BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 07:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Tryb awaryjny skrzyni
PostNapisane: 10 lipca 2011, 17:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: m57
Witam wszystkich.
Mam problem ze skrzynia 5L40E w swojej 530d?
Skrzynia ładnie pracuje do momentu az sie mocno rozgrzeje( mocno tzn po 30 km lub po ostrzejszej jezdzie). Kiedy zatrzymuje samochód ii dalej chce jechać wyglada to tak: auto rusza ładnie ale gdy chce przezucic z 1 na 2 to jest szarpniecie i tryb awaryjny.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Tryb awaryjny skrzyni
PostNapisane: 11 lipca 2011, 15:08 
Pierwsze kroki

Dzisiaj byłem u magika od skrzyń i wychodzi na kompie bład 2 biegu. umówiony jestem jutro na wymiane oleju i filtra. Zaproponował żeby od tego zacząc dodatkowo ma wpuścic jakis preparat na przeczyszczenie elektrozaworów. co myslicie o takim rozwoju wydarzeń?

PostNapisane: 11 lipca 2011, 15:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
nie wpuszcza lepiej niech nic tylko poprostu olej wymieni i filtry. Takie wynalazki najczęściej szkodza

PostNapisane: 11 lipca 2011, 15:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Wymiana oleju juz nic nie da...szkoda kasy...remont skrzyni Cie czeka kolego...

PostNapisane: 11 lipca 2011, 16:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
no jakoś w e38 jak było mało oleju to wchodziła w awaryjny i nie jechała więcej niż 55km/h
po wymianie oleju jest bez problemowo, zwija się tak jak powinno

PostNapisane: 11 lipca 2011, 18:59 
Pierwsze kroki

Remont? Skrzynia generalnie ciagnie jak zła tylko jest problem z przełaczeniem z 1 na 2. Kiedy przełacze go na S i sam kontroluje zmiane biegów to owszem jest podszarpywanie ale na kazdym biegu ,,ciagnie" bez problemu. Nawet na 2 samochód idzie jak wsciekły. Koles od skrzyń twierdzi ze dla niego problem w cisnieniu oleju. W każdym badź razie chyba warto zacząć od wymiany oleju??

PostNapisane: 11 lipca 2011, 21:46 
Pierwsze kroki

kolego jak najbardziej wymiana oleju i filtra powinna pomóc Twojej skrzyni.
Najlepiej będzie jak wymienisz go 2 raz po przejechaniu 5000km.

PostNapisane: 11 lipca 2011, 22:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d, X5d
takie objawy maja m.in. skrzynie, do ktorych nalano niewlasciwego oleju, wiec zaryzykowalbym i wymienilbym olej - mogl juz stracic wlasciwosci, filtr mogl sie zapchac

PostNapisane: 12 lipca 2011, 16:14 
Pierwsze kroki

chba jednak bedzie remont. Dzisiaj zdjelismy miske i wygląda to nieciekawie strasznie dużo opiłkow na magnesach olej czarny jak smoła. Zalać ją świezym olejem?? czy szkoda kasy. Według magika szkoda pieniedzy na olej bo napewno cos sie w niej dzieje a nowy olej może tylko pogorszyć

PostNapisane: 12 lipca 2011, 16:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d, X5d
a ile kosztuje olej? 20-30 zl/l? + filtr oczywiscie, pytanie czy jestes ryzykantem...

PostNapisane: 12 lipca 2011, 17:22 
Forumowicz

Kolego, wymieniaj olej z filtrem i to powinno pomóc. Opiłki na magnesach są zawsze i ich duża ilość na magnesach nie zawsze świadczy o tym, ze coś się dzieje ze skrzynią. Może Twój samochód jeździ jeszcze na fabrycznym oleju (sprawdź datę na filtrze oleju). Wtedy nie ma się co dziwić, że olej jest czarny, a opiłków jest dużo.
Radzę również dostosować się do drugiej rady Kolegów - po przejechaniu ok 5000 km wymien olej z filtrem po raz kolejny. Operacja niezbyt tania, ale to i tak o wiele mniej niż koszt remontu skrzyni.

I zapamiętaj sobie... Zdecydowana większość warsztatów ASB diagnozuje skrzynię już przez telefon i niemal zawsze okazuje się, że skrzynia jest do remontu. Dla nich to jest kasa... Jak pochylisz się bardziej nad problemem, okazuje się, że proste i tanie czynności mogą zdziałać cuda.

Obrazek
Oceń mojego byłego białego sedana
... i mój przyrząd do odreagowywania stresu

PostNapisane: 13 lipca 2011, 07:01 
Zacna persona forum

dosyc czesto mam przypadki z automatami i jak juz zaczynaja szarpac szwankowac itp. to zmiana oleju w zadnym nic nie pomaga - sa mechanicy, ktorzy twierdza by tak uczynic - olej filter , robocizna w kieszeni mechanika a auto po jezdzie probnej dalej ma problem i jego wlasciciel - tu akurat opieram swe obserwacje na mercedesach klasy e oraz vw touranach - moja propozycja podjedz na dobrego kompa i zdiagnozuj czy masz cos w elektronice skrzyni czy cos mechaniczego padlo - potem zastanowisz sie co czynic

PostNapisane: 13 lipca 2011, 10:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam!
Wymień najpierw olej i filtr. Dopiero co jestem po domniemanej awarii skrzynii, a okazało się że byłą wadliwa partia filtrów i się zapchał. Przestał zasysać olej, a wcześniej też wywalało mi tryb awaryjny tylko że gdy przełączał z 4 na 5 bieg. po wymianie skrzynia działą lepiej niż przed awarią, znikły szarpania podczas przełączania biegów.
Pozdrawiam

PostNapisane: 13 lipca 2011, 16:10 
Forumowy terrorysta

Sprawdź też w innym warsztacie, zobaczysz jak to zdiagnozują i na ile to wycenią.

PostNapisane: 10 marca 2012, 19:34 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
Koledzy ja mam podobny problem. Podczas przyśpieszania gdy jadę na trzecim biegu a obroty przekraczają 4000 obr/min skrzynia zaczyna szarpać i nie chce przełączyć na 4 bieg. Przy mniejszych obrotach skrzynia przerzuca z 3 na 4 . Błędy nie wyskakują a olej i filt był wymieniany 10 tyś km wcześniej
Z góry dziękuje za pomoc

PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 18:43 
Forumowicz

Burza123 napisał(a):
Koledzy ja mam podobny problem. Podczas przyśpieszania gdy jadę na trzecim biegu a obroty przekraczają 4000 obr/min skrzynia zaczyna szarpać i nie chce przełączyć na 4 bieg. Przy mniejszych obrotach skrzynia przerzuca z 3 na 4 . Błędy nie wyskakują a olej i filt był wymieniany 10 tyś km wcześniej
Z góry dziękuje za pomoc

Po pewnym czasie zaczął mi szarpać na każdym biegu przy obrotach dochodzących do wartości 3800

PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 18:44 
Forumowicz

Burza123 napisał(a):
Burza123 napisał(a):
Z góry dziękuje za pomoc

Po pewnym czasie zaczął mi szarpać na każdym biegu przy obrotach dochodzących do wartości 3800

Tak więc problem tkwił w pompie progowej . Po podłączeniu kompa pokazywał wartośč 3,48 ( a powinien pokazywać prawie 4 tzn 3,98 ) podczas jałowej pracy silnika . Po dodaniu gazu wraz ze wzrostem obrotów ta wartość spadała nawet do 1.8 .
Wymieniłem filtr paliwa potem mechanior wymienił pompę progową i jest wszystko poprawnie
Odczyt z kompa wynosił na biegu jałowym 3.98 po dodaniu gazu spadło do 3.76 .
Po przeczytaniu instrukcji zakupionej pompy okazało się ,że należy przed wymianą pompy progowej zmienić filtr paliwa , oczyścić bak oraz przewody przez ,które płynie ropa.

Oznacz post jako przeczytany

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 19:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 535d
Koledzy dołącze się do tematu odnośnie skrzyni ,a mianowicie delikatne szarpniecia przy przyśpieszaniu miałem i przy dojeżdzaniu do świateł .Z tym pierwszym to nie problem bo te szarpnięciaprzy przyśpieszaniu były minimalne i zwykły laik by nie wylapał tego.Gorzej z zatrzymaniem przed światłami- tu masakra!!! A mianowicie zwalniając prawie do zera dosłownie minimalnie tocząc sie następowało tak jakby uderzenie w tył auta dosłownie odczucie to jest całkowicie takie same jakby ktoś wam delikatnie uderzył w tylni zderzaczek. W jednym nie autoryzowanym serwisie BMW powiedzieli filter i olej w skrzyni wymienić bo umrze...no to pomyślałem to ładnie.Poznałem kolege z forum tu z mojej okolicy Roger z Nysy :padam: jak dla mnie tu na miejscu to jest dosłownie doktor BMW szacun dla kolegi bo ma zaje....cie poukładane w głowie.Program inpa pomogła we wszystkim opcja skrzyni biegów automat i zwykły reset skrztni. Objawy znikly kompletnie po zabiegu przeleciałem już ponad 1000km.i nawet nie wiem czy mam skrzynie jadąc nie wyczuwalnie zmienia biegi i w dore i w dół i opisywane dobicie na światłach znikło.Tak wię mój koszmar się skonczył ratujcie swoje śmigiełka czym się da ale w granicach rozsądku i nie u mechaników a stodole :ok: Pozdro dla wszystkich z pod znaku BMW

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1