Sucre napisał(a):
zakupiłem nowe b4+ 40/20 jamexa springi. Byłem trochę rozczarowany bo przód poszedł mocno w górę a do tego samochód dziwnie słabo tłumił nierówności.
no wlasnie, na poczatku mialem b4 + te moje weitec 50/20 i skakal mi przod jak piłeczka pinpongowa, wiec po tygodniu zdialem te b4 i one od ponad roku leza sobie w piwnicy hehehe.
Wiec jak cos to mam opcje, wsadzic te b4+eibachy 30/15. Tylko wiesz.. obawiam sie ze jednak b4 to tak jak seria, wiec takie obnizenie bedzie je katowac i sprawiac ze beda pracowaly w obnizonym polozeniu i tym samym nie dosc ze szybciej padną to beda bujaly autem. Mniej niz na weitecach ale beda.
czytalem duzo na forach ze np bilsteiny b6 + springi lekko obizane np 30/15 komponuja sie dobrze, ale bardzo duzo uzytkownikow takich zestawow klnie na b6 ze szybko sie rozwalają. Z tego wnioskouje ze opis w katalogu bilsteina jest prawdziwy - ze b6 do sprezyn standard, a b8 to m-technik (czyli 20/20)
generalnie napalilem sie na bilsteiny b8 bo kumpel przewiozl mnie swoja 2,8 coupe z tymi amorami w sposob rajdowy (bo jezdzi w rajdach amataorskich) i to jak to auto pokonywalo zakrety z mega predkoscia nie wpadajac w poslizgi/drift, po tylko trzymajac sie jak rzepa - prostu mnie zatkalo. Moim to byl 20 razy wypadl lub dupe by zarzucilo. Wsiadl pozniej w moj i powiedzial ze, mimo tego 50/20 i twardych mts-ow -to za bardzo buja autem przy szybich zmianach kierunku, a do tego jest zbyt twardo, mowil ze jakies dziwne te mts-y . W sumie amory za 600zl wiec co sie dziwic.
dodatkowo teraz juz zupelnie zglupialem, bo zaczalem wyczytywac gdzies na forach ze amory gazowe (tzn olejowo-gazowe) bardzo zle sprawuja sie zimą. Ze twardnieja gdy jest duzy mroz, albo kiedy maja juz duzo przebiegu to potrafia nie zaskakiwac przez kilkanascie minut jazdy po postoju. Mam uraz do zimy bo mialem 2 wypadki moim autem, wlasnie przez zla przyczepnosc tylu, dlatego zaczalem myslec ze moze to przez to mocne obnizenie i twarde mts-y. mam 50/20 moze przez takie nierowne obnizenie lekko przesunalem srodek ciezkosci na przod i dupa jest nie dociazona i szybciej zima ucieka na boki?
przede wszystkim chce by poprawilo mi sie bezpieczenstwo i do tego jakos chce pogodzic to z wygladem.
Dlatego lekkie obnizenie i na logike twarde zawieszenie. Bo chyba im twardziej tym bezpieczniej w lecie na suchym, ale co z zima? lejpiej miekko czy twardo?