BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 10:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Produkcja żywności w XXI w. Dyskusja...?
PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:16 
Forumowicz

Moje BMW: E36
BRAWET napisał(a):
maly3 napisał(a):
BRAWET napisał(a):
bendzamin, brawo , w końcu jakiś sensowny temat :ok: :ok: :ok:

Wody smakowe to największy syf, tanie soki w których nie ma soku też, tanich wędlin nie dam rady jeść bo smakują jak mydło :)

Mimo to uwielbiam Coca Cole i Maka :DChodzi mi o to że na opakowaniu jest napis SOK, a gdy przeczytasz skład widzisz że soku jest tam 20 %

Co do sokow to nie do konca masz racje.Przede wszystkim ludzie nie widza roznicy miedzy sokami,nektarami a napojami.Sok jest w 100% z owocow,nektar ma od 25 do 99% wsadu owocowego natomiast napoje to juz najwiekszy syf.Ponadto soki nie moga byc slodzone,zawieraja jedynie naturalne cukry.Najsmiszniejsze jest to ze przewaznie na opakowaniach sokow jest napisane wlasnie sok 100% albo ze bez dodatku cukru.Ale jest to tylko chwyt marketingowy bo jak cos sie nazywa sokiem to nie jest ani slodzony a zawsze bedzie w 100% z owocow.

No wlasnie nie masz racji.Jezeli na kartonie masz napisane sok to zapewniam cie ze jak przeczytasz sobie sklad to bedzie napisane ze jest w 100% z owocow ewnetualnie z soku zageszczonego.Poprostu ludzie kazdy napoj w kartonie traktuja jako sok.A wyjasnilem jaka jest roznica.Jak nie wierzysz to jak nastepnym razem bedziesz w sklepie zwroc na to uwage.Zauwaz ze np beda dwa prawie identyczne opakowania np. tego samego producenta tylko ze na jednym bedzie napisane ze to sok a na drugim ze nekatar albo napoj.I w cenie tez bedzie roznica.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Dla mnie najprostszym przykladem jest produkcja wodki. Czemu po wodce jest kac, a po bimbrze nie? Mozliwosci oczyszczenia destylatu w gorzelni sa na prawde imponujace, wniosek z tego, ze "zacier" to musi byc niezly syf. W gorzelni rektyfikacja=100 konwencjonalnym destylacjom, polecam rozcienczyc taka wodke do ok 5% i sprobowac poszukujac nieprzyjemnych chemicznych smakow. Gwarantuje ze paskudny bimber w tym tescie wypadnie o wiele lepiej.

Na wszystkie pozostale pytania, wlacznie z technicznymi odpowie Dzordz-e36 :) :rotfl:

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:24 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Mam kolegę który non stop się żywi od lat w takich sklepach jak Biedronka a zapija zawsze najtańszymi napojami albo energetykami które kosztują 2zł za litr. Jest w moim wieku a wygląda na 5 lat starszego, dorobił się wrzodów + jakiś innych chorób, zero kondycji i konkretna nadwaga. Tyle że jemu się nie przetłumaczy, dla niego ważne że coś czym zapcha kichy jest tanie.

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
maly3, ma rację z tymi sokami.

ded, po każdej wódce masz kaca ? a po każdym bimbrze nie ?
Cytuj:
wniosek z tego, ze "zacier" to musi byc niezly syf

nie koniecznie, wystarczy że podniosą temperaturę rektyfikacji i już fuzle przechodzą do składu wódki. A na kaca składa się kilka czynników (sami do końca naukowcy nie wiedzą i trwa cały czas spór o to).

Boby a to wszystko dlatego że "wymywa" witaminy a w szczególności wit. młodości - E

Ostatnio edytowano 21 czerwca 2011, 17:28 przez gms, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:27 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
maly3 napisał(a):
Zauwaz ze np beda dwa prawie identyczne opakowania np. tego samego producenta tylko ze na jednym bedzie napisane ze to sok a na drugim ze nekatar albo napoj.I w cenie tez bedzie roznica.

To samo jest z maslem, znalez kostke z napisem "maslo" to wcale nie taka latwa sprawa:P Wszedzie smietankowe deluxe :super:

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:29 
Zacna persona forum

Ze wszystkim tak jest panowie co ma odpowiednika tańszego, innej firmy itd

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:33 
Forumowicz

gmsmetallica napisał(a):
maly3, ma rację z tymi sokami.

Maly ma zawsze racje no chyba ze akurat sie myli :P
Podobnie jak z sokami jest w woda.Wiekszosc ludzi nie zdaje sobie sprawy jaka jest roznica miedzy wodami mineralnymi a zrodlanymi.Woda zrodlana ladnie brzmi ale wcale nie musi byc lepsza od waszej kranowy.Nie dosc ze nie ma skladnikow mineralnych albo ma ich niewiele to na dodatek wyplukuje wasz organizm wlasnie ze skladnnikow mineralnych.A wody mineralne sa najzdrowsze bo wlasnie dostarczaja do organizmu niezbedne do funkcjonowania mineraly.
A jaka woda ma najwieksze udzialy na naszym rynku?Zywiec zdroj ktora jest zwykla woda zdrodlana :)

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:38 
Zacna persona forum

w ogóle przemysł produkujący wody pitne ma tak małe wymagania że nie zdajecie sobie z tego sprawy, dla mnie to jakieś nieporozumienie. A słyszałem jakiś czas temu (ile w tym prawdy to nie wiem)że Żywiec w cale nie jest dobrą woda (pomijając fakt że jest wodą źródlaną) ale ze względu na czystość mikrobiologiczną i inne nieodpowiednie parametry z normą.

dobra ide na piwo :)

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:38 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nie można też przesadzać z demonizowaniem tych wszelkiej maści dyskontów bo nie zawsze jest tak że tańsze=gorsze. Sporo jest przykładów że poprostu droższe=ładniej opakowane a w środku to samo (albo nawet i gorsze). Swego czasu np najgorsze warzywa były w Almie która się pozycjonuje na lepsze delikatesy. Tak czy siak trzeba poprostu patrzeć co się kupuje i tu wychodzi przewaga prowincji :hyhy:

maly3 napisał(a):
Woda zrodlana ladnie brzmi ale wcale nie musi byc lepsza od waszej kranowy.

To w ogóle jest ewenement że udało się wytworzyć rynek na butelkowaną kranówę.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:41 
Forumowicz

Tomek napisał(a):
Nie można też przesadzać z demonizowaniem tych wszelkiej maści dyskontów bo nie zawsze jest tak że tańsze=gorsze. Sporo jest przykładów że poprostu droższe=ładniej opakowane a w środku to samo (albo nawet i gorsze). Swego czasu np najgorsze warzywa były w Almie która się pozycjonuje na lepsze delikatesy. Tak czy siak trzeba poprostu patrzeć co się kupuje i tu wychodzi przewaga prowincji :hyhy:

maly3 napisał(a):
Woda zrodlana ladnie brzmi ale wcale nie musi byc lepsza od waszej kranowy.

To w ogóle jest ewenement że udało się wytworzyć rynek na butelkowaną kranówę.

Nikt nie powiedzial ze dyskonty sa zle.Trzeba poprostu zdawac sobie sprawe z tego co sie kupuje no i czytac etykiety.

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:51 
Przyjaciel forum

Jak będę miał chwile to na pewno popatrzę na te kartony :)

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 17:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
bendzamin napisał(a):
Witam

Chwilowo zajadam sie jogurtem i czytam jego skład... Jogurt truskawkowy... Skład: Mleko, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, truskawki, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, aromat, przecier z buraków Skład owoców nie więcej niż 2% :zakrecony:

Najbardziej zaintrygowały mnie pogrubione pozycje... Co to i ile tego jest w jogurcie OWOCOWYM !

Co sądzicie o produkcji dzisiejszej żywności? Ja ostatnio z przerażeniem patrze na to jak wszystko jest faszerowane sztucznym syfem.

Jak chcesz mieć gęsty jogurt bez żelatyny?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 18:02 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Spoko, naturalny jogurt, czyli mleko zaszczepione bakteriami jogurtowymi i trzymane przez jakiś czas w trzydziestu paru stopniach (nie wiem, nie jestem mleczarzem) gestnieje tak jak powinno. Żelatyna jest aby ściągnąć te wszystkie inne dodatki, których mogło by nie być.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 18:05 
Przyjaciel forum

Nie mówimy o zsiadłym mleku, czyli skiśniętym. Mówimy o jogurcie naturalnym, który jest rzadki, gęstnieje pod wpływem żelatyny. Tzw. jogurty pitne jej nie mają. Jak spojrzysz na etykietę to mają mniej białka, właśnie z powodu braku żelatyny.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 18:10 
Specjalista

Tak, jogurt naturalny jest gęsty. Żelatyna być może jest po to, aby zagęścić jogurt owocowy z tymi wszystkimi badziewiami, ale taki naturalny z samego mleka nie potrzebuje żelatyny i nie jest zsiadłym mlekiem. To zasługa bakterii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jogurt
A S8 i tak jest sporo szybsze od 750i :P

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 18:17 
Przyjaciel forum

No tak, u mnie w domu sami robimy jogurt naturalny, wiem co to jest i nie jest gęsty. ;)

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 18:20 
Specjalista

No w praktyce z tego co wiem, to dość trudna sztuka.

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 18:40 
Przyjaciel forum

Z odpowiednim sprzętem da radę. :)

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 18:52 

i love fucking mcdonalds :rotfl:

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 19:03 
Forumowy terrorysta

Tomek napisał(a):
Nie można też przesadzać z demonizowaniem tych wszelkiej maści dyskontów bo nie zawsze jest tak że tańsze=gorsze. Sporo jest przykładów że poprostu droższe=ładniej opakowane a w środku to samo (albo nawet i gorsze). Swego czasu np najgorsze warzywa były w Almie która się pozycjonuje na lepsze delikatesy. Tak czy siak trzeba poprostu patrzeć

Owszem, nie zawsze tansze = gorsze, bo markety zarabiają na obrocie. Czy też ta sama firma np Hoop wytwarza napoje pod własna nazwą/droższe i dla Biedronki/tańsze. Poza tym w marketach owoce, warzywa są świeże bo mają swoje normy przechowywania w stałej temperaturze w przeciwieństwie do straganów, gdzie owoce i warzywa bardzo często leżą na granicy zepsucia.

maly3 napisał(a):
Podobnie jak z sokami jest w woda.Wiekszosc ludzi nie zdaje sobie sprawy jaka jest roznica miedzy wodami mineralnymi a zrodlanymi.Woda zrodlana ladnie brzmi ale wcale nie musi byc lepsza od waszej kranowy.Nie dosc ze nie ma skladnikow mineralnych albo ma ich niewiele to na dodatek wyplukuje wasz organizm wlasnie ze skladnnikow mineralnych.A wody mineralne sa najzdrowsze bo wlasnie dostarczaja do organizmu niezbedne do funkcjonowania mineraly.
A jaka woda ma najwieksze udzialy na naszym rynku?Zywiec zdroj ktora jest zwykla woda zdrodlana

Ludzie mają wyprane mózgi marketingowymi bzdurami, że powinno się wypijać ... wody dziennie i ją kupują.

Przypomia się stary dowcip. Dwóch gości popija sobie winko pod sklepem. Nagle podjeżdża elegancki samochód z którego wysiada małżeństwo. Kupują w sklepie niegazowaną wodę i zaczyna ja sobie popijać. - Popatrz - mówi jeden z pijaczków - Pija wodę! - No - mówi drugi - Jak zwierzęta...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1