BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] JAKI XENON ???
PostNapisane: 15 października 2010, 22:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
emstar podziw za cierpliwosc w tworzenia w paincie (o ile nie bylo tylko coppy- paste) :rotfl:
mysle ze dzieki temu schematowi i wyjasnieniem wieksza ilosc osob zrozumie o co chodzi z kseninami (HIDami) >> :ok:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 października 2010, 22:28 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Tak jak już to kiedyś napisałem, więc pozwolę sobie skopiować notę :P

Wychodząc powyżej granicy 8000K czyli np. 10000K,, 12000K itd światło robi się fioletowe, a ilość lumenów znacznie spada co wypływa strasznie na pogorszenie warunków świetlnych (xenonon zaczyna świecić gorzej od standardowej żarówki halogenowej). Natomiast uzyskać chcąc typowo białe światło montujemy zestaw 4300k. Dlatego też jeżeli chcemy mieć lepszą widoczność od zwykłej żarówki nie wychodzimy poza 8000k, a najlepiej kupić między 4300k a 6000k. ;) Takie moje zdanie :P

PostNapisane: 16 października 2010, 19:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e92 330d
Kod silnika: N57
DaRo25 napisał(a):
emstar podziw za cierpliwosc w tworzenia w paincie (o ile nie bylo tylko coppy- paste) :rotfl:
mysle ze dzieki temu schematowi i wyjasnieniem wieksza ilosc osob zrozumie o co chodzi z kseninami (HIDami) >> :ok:

Tak, moja własna inwencja twórcza. Pozwalam na kopiowanie i powielanie :P

Thank you for flying with BMW airlines!

PostNapisane: 18 października 2010, 18:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=65425
Ja polecam mam 6000K i jest git ładne światło i ładnie świeci :). :)

Moja skromna Galeria - viewtopic.php?f=6&t=65425

Tytuł: Re:
PostNapisane: 8 czerwca 2011, 12:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
MAJSU napisał(a):
yeahman napisał(a):
A no i pamiętaj o spryskiwaczach i samopoziomowaniu bo dowodzik zabiorą. Pozdro i zapraszam wiesz gdzie :P

Nie trzeba mieć ani samopoziomowania ani spryskiwaczy. Nie ma się co o dowidzik martwić :04:

Witam
Z tego co mi wiadomo to trzeba ale sam zalozylem xenon zeby sie nie wychylac 4300K i licze na to ze nie zauwazy nikt:) a co do ceny to kiplem ze strony http://autolight.pl/ i jestem zadowolony bo tanio a wszystko dziala bez zarzutu.
Pozdrawiam

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 14:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M3
witam.
Niedawno kupilem bmw e36 coupe i mam zalozone xenony 12000K fajnie to wyglada widocznosc jak dla mnie jest duzo lepsza niz na zwyklych zarówkach jednak w nocy (i tylko w nocy w dzien nie) kierowcy mi mrugaja... Dopiero jak mrugne dlugimi to mowia przez cb sorki kolego myslalem ze na dlugich jedziesz... Wiem ze one swieca bardzo mocno i pewnie oslepiaja czy to moze byc wina zlego ich ustawienia?? poprzedni wlasciciel mowil ze wszystko jest ustawione tak jak ma byc... Pomocy gdyż nie znam sie na tym a nie chce utrudniac innym zycia innym kierowcom... wiec jesli ktos mial podobna sytuacje prosze o porade

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 17:41 

pawelek4322 napisał(a):
Niedawno kupilem bmw e36 coupe i mam zalozone xenony 12000K fajnie to wyglada widocznosc jak dla mnie jest duzo lepsza niz na zwyklych zarówkach jednak w nocy (i tylko w nocy w dzien nie) kierowcy mi mrugaja... Dopiero jak mrugne dlugimi to mowia przez cb sorki kolego myslalem ze na dlugich jedziesz...

:faint:

masz soczewkowe lampy :?: ustawione dobrze :?:

ja mam na soczewce 5000K i mi przez 3 lata nikt nie mrugnął, ale do tego trzeba mieć soczewkę i trochę pokory, a nie zaj*bać w górę i się cieszyć, że super wszytko widać :wstyd: mam ustawione max w dół ale i tak jest lepiej niż na zwykłych żarówkach i lampach ustawionych wyżej :)

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 17:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
pawelek4322 napisał(a):
witam.
Niedawno kupilem bmw e36 coupe i mam zalozone xenony 12000K fajnie to wyglada widocznosc jak dla mnie jest duzo lepsza niz na zwyklych zarówkach jednak w nocy (i tylko w nocy w dzien nie) kierowcy mi mrugaja... Dopiero jak mrugne dlugimi to mowia przez cb sorki kolego myslalem ze na dlugich jedziesz... Wiem ze one swieca bardzo mocno i pewnie oslepiaja czy to moze byc wina zlego ich ustawienia?? poprzedni wlasciciel mowil ze wszystko jest ustawione tak jak ma byc... Pomocy gdyż nie znam sie na tym a nie chce utrudniac innym zycia innym kierowcom... wiec jesli ktos mial podobna sytuacje prosze o porade

A masz soczewkę? Jak masz to jedź sprawdź ustawienie reflektorów. Mi nikt nie mruga, a lampy mam trochę wyżej niż powinny być.

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 19:05 
Pierwsze kroki

mam tego typu lampe http://imageshack.us/photo/my-images/714/984089219.jpg/ nawet nie jestem pewien czy w niej możne być takie cos założone...??? i czy zarnik który posiadam nie jest za duzy bo to 12000K czyli swiatlo prawie fioletowe ale uwierzcie super sie jedzie:) Ale oby to była tylko kwestia ustawienia bo przyzwyczaiłem się już do nich:)

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 20:37 

pawelek4322, jak podjedziesz pod ścianę to jak rzuca światło :?: w ten sposób :?: :
__/ __/

czy tak :?: :
\__ \__

bo moze masz z anglika lampy

jedź na stację diagnostyczną, za 20 zł ci ustawią lux :) możesz też zmienić klosze na nowe szkła jak masz już wypiaskowane, też pomoże. No i ustaw tak, żebyś na drodze widział widoczne odcięcie gdzie się kończy zasięg lamp, jeśli nie widać wyraźnej linii przy soczewkowych lampach i xenonie to znaczy że dają prosto w oczy tych z naprzeciwka

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 20:43 
Pierwsze kroki

dzieki kolego tak zrobie pojade na ich ustawienie. Lampy normalnie nie z anglika napewno... A powiedz mi jeszcze w w tego typu lampie jak wrzucilem bo mam identyczna moge miec taki xenon?? no i czy tez to ze jest 120000K nie jest za duzo?? bo jak czytalem forum to wiekszosc poleca tylko 6000K nie wiecej
A co jesli gosc na diagnostyce przy ustawianiu mi powie ze to sie nie nadaje zebym to zmnienil i ze mi tego nie zrobi??
Prosze o wyrozumialosc gdzyz nie mialem wczesniej do czynienia z tymi sprawami to moje pierwsze autko:)

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 21:06 

pawelek4322, dowodu ci moze nie zabierze :P

12 tys K to jest dużo, najlepiej ponizej 5000, wtedy masz jasne światło, im więcej "kurwinów" tym ciemniej świeci

PostNapisane: 28 czerwca 2011, 21:09 
Pierwsze kroki

heh a moze zabrac za takie cos??:D to chyba do policji nalezy:)
wlasnie ale mi odpowiada ten 12 tys czyli prawidlowe ustawienie i bede mógł smigac na nim??

PostNapisane: 1 lipca 2011, 13:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=65425
Nie kupuj 12k. Kup 55 to jest optymalna liczba.

Moja skromna Galeria - viewtopic.php?f=6&t=65425

PostNapisane: 4 lipca 2011, 11:17 
Pierwsze kroki

kolego nie kupuje 12k bo juz je mam. Ale nie w tym sprawa. Koledzy bylem na regulacji świateł i okazala sie inna sprawa lewa strona swieci minimalnie za wysoko a prawa jeszcze bardziej co najlepsze nie dziala regulacja wiec gosc mi nic nie ustawil, krecil tam ale lewy cos tam jeszcze reagowal a prawy nic zero... Moge cos z tym zrobic istnieje jakas mozliwosc naprawienia tego??? czy pozostaje mi tylko wymienic lampy??

PostNapisane: 4 lipca 2011, 12:14 

przy regulacji kręci się właśnie w lampie, tej elektrycznej w kabinie się nie rusza. Ją się ustawia na 0 w razie jakby się coś ciężkiego w bagażniku wiozło żeby można bylo obnizyc :)

obie lampy musza się zgrywać na drodze

PostNapisane: 4 lipca 2011, 14:51 
Pierwsze kroki

no wiem to wszystko az tak zielony nie jestem :) chodzi mi o sama regulacje lampy gdyz na diagnostyce nie ustawia mi gdyż nie dziala regulacja w lampach... da sie ja jakos naprawic czy mam sie juz rozgladac za nowymi lampami??

PostNapisane: 4 lipca 2011, 22:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
W boschu prawie na pewno się da - pomijam mechaniczne uszkodzenia, bo prawdopodobnie śruby regulacyjne wykręciły się z gwintu. U mnie powodem braku regulacji w jednej lampie było to. Spróbuj zdjąć dekiel z lampy i zobacz czy da się poruszać samym odbłyśnikiem.

PostNapisane: 12 lipca 2011, 00:11 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Dzisiaj przerabiałem temat regulacji u siebie , góra dół reguluje się pięknie i super ,jednak lampa od kierowcy świeci za bardzo na przeciwny pas , nie oślepia ale jest źle , jednak wyregulować tego mi się nie udało , jutro wieczorem kolejna próba

PostNapisane: 25 lipca 2011, 11:11 
Pierwsze kroki

Kujon napisał(a):
przecież dyrektywy EKG i ONZ odnoszą sie w sprawie reflektorów xenonowych tylko do nowych aut wyprodukowanych po 2000r i wyposażonych fabrycznie w oświetlenie xenonowe

Skąd takie informacje? Ostatnio zmusiłem panów w stacji do szperania po notatkach a potem konsultacji ze stacją wojewódzką i oni mają prikaz wymagać samopoziomowania we wszystkich autach z xenonem, niezależnie od daty produkcji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1