Witam, tak jak w temacie przedstawię jak połączyć się z navcoderem i np. oblokować TV w czasie jazdy lub zmienić inne funkcje za pomocą interfejsu obd 2.
Potrzebny nam jest oczywiście interfejs obd 2

3 kabelki z wtyczkami na piny (ja swoje znalazłem w starym komputerze

)

Jak już mamy te wszystkie rzeczy to wciskami kabelki z wtyczkami na odpowiednie piny w interfejsie obd 2:

Interfejs obd pin 16 - 12v
Interfejs obd pin 7 – I-Bus
Interfejs obd pin 4 – masa
Tak to wygląda podłączone

Następnie podpięte kabelki wpinamy w małą kostkę od zmieniarki zgodnie z oznaczeniami czyli kabelek od pinu 16 w miejsce zasilania, pin 7 - I-bus, pin 4 – masa. (trzeba uważać żeby kabelki się nie stykały !!! )

Jeżeli nie mamy zmieniarki to możemy się wpiąc za pomocą krokodylków w kabelki, które idą do czytnika navi lub TV albo gdzieś indziej.
Najpierw do kostki wkładamy mase, później ibus i na końcu zasilanie, następnie podłączamy interfejs pod kompa i uruchamiamy navcodera, wybieramy port com pod który zainstalowany jest interfejs obd (u mnie com 1), później przekręcamy kluczyk na pozycje 1, na ekranie powinno być widać, że komputer łączy się z autem, wybieramy code -> TV -> Read TV -> zaznaczamy enable TV when moving -> code TV -> wyłączamy navcodera, wyciągamy kluczyk, wyciągamy kabel z kompa, odłączmy kabelki z kostki i koniec

nie pamiętam tylko jednej rzeczy bo robiłem to jakiś czas temu, trzeba mieć włączone albo wyłączone radio żeby odblokować TV.
Ja tak odblokowałem TV w swoim bmw e46 i niczego przy tej operacji nie zepsułem i wszystko śmiga do dziś
To mój pierwszy poradnik

mam nadzieję, że komuś się przyda
pozdrawiam