i jeżdżę wolniej, delektuję się dźwiękiem i komfortem.. a 318i rekompensowałem sobie te braki adrenaliną wynikającą z większych prędkości przelotowych :P

PostNapisane: 20 lipca 2011, 12:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 lub e39
Witam
Może ktos z podpowiedziec ile by kosztowal gaz do e49 328 oczywiscie sekwencja

PostNapisane: 20 lipca 2011, 13:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
MazielChelm, temat o lpg do M52Tu byl wiele razy poruszany na naszym forum.Poszukaj a znajdziesz.3tys musisz miec na dobra sekwencje do 2.8.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 21:13 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Aby to była instalacja z którą nie będziesz mieć problemów to musisz liczyć 3500-4000 zł i tak jak Ci kolega wyżej napisał znajdziesz na forum jakie podzespoły wziąć najlepiej :) a swoją drogą BMW e49 ?

PostNapisane: 1 sierpnia 2011, 19:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Przy normalnej jedzie potrafi spalic i 8l a jak sie depnie to z 20 pewnie łyknie

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, 11:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Compact
Kod silnika: M52B28
Na benzynie nie jestem w stanie spalić więcej jak 14litrów
W trasie 10 litrów

PostNapisane: 14 września 2011, 13:00 
Zacna persona forum

328ti napisał(a):
Na benzynie nie jestem w stanie spalić więcej jak 14litrów
W trasie 10 litrów

Haha to znaczy że nie chcesz spalić więcej bo jeździsz ekonomicznie a nie że nie jesteś w stanie. Albo robisz trasy i wtedy może być ciężko na 5 biegu bez redukowania osiągnąć więcej niż 14L. Albo masz coś nie tak z autem. To auto w mieście i 30 spokojnie łyknie przy ostrej jeździe. Ale tak jak pisałem do 7L też spokojnie da się zejść przy umiejętnej jeździe.

PostNapisane: 14 września 2011, 13:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Co prawda posiadam 323 ale spalanie i tak porównywalne jest z 328 i mogę powiedzieć, że 7l to nie problem. takie spalanie miałem nie raz wracając z ciechanowa do Warszawy. A po drodze tez są mieściny gdzie się zwalnia, światła, mały korek itp. Jak mam ochotę pocisnąć to pocisnę ale nie widzę sensu jeśli zaoszczędzę te 20min a spalanie skoczy o 3l. Nie ma co gadać, m52 to ekonomiczny silnik. Spalanie diametralnie wzrasta przy jeździe powyżej 3tys obr/min. I to, że jeżdżę często ekonomicznie to nie znaczy że jestem zamulaczem bo zawsze ze świateł ruszam pierwszy z butem w podłodze a potem się toczę na najniższym możliwym biegu. W końcu najważniejsza zasada eco. Przez jakiś czas miałem matiza więc nie widzę sensu porównywania eko jazdy z silnikiem. Mały silnik trzeba ciągnąć do wysokich obr. żeby w ogóle jechał a i przy tym spalanie wychodziło mi nim 7l w mieście. A teraz lajtowa jazda i szybka na gazie to w przeliczeniu taki sam koszt utrzymania. Pzdr dla nie wywalających kasy w błoto...

PostNapisane: 15 września 2011, 07:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M5 E39
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=156497
Ja też wierze w spalanie na trasie na poziomie 7L bo z Radomi do Krakowa i z powrotem też miałem podobne bo 7,2 na tempomacie przy silniku 323. Popieram ze m52 sa ekonomiczne jak na swoją dużą pojemność. Mój kumpel ma 320 jechaliśmy jeden za drugim i jemu na tej samej trasie spalił 8. Podczas jazdy mieszanej masto trasa 50/50 wychodzi mi od 9L do 10,5L oczywiście mowa cały czas o benzynce bo gazu nie mam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1