gmsmetallica napisał(a):
Cytuj:
Kontrola trzeźwości wykazała, że 63-letnia kobieta ma blisko 0,5 promila alkoholu w wydychanym powietrzu. Kierująca została przewieziona do komisariatu. Teraz za popełnione wykroczenie grozi jej do 5000 złotych grzywny oraz utrata uprawnień do prowadzenia pojazdów.
może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego babka mieści się w przedziale 0,2-0,5 promila ma zostać ukarana ? bo do 0,2 jeśli mnie pamięć nie myli można mieć, a ten przedział 0,2-0,5 to po kiego on ?
P.S. zawsze mi się myliło po spożyciu, pijany itd
Art. 46 ustawy o wychowaniu w trzeźwości:
Cytuj:
Art. 46. 1. Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy w stężeniu przekraczającym 0,5%.
2. Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi od 0,2 do 0,5 alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
3. Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi powyżej 0,5 alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
Septua napisał(a):
deejeys napisał(a):
jak dla mnie powinno być 0,1-0,2 wykroczenie 0,2 w górę - pracę społeczne (stopek, sprzątanie głównej ulicy w mieście, coś poniżającego) + grzywna i zabranie pojazdu ( nie ważne , czy jest właścicielem)
Więzienie ? Głupia sprawa, z naszych podatków utrzymywać ich? CHORE.
Dobrze się czujesz ?
Mało powiedziane, deejeys jest niepowazny skoro proponuje zabranie pojazdu włascicielowi, który nie jest sprawcą

. Firmy też mają stracić swoją flotę

?