Trochę zapomniałem o tym temacie, a że to ja go założyłem to chyba wypada dodać coś od siebie, może komuś w przyszłości się przyda

Najważniejsza kwestia jest taka, że między innymi dzięki Waszym poradom z tego tematu udało się dokonać zakupu, dlatego bardzo dziękuję wszystkim, którzy wyrażali swoje opinie
Temat zakupu E39 540 do łatwych nie należy, ale szczęście dopisało i poszło... dość łatwo

Zakupione przez brata E39 było drugim oglądanym. Wymagania mojego brata zmieniały się jak w kalejdoskopie, w zależności od dnia i tak na zmianę preferowany był raz sedan, raz touring, raz automat, a innym razem manual. Ostatecznie brat uznał, że najlepszym wyborem dla niego będzie Touring i tak też się stało. Samochód zadbany, z bardzo dobrych rąk. Nota bene E39 z tego forum, co cieszy tym bardziej

Dodatkowy plus... przed wrześniem 1998 roku

Dla mojego brata jest to pierwsze BMW w życiu (coś mi świta w pamięci, że kiedyś dawno temu przymierzał się do E36, ale nic z tego nie wyszło). Czuję się trochę odpowiedzialny, bo to ja go przekonałem i ja przyczyniłem się do zakupu.
Jeszcze przed rozpoczęciem poszukiwań największe moje wątpliwości budziły dwie rzeczy: LPG i automat. Ciekawostką jest fakt, że na tę chwilę postrzegam to jako duże atuty zakupionego samochodu. Po pierwsze, po uwzględnieniu różnicy w cenie gazu i benzyny, wychodzi na to, że 540 z LPG spala jednak mniej aniżeli moje 528. I to jest mocny argument za instalacją gazową. Po drugie, ten automat jest naprawdę fajny... Kick-down robi duuuże wrażenie, a skrzynia spisuje się bardzo fajnie. A że jest wolniejsze od manuala? Wspominałem kiedyś, że brat nie szukał samochodu do wyścigów, a do przyjemnego i sprawnego poruszania się.
Cieszę się, że padło na wybór takiej jednostki silnikowej, bo Touring jest baaaardzo ciężki, a jednak 4.4 V8 daje sobie w tej budzie doskonale radę.
Jeśli chodzi o moje odczucia z jazdy tym samochodem...piękne jest to, że ten samochód po wciśnięciu pedału gazu nie zastanawia się, czy ma jechać, po prostu pruje do przodu i wydaje niesamowity dźwięk

W porównaniu do R6 ma jednak potężny "dół", co powoduje że jazda jest przyjemniejsza. Automat, jak już pisałem, nagle stał się dla mnie atutem, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że w przypadku słabszych silników nie jest już tak fajnie (sam w jednym z poprzednich aut przekonałem się o tym).
Samochód dostał już pakiet startowy, filtry płyny, a dodatkowo wymienione zostało wisko, pompa wody oraz napinacz paska. W przyszłym tygodniu zostanie jeszcze wymieniony napinacz klimy oraz uszczelki pod pokrywą zaworów. Przy okazji podziękowania dla chłopaków z Silesia Parts (szczerze polecam!), bo dzięki istnieniu takich sklepów, można się przekonać, że ceny części do 540 wcale nie są takie złe, jak się powszechnie wydaje, a my forumowicze możemy liczyć na bardzo łagodne traktowanie

Poza tym mechanik w serwisie specjalizującym się BMW wyraził zdziwienie z tak dobrego stanu zawieszenia w tym samochodzie i przyznał, że rzadko trafiają się E39 oraz E38 z silnikami 4.4, które tak równo i dobrze chodzą, ze sprawnymi katalizatorami i obiema sondami. Nie wiem, nie znam się, ale cieszę się
W tej chwili więc otwarta pozostaje jedna sprawa... Ja zaraziłem brata E39 i w ogóle marką BMW, czy on teraz zarazi mnie miłością do V8?

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc!