BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 22:24 
Pierwsze kroki

matko...co za horror...;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 00:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-65 , X1
zgadza sie co oznacza ze trzeba miec zaufany warsztat bo komputery i reklama nie idzie w parze z jakoscia usług.

Tytuł: Re: Brak przyczepnosci
PostNapisane: 11 lutego 2009, 13:16 
Pierwsze kroki

bezeta napisał(a):
Witam.
Mam problem z przyczepnoscia mojej buni na letnich oponach dunlop sport 225/15 jadąc po mokrej nawierzchni mniej szorstkiej zachowuje sie jak bym jechał po lodzie dodam ze zawieszenie sprawdzone zero luzow amorki przod nowe tył 88% skutecznosci. problem znikł po zmianie koł na zimowe 205/15 . Moze ktos ma podobne objawy.
Pozdrawiam

Witam,
kolego mialem tak samo w mojej 530D, przy predkosci ok 100 zaczynal sie slizgac asp ciagle mrugalo, wystarczylo lekko dadac gazu i zazucal mocno. Problem znikl gdy zmienilem tylnie opony na nowe :) teraz Bmka juz sie nie sliska i jest dobrze, tak samo jak Ty zawieszenie mialem w super stanie. (opony to 225/55/16) i takie zalozylem i jest super. :) :rotfl:
pozdro:)

Tytuł: Re: [E39] Brak przyczepnosci
PostNapisane: 27 czerwca 2011, 21:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Witam szanownych kolegów.
Mój problem również polega na pływaniu mojej Bawarki. Czy to na suchej czy na mokrej nawierzchni, śnieg, deszcz, słońce. Wiosna, lato , jesień , zima. Szczerze już szlak mnie trafia ale ze względu na mój szacunek do tej marki, wymieniłem:
tuleje pływające, tulenie na sankach, tuleje na dyfrze, wachacz przedni tylni oczywiscie wszystko na tylnym zawiasie, lewa i prawa strona, z przodu tez wymienione bananki L/P i końcówki drążków. Po całej wymianie udałem się na ustawienie kątów, geometrii i zbieżności, amorki są sprawne "trzymają normy". Oponki 225/55 R16
I Bawarka jak pływała tak pływa, ja już załamuje i rozkładam ręce :41: , może mi ktoś w końcu pomoże bądź coś ciekawego doradzi. Czekam na Wasze propozycje i pozdrawiam Biało-Niebieskie śmigiełka :padam:

PostNapisane: 27 czerwca 2011, 21:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Też mnie wozi ogólnie , pewnie jak ktoś za mną jedzie to mysli , że po %%%. Na oponach zimowych 205/65/15 moge jechac nawet 160 przez koleiny i jest super, na letnich 225/50/17 dramat, koleina której nie widać na jezdni, ja juz ją czuje. Nie wiem co ma najwiekszy wpływ na takie zachowanie. Czy tuleje wahliwe moga , aż w takim stopniu odpowiadać za wożenie na ulicy? Na szarpach wszystko niby dobrze al wiem , że jest coś nie tak, nie bede też wymieniał wszystkiego bo to troche za drogie. Ogólnie jestem w kropce, wymieniłbym tuleje wahliwe ale ciezko ją wybić z tego co ostatnio patrzyłem... :/

Jakby tego było mało na zimówkach z tyłu cisza, jak założe letnie to z tyłu jakby mi łożysko wyło, najbardziej słychać przy 60km/h, może jest gdzieś jakiś luz i przy wiekszej feldze i szerszej oponie dopiero sie to objawia... :zdegustowany:

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 16:58 
Pierwsze kroki

Kolego ja wymieniłem tuleje pływające, Ty je nazwałeś "wahliwymi" i u mnie nic to nie zmieniło może troszkę lepiej ale bez szału? Postaram się w najbliższym czasie pozmieniać opony na jakieś inne i zobaczymy. Ale jeżeli ktoś coś wie co to to prosimy o pomoc w odratowaniu pływających bawarek.

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 22:04 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B20
davids3 napisał(a):
Też mnie wozi ogólnie , pewnie jak ktoś za mną jedzie to mysli , że po %%%. Na oponach zimowych 205/65/15 moge jechac nawet 160 przez koleiny i jest super, na letnich 225/50/17 dramat, koleina której nie widać na jezdni, ja juz ją czuje. Nie wiem co ma najwiekszy wpływ na takie zachowanie. Czy tuleje wahliwe moga , aż w takim stopniu odpowiadać za wożenie na ulicy? Na szarpach wszystko niby dobrze al wiem , że jest coś nie tak, nie bede też wymieniał wszystkiego bo to troche za drogie. Ogólnie jestem w kropce, wymieniłbym tuleje wahliwe ale ciezko ją wybić z tego co ostatnio patrzyłem... :/

Jakby tego było mało na zimówkach z tyłu cisza, jak założe letnie to z tyłu jakby mi łożysko wyło, najbardziej słychać przy 60km/h, może jest gdzieś jakiś luz i przy wiekszej feldze i szerszej oponie dopiero sie to objawia... :zdegustowany:

A amory jak? Testom raczej nie ma co wierzyc. Ja mialem u siebie 69 i 75 z przodu a amortyzatory oleju nie mialy juz prawie wcale. Po wyjecie nawet nie odbijaly do gory a ten co mial 69% to mial kilkucentymetorwy luz, mimo ze na wydruku z trzepaka byly oznaczone jako 'dobre'. Objawy byly podobne. Czuc bylo nawet najmniejsza dziurke i jechalo sie jakbym mial poluzowane kolo.

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 06:15 
Częsty bywalec

Przód wymieniałem na meyle, tył siedzi jeszcze oryginalny sachsa, wydaje mi sie , że są ok, nawet jak bujam samochód to ładnie amortyzują.

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 19:38 
Pierwsze kroki

U mnie też jest tak jak kolega "davids3" napisał amory odbijają jak się rozbuja samochód i szczerze wątpię w to że to ich przyczyna:/ Już sam nie wiem gdzie jest ta przyczyna. :/ :zdziwko:

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 16:38 
Przyjaciel forum

Kod silnika: m62tub44
Kojot528i, sprawdzales, czy masz proste felgi?

pzdr
RZaba

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 17:47 
Forumowicz

Moje BMW: e36 compact
Kod silnika: m43b16
u mnie tez auto pływało, mocniejszy podmuch wiatru czy koleina i musiałem mocno trzymać i korygować kierownice żeby z drogi nie wypaść, okazało się ze miałem wybity łącznik stabilizatora z prawej strony, wymieniłem i chodzi elegancko, nic nie pływa, prowadzi się idealnie.

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 19:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
davids3 napisał(a):
Jakby tego było mało na zimówkach z tyłu cisza, jak założe letnie to z tyłu jakby mi łożysko wyło, najbardziej słychać przy 60km/h, może jest gdzieś jakiś luz i przy wiekszej feldze i szerszej oponie dopiero sie to objawia...

Może to być kiepska geometria kół, niewłaściwe ciśnienie itp.,
bo opony zużywaja się wtedy nie tak jak powinny - ząbkują.
Sprawdź jak zużywają się te opony, ewentualnie pokaż je
doświadczonemu fachowcowi od opon, bo wygląda na to,
że masz problem z zawieszeniem - geometria, względnie jakieś luzy,
przez to opony nie ścierają się równo i dlatego tak mocno je słychać.
Niewłaściwe ciśnienie w oponach raczej wykluczam, bo zakładam, że pilnujesz tego...
Sprawdź hasło "ząbkowanie opon".

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 20:27 
Częsty bywalec

U mnie po podniesieniu tylnych kół jest lekki luz, patrzać na koło to po przekątnej. Po oględzinach to na 90% wahacze górne tylne, luz na sworzniach.

PostNapisane: 1 lipca 2011, 13:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
bezeta napisał(a):
Mam problem z przyczepnoscia mojej buni na letnich oponach dunlop sport 225/15 jadąc po mokrej nawierzchni mniej szorstkiej zachowuje sie jak bym jechał po lodzie dodam ze zawieszenie sprawdzone zero luzow amorki przod nowe tył 88% skutecznosci. problem znikł po zmianie koł na zimowe 205/15 . Moze ktos ma podobne objawy.

Jeśli te opony to dunlop sp sport 2000 (lub 2020) to na mokrym trzeba baaaardzo uważać.

PostNapisane: 4 lipca 2011, 17:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28TU
Moze jakies wiadliwa opony lub stare, zmien na nowe moze cos sie poprawi

PostNapisane: 4 lipca 2014, 00:54 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B25
Witam :padam:
Podpinam się do tematu, gdyż mam podobny problem ze swoją bawarką E39 sedan 523i :hyhy:
Ogólnie sprawa wygląda tak, że auto nie jest pewne w prowadzeniu i głównie problem jest z przodem bo podczas jazdy mam wrażenie, że kierownica jest taka "maślana" Nie ma takiej precyzji prowadzenia i auto troszkę myszkuje po drodze. Podczas pokonywania zakrętów mam wrażenie jak by się lekko ten przód ześlizgiwał. Podczas jazdy po rondzie zdarzyło się usłyszeć piszczenie opon.
Kolejna sprawa jaką wychwyciłem to po deszczu przód potrafi wyjechać z zakrętu jak po lodzie :dobani: i kierownica jest leciutko krzywa oraz przy skręcaniu na postoju słyszę jak by guma o coś obcierała(może końcówki drążków? ).
Przy hamowaniu auto jedzie prosto nie ściąga, zawias "m" nie stuka, ale na szarpakach nie byłem jeszcze. Opony 245/40/18 Lato, Zima 215/55/15 i w obu przypadkach auto zachowuje się podobnie, prócz tego, że teraz bardziej czuje koleiny przy oponie 245. Na pierwszy rzut oka patrząc na uślizgi po deszczu i krzywą kierownice przyszła mi myśl zła zbieżność ? Po oględzinach opon nie zauważyłem jakiegoś nadmiernego zużywania się wewnętrznej bądź zewnętrznej strony opony.
Ogólnie zanim wybiorę się do jakiegoś marudzącego mechanika wolę poznać zdanie specjalistów :super:
Dziękuję i pozdrawiam ;)

PostNapisane: 6 lipca 2014, 07:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Podjedź do warsztatu, który sprawdzi pełną geometrię zawieszenia. Któryś z kątów jest zmieniony (najprawdopodobniej zbieżność).

PostNapisane: 6 lipca 2014, 20:43 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B25
Byłem na sprawdzeniu zawieszenia i wyszły dwie rzeczy, a mianowicie :
1. Zerwana tuleja od strony kierowcy. Jest to chyba wahacz(banan) dolny i jest tam plastikowa osłona na tuleje.
2.Amortyzatory przednie ok 48% :dobani:
Powiedzcie mi czy lepiej wymienić cały wahacz czy można śmiało wymienić tylko tuleje?
Pozdrawiam.

PostNapisane: 7 lipca 2014, 18:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
A czy koledzy mający problemy z prowadzeniem samochodu interesowali się układem kierowniczym? Może tam gdzieś jest luz i nie mam na mysli drążków kierowniczych.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1