BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 08:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] 528i vs 530i
PostNapisane: 17 maja 2011, 12:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
jak v8 to tak jak mówi kolega, 4.4! a jeśli wystarczy ci 231KM to bierz 3.0 :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 maja 2011, 12:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
m54b30 faktycznie polyka olej troche wiecej niz kazda inna beemka jak jej dajesz po garach,
lubi tez cieknac,
za to ma duzo wieksza kulture pracy niz m52b28 ,lepsze osiagi i chyba mniejsze spalanie

PostNapisane: 27 czerwca 2011, 21:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Witam ja sam użytkuję M52B28 + LPG firmy KME
Spalanie miasto na benzynie 12l./100km gaz 15l./100km
Spalanie trasa na benzynie 10l./100km gaz 12-13l/100km

A jak tu jakiś kolega napisał że pali mu w mieście 19 litrów :rotfl: to radziłbym zrobić przegląd sond
Pozdrawiam :piwo:

PostNapisane: 27 czerwca 2011, 21:33 
Pierwsze kroki

Wiadomość od indukt:

Ja mam 2.8 i gazownia od 5 lat śmiga bez zarzutów, zbiera się przyzwoicie ale automat trochę muli, tzn do 3,2tyś obrotów potem ożywa:) spalanie samo miasto, krótkie odcinki (ale silnik rozgrzany min.do 45stopni) przy normalnej nodze: Zima 20-21L gazu, wiosna obecnie spadło do 19L, Lato nie wiem bo nie mam tego auta ta długo, trasa 11,5L, może mam coś zepsute bo innym niby palą po 9 w trasie i 15 w mieście albo porostu sami siebie oszukują, ja podaje realne dane według dystrybutora.

Kolego to Ty masz chyba cały samochód popsuty a ten gaz który założyłeś to chyba nie sekwencja i dlatego lubi Ci tyle wypić kolega ma V8 4.4 i jemu pali 22l. gazu na podwójnym parowniku i przy dobrej jeździe bez masowania gazem, a te dane według dystrybutora to nie wiem kto Ci je napisał ale zrobił Ci niezły bigos w głowie pozdrawiam i polecam przegląd instalacji LPG sprawdzenie mieszanki w spalinach i na 1 miejscu zrobił bym przegląd sond lambda.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

PostNapisane: 27 czerwca 2011, 22:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Nie wydaje wam się iż u użytkownika Kojot528i są troszkę duże różnice w spalaniu między benzyną a gazem ? Chyba może być mniejsza ta różnica niż 3 litry ? :P

PostNapisane: 27 czerwca 2011, 22:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Szczurek1986 napisał(a):
Nie wydaje wam się iż u użytkownika Kojot528i są troszkę duże różnice w spalaniu między benzyną a gazem ? Chyba może być mniejsza ta różnica niż 3 litry ? :P
różnice są normalne wg mnie.

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 08:13 
Pierwsze kroki

Kojot528i napisał(a):
Wiadomość od indukt:

Ja mam 2.8 i gazownia od 5 lat[...]może mam coś zepsute bo innym niby palą po 9 w trasie i 15 w mieście albo porostu sami siebie oszukują, ja podaje realne dane według dystrybutora.

Kolego to Ty masz chyba cały samochód popsuty a ten gaz który założyłeś to chyba nie sekwencja i dlatego lubi Ci tyle wypić kolega ma V8 4.4 i jemu pali 22l. gazu na podwójnym parowniku i przy dobrej jeździe bez masowania gazem, a te dane według dystrybutora to nie wiem kto Ci je napisał ale zrobił Ci niezły bigos w głowie pozdrawiam i polecam przegląd instalacji LPG sprawdzenie mieszanki w spalinach i na 1 miejscu zrobił bym przegląd sond lambda.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Zanim zacznę szukać usterek, to Kolego pochwal się jaką masz średnią prędkość wg.komputera i czy masz manualną czy automatyczną skrzynię bo to są dwa istotne czynniki. Póki co nikt nie znalazł usterki w moim aucie i w instalacji, auto obecnie Pali 11-14% więcej Lpg niż pokazuje komputer a ten wskazuje 16,7L.
PS.Znasz kogoś kto sam sobie robi bigos obliczając spalanie według dystrybutora? prosta matematyka Ciężko bym się pomylił. Przykład na 48L przejechałem 270km, więc dzielę 48 przez 2,7 co daje 17,8. Sorry ale nie czuję się oszukany.

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 19:50 
Pierwsze kroki

"Indukt" posiadam manualna skrzynię biegów a jaka jest średnia prędkość jest to Ci nie powiem, komputer pokazuje spalanie benzyny od 11,5 do max 13l na 100km. A mój kolega też ma M52B28 manual + LPG i komputer mu pokazuje 16-18l benz. na 100km. Posprawdzaliśmy wszystko i sondy dają "za przeproszeniem". Kupiliśmy sondy używane ale były już bardzo wypracowane po założeniu spalanie spadło podobnie jak u mnie do 13l/100km chodź po jakimś czasie po podłączeniu do kompa znowu wyskoczył błąd sondy i spalanie zaczęło wzrastać. Także szkoda Twoich kosztów paliwa więc szukaj przyczyny w bawarce. Ja Ci podam przykład tankowania swojej bawarki: 43L LPG i na tym paliwie robię 300-320km i też prosta matematyka:
średnio 310:43=14L "dodam że nie jeżdżę tylko prawym pasem bo nie po to kupiłem 528i :)

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 19:54 
Pierwsze kroki

...aha i średnia prędkość moim zdaniem jest mniej istotna niż obroty silnika na których się jeździ :hyhy:

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 23:19 
Pierwsze kroki

Automat powoduje spalanie większe i to o więcej niż 1 L w porównaniu do ręcznej skrzyni. Średnia prędkość jest akurat bardzo istotnym czynnikiem bo miasto miastu nie równe, jeden jeździ do pracy krótkie dystanse z dużą ilością świateł inny jedzie główną arterią i ma większość drogi prostą jadąc 70km/h, też napisze że samo miasto, ale średnia prędkośc będzie o 5km/h wyższa od moje, a uwierz mi to bardzo duża różnica w mieście jeżeli średnia jest z pomiaru na dystansie przynajmniej 300km, w jednym temacie na tym forum, ktoś się dziwił że w e46 3.0 w automacie ma spalanie 23-25L, tak jak mu polecałem sprawdził średnia prędkość, wszyło 15km/h. i temat ucichł.
Edit: Obroty też są istotne, ale duży wpływ na spalanie ma hamowanie silnikiem, w automacie tego nie uświadczysz, tylko w trybie sport ale na nim cały czas nie będę jeździł.

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 02:15 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530i 2001
Kod silnika: m54b30
Jak wiadomo to bmw pali cylindrami i spora przepaść będzie między v8 a r6. Jeżeli nie potrzebujesz masy kuni to lepiej kup 528i lub zadbane 530i to nie będzie palić oleju jak blondynka głupa.

PostNapisane: 1 lipca 2011, 15:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
ze swej strony mogę polecić 2.8... oprócz zwykłych kosztów eksploatacyjnych żadnych problemów nie powinno być jak znajdziesz w dobrym stanie

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 17:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530i
Kod silnika: m54 530i
Wiesz ja osobiscie mam juz 530i jakis rok czasy i jestem cholernie zadowolony. to moja 3 bm ka wczesniej mialem e34 520 12v pozniej e32 750il a teraz e39 530i.. to naprawde cholernie dobry silnik. MOja ma manual ktory naprawde w miescie nie sprawia problemu i wcale nie trzeba tak wajchowac.. jest na tyle momentu ze spokojnie jezdze sobie redukujac do 3 przy skrecaniu i naprawde komfortow sie nia jezdzi.. wiadomo chcesz pogonic redukujesz maksymalnie najnizej tak zeby miala te 2500 obr i strzela jak z procy do przodu. serwisowalem ja od tamtej pory jakos raz? wymienilem laczniki i wahacze z przodu co do silnika zero jakich kolwiek problemow z grzaniem czy nawet jak widze tutaj na forum pisza z braniem oleju.. niewiem jak musicie ja cisnac zeby brala olej.. cholera do tej pory jezdzi na 5 w30 i jest ok.. osiagi? 528 powaznie nie ma podejscia nawet w manualu na poczatku jest podobnie natomiast pozniej niestety zostaje w tyle i to mocno.. choc mam na tyle laki 265 na feldze 18" to zbiera sie swietnie, mozna ja rozbujac do odciecia (250) i pali niewiele.. w miescie a mieszkam w lodzi wiec praktycznie 100% czasu jezdze po nim. pali mi okolo 11,7 l na 100 jak czasem pocisne to wejdzie na 12,5 ale rzadko jestem bardzo zadowolony ze spalania trasa nawet nie sprawdzalem ale mysle ze smiech..Goraco polecam naprawde to autko. co do 540 nie zapominajmy ze z 286 koni tak jak u mnie z 231 nie zostalo juz napewno tyle to raz dwa e39 z v8 jest ciezsza i to duzo trzy jak probuje czasem pojechac za jakas 4.4 to fakt jest taki ze ucieka mi ale nie jest to jakas duza roznica ze wracam pozniej do domu i kwile w kaciku.. napewno nie bedziesz mial tego dzwieku V8 ( cholernie sie boje jak jedzie za mna taka;];] jak by mnie chciala zjesc) ale czy zamianilbym dziwek V8 z mala roznica w przyspieszeniu na moje 3.0 r6 ze spalaniem 11,7? raczej nie.. na M5 to napewno;];] Pozdrawiam

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 20:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
Moja ex 528i tez bez problemu robila 250km/h w pelnym skladzie, kiedys bralem sie z S6 w kombi(340ps) i z koszalina do leborka mnie nie zgubil :rotfl: , napewno mocno nie odstaje od 530i chyba ze zajechana....

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 22:27 

Zajechanych modeli to nie bierzmy pod uwagę. Tylko zdrowe motory bo i 2.8 da się np. objechać mocno zmęczoną życiem emkę :]

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 01:28 
Zacna persona forum

[quote="kiemonam"]Wiesz ja osobiscie mam juz 530i jakis rok czasy i jestem cholernie zadowolony. to moja 3 bm ka wczesniej mialem e34 520 12v pozniej e32 750il a teraz e39 530i.. to naprawde cholernie dobry silnik. MOja ma manual ktory naprawde w miescie nie sprawia problemu i wcale nie trzeba tak wajchowac.. jest na tyle momentu ze spokojnie jezdze sobie redukujac do 3 przy skrecaniu i naprawde komfortow sie nia jezdzi.. wiadomo chcesz pogonic redukujesz maksymalnie najnizej tak zeby miala te 2500 obr i strzela jak z procy do przodu. serwisowalem ja od tamtej pory jakos raz? wymienilem laczniki i wahacze z przodu co do silnika zero jakich kolwiek problemow z grzaniem czy nawet jak widze tutaj na forum pisza z braniem oleju.. niewiem jak musicie ja cisnac zeby brala olej.. cholera do tej pory jezdzi na 5 w30 i jest ok.. osiagi? 528 powaznie nie ma podejscia nawet w manualu na poczatku jest podobnie natomiast pozniej niestety zostaje w tyle i to mocno.. choc mam na tyle laki 265 na feldze 18" to zbiera sie swietnie, mozna ja rozbujac do odciecia (250) i pali niewiele.. w miescie a mieszkam w lodzi wiec praktycznie 100% czasu jezdze po nim. pali mi okolo 11,7 l na 100 jak czasem pocisne to wejdzie na 12,5 ale rzadko jestem bardzo zadowolony ze spalania trasa nawet nie sprawdzalem ale mysle ze smiech..Goraco polecam naprawde to autko. co do 540 nie zapominajmy ze z 286 koni tak jak u mnie z 231 nie zostalo juz napewno tyle to raz dwa e39 z v8 jest ciezsza i to duzo trzy jak probuje czasem pojechac za jakas 4.4 to fakt jest taki ze ucieka mi ale nie jest to jakas duza roznica ze wracam pozniej do domu i kwile w kaciku.. napewno nie bedziesz mial tego dzwieku V8 ( cholernie sie boje jak jedzie za mna taka;];] jak by mnie chciala zjesc) ale czy zamianilbym dziwek V8 z mala roznica w przyspieszeniu na moje 3.0 r6 ze spalaniem 11,7? raczej nie.. na M5 to napewno;];] Pozdrawiam[/quote

hehehhehehehe
daj lepiej link do ogloszenia o sprzedaz swojego auta :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 08:02 
Pierwsze kroki

kiemonam napisał(a):
Wiesz ja osobiscie mam juz 530i jakis rok czasy i jestem cholernie zadowolony. to moja 3 bm ka wczesniej mialem e34 520 12v pozniej e32 750il a teraz e39 530i.. to naprawde cholernie dobry silnik. MOja ma manual ktory naprawde w miescie nie sprawia problemu i wcale nie trzeba tak wajchowac.. jest na tyle momentu ze spokojnie jezdze sobie redukujac do 3 przy skrecaniu i naprawde komfortow sie nia jezdzi.. wiadomo chcesz pogonic redukujesz maksymalnie najnizej tak zeby miala te 2500 obr i strzela jak z procy do przodu. serwisowalem ja od tamtej pory jakos raz? wymienilem laczniki i wahacze z przodu co do silnika zero jakich kolwiek problemow z grzaniem czy nawet jak widze tutaj na forum pisza z braniem oleju.. niewiem jak musicie ja cisnac zeby brala olej.. cholera do tej pory jezdzi na 5 w30 i jest ok.. osiagi? 528 powaznie nie ma podejscia nawet w manualu na poczatku jest podobnie natomiast pozniej niestety zostaje w tyle i to mocno.. choc mam na tyle laki 265 na feldze 18" to zbiera sie swietnie, mozna ja rozbujac do odciecia (250) i pali niewiele.. w miescie a mieszkam w lodzi wiec praktycznie 100% czasu jezdze po nim. pali mi okolo 11,7 l na 100 jak czasem pocisne to wejdzie na 12,5 ale rzadko jestem bardzo zadowolony ze spalania trasa nawet nie sprawdzalem ale mysle ze smiech..Goraco polecam naprawde to autko. co do 540 nie zapominajmy ze z 286 koni tak jak u mnie z 231 nie zostalo juz napewno tyle to raz dwa e39 z v8 jest ciezsza i to duzo trzy jak probuje czasem pojechac za jakas 4.4 to fakt jest taki ze ucieka mi ale nie jest to jakas duza roznica ze wracam pozniej do domu i kwile w kaciku.. napewno nie bedziesz mial tego dzwieku V8 ( cholernie sie boje jak jedzie za mna taka;];] jak by mnie chciala zjesc) ale czy zamianilbym dziwek V8 z mala roznica w przyspieszeniu na moje 3.0 r6 ze spalaniem 11,7? raczej nie.. na M5 to napewno;];] Pozdrawiam

Moja tyle w trasie pali co twoja w mieście :D

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 15:54 
Zacna persona forum

mialem 3 samochody z silnikiem m54b30,
nie ma opcji na spalanie 11,7 w miescie - chyba ze jezdzisz jak emeryt,
nie ma opcji zeby nie brala oleju- chyba ze jezdzisz jak moher emeryt plus zmieniasz olej co 8 tys km,
mi moje 330i ostatnio na trasie spalilo 14l - ale czesto uzywalem nawet 2ki przy wyprzedzaniu :rotfl: :rotfl: :rotfl:
m54b30 jest elastycznym silnikiem ale od 2,5 tys obrot nie strzela jak z procy tylko kolo 3,5 tys zaczyna naprawde jechac.

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 21:50 

Na dwójce wyprzedzać w trasie to chyba lekka przesada :P lubisz ten dźwięk hehe :D

PostNapisane: 6 sierpnia 2011, 08:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
Mówi się że sprawne auta palą mniej i coś w tym jest :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1