BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 lipca 2025, 18:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e53] 3.0d Coś zaczęło stukać w silniku
PostNapisane: 23 czerwca 2011, 22:02 
Forumowicz

Witam! Mam ogromny problem. Miałem usterkę falowania obrotów- winny był czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej (sam do tego doszedłem) i żebym nie słuchał mechanika, który twierdził że to raczej nie czujnik to samochód by chodził. Teraz opisze problem:
Mechanik w związku z falowaniem kazał dać do sprawdzenia wtryski( 5 wyszło gładko tylko 1 na piątym cylindrze był zapieczony) Musiałem poprosić o pomoc kogoś kto się zna. No i jakoś wyszedł, było tam sporo syfu na 5 cylindrze. Co się okazało po sprawdzeniu wyszło że wtryski dobre. wybrałem syfu z gniazda bo naleciało aż blokowało wał !! Mechanik twierdził że coś musiało mi wpaść ja twierdziłem że wszystko było zabezpieczone szmatkami nic nie mogło wpaść, kupiłem magnez- wsadziłem kilka razy i wyciągnąłem jeszcze sporo syfu takiego co czepiał się do magnezu( nie wiem dlaczego jakieś opiłki czy co ??) ale mniejsza z tym samochód przed tym chodził bardzo dobrze. Wyciągnąłem ten syf i wałem dało się normalnie obrócić kilka razy pokręciłem( klucz chyba 24) i postanowiłem włożyć (sprawdzone wtryski ) do auta. Po włożeniu i zapaleniu auta po chwili gdzieś około 1min coś zaczyna stukać w silniku. I doszło do tego że wyciągnąłem cały silnik rozebrany w mak, głowica sprawdzana na szczelności, wszystko ok, mechanik podejrzewał panewki i co się okazało są OK !!! Normalnie szok! Przez wyciągnięcie wtrysków spieprzyłem tylko samochód. Zrobiłem jeszcze jedną rzecz pomierzyłem tłoki i wyszło że właśnie jeden jest mniejszy od pozostałych o (żeby nie skłamać o ile dobrze pamiętam) 3setne milimetra i jest jak stożek ( i teraz nie pamiętam czy jest coraz większy czy coraz mniejszy jak stożek, chyba od dołu coraz mniejszy aż do góry albo odwrotnie nie pamiętam dokładnie). I teraz jedyna rzecz która mechanikowi i mi przychodzi do głowy to wymiana tego tłoka i pierścieni( każe wymienić już wszystkie bo mówią że tak powinno się wymienić albo na nowy tłok założyć stare aby sprężanie było jednakowe ale postanowiłem dać nowe na wszystkich). Co o tym sądzicie no normalnie takie mecyje z tym samochodem że tylko się za głowę złapać. Dodam jeszcze że nie robi mi tego Pan Mietek w swojej stodole tylko chłopaki którzy znają i specjalizują się tylko w BMW. Proszę o wasze sugestie i ewentualne podpowiedzi !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e53] 3.0d Coś zaczęło stukać w silniku
PostNapisane: 24 czerwca 2011, 06:49 
Zacna persona forum

chlopaki widac maja cienkie pojecie skoro pieprza glupoty - teraz jak masz juz wszystko rozebrane trudno powiedziec dlaczego ci pukalo i skad miales w otworze opilki , ktorych z reguly nie powinno tam byc - no ale to historia - tlok i cylinder uzywany przyjmuje rozne wymiary i jesli miesci sie w tolerancji to sie go zaklada i juz - poza tym pierscienie nowe zawsze mozesz zalozyc bowiem one ukladaja sie do cylindra - reasumujac twoi szpece musza ci jasno powiedziec co i jak - jesli bedziesz jednak z tym problem wez podjedz z blokiem i tlokami do szlifierni cylindrow tam ci pomierza i stwierdza co i jak - nad tym stukaniem musisz jednak popracowac bo nic z niczego sie nie tworzy - sprawdz sworznie tlokowe - jakas przyczyna pukania musiala byc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1