BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 06:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] M43B16 problem z ukladem chłodzenia
PostNapisane: 16 maja 2010, 18:21 
Forumowicz

Witam, mam problem z układem chłodzenia w silniku m43b16 , zacznę więc od początku przygody z tym autem. Kupiłem go 3,5 roku temu jak to na początku wymiana płynów,oleju i filtrów. Chłodnice zalałem płynem Prestone (niby dobry bo czyści chłodnice,zabezpiecza przed korozją i takie tam xD) wszystko było ok po 2 miesiącach wyczyscił uszczelke w pompie wody :kwasny: pompe wymieniłem na nową nie pamiętam jakiej firmy, zalałem tym samym płynem i było ok ale tylko przez 1 miesiąc bo pekł kruciec przy silniku (oczywiscie wymieniłem i zalałem tym samym płynem) temat był zamknięty przez jakieś 2 lata do momentu aż termostat się zblokował w pozyci otwartej (raz było że się nie otworzył, nie musze pisać jak to się skończyło) chwile tak jeżdziłem ale przyszła jesień i w środku zrobiło się zimno. Kupiłem nowy firmy Vernet temperatura otwarcia 95 st. wszystko ładnie pięknie (sprawdzałem czy się otwiera) ale pojawił się nowy problem nagrzewnica się rozszczelniła (ale to pikuś mało płynu ubywało no tylko mokry dywanik mnie denerwował) dolałem uszczelniacza do chłodnic też marki prestone (uszczelniacz był w płynie a nie proszku) chwile było ok, pewnego pięknego dnia chciałem sprawdzić ilość płynu w chłodnicy i ku mojemu zaskoczeniu zbiorniczek pusty znowu dolałem plynu odpaliłem auto i odpowietrzyłem. Podczas tej operacji w unoszącym się powietrzu zaobserwowałem drobinki płynu, zgasiłem auto i przeprowadziłem "śledztwo" ku mojemu zdziwieniu okazało się że znowu cieknie pompa :kwasny: i mam teraz dylemat bo stało się to niedługo po wymianie termostatu (jakies 2 miesiące po wymianie zaczeła przeciekać nagrzewnica, 5 tygoni temu ja uszczelniłem a 2-3 tygodnie póżniej zaczeła przeciekać pompa)nie wiem czemu tak się stało termostat się otwiera prawidłowo silnik trzyma temperature jak należy ogrzewanie działa, dodam że w termostacie jest taki mały otworek z zaworkiem zwrotnym czyli kulką w orginale był tylko otworek bez kulki, może to wina tego zaworku przez co ma wieksze cisnienie ręce.
Macie jakieś sugestie w tej sprawie, bo nie chce znowu kupić pompy żeby za chwile znowu przeciekała (dodam że węże od chłodnicy nie są twarde), może mam poprostu pecha :kwasny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] M43B16 problem z ukladem chłodzenia
PostNapisane: 26 czerwca 2011, 23:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5
Kod silnika: Było m43m50m52n62
a jaki masz wentylator wiscpze masz ?????????moze psujesz pompe odkrecajac wisco o ile je masz???????

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1