BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 22:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Male przeszkody przy remoncie zawieszenia
PostNapisane: 13 lipca 2011, 10:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i 91r
Kod silnika: M50
Witam Panowie,

jestem w trakcie zmiany sworzni i tulei w zawieszeniu przednim, jednoczesnie korzystam z okazji i wrzucam sprezyny -40mm na przod.

I mam problem gdyz nie mgoe odkrecic amorka, sciagnalem sprezyny, wzialem klucz 22, zaczalem krecic ale niestety sie kreci calosc. Wiec wsadzilem imbus w srube ale niestety sie skubany zgial. Nie wiem za bardzo jak mam to cholerstwo rozkrecic, jest jakis sposob czy po prostu trzeba solidniejszy imbus i wiecej sily?

Drugie pytanie dotyczy koncowki drazka kierowniczego, odkrecilem ja zeby wyjac kolumne amorka, ale zeby przykrecic juz nie jest tak prosto, gdyz to sruba samozaciskowa i idzie to ciezko, do pewnego momentu, bo gdzies w 1/3 gwintu zaczyna sie krecic caly sworzen wiec nie mam jak za bardzo tego dokrecic, o co w tym chodzi?

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [E36] Male przeszkody przy remoncie zawieszenia
PostNapisane: 13 lipca 2011, 10:14 
demimot napisał(a):
I mam problem gdyz nie mgoe odkrecic amorka, sciagnalem sprezyny, wzialem klucz 22, zaczalem krecic ale niestety sie kreci calosc. Wiec wsadzilem imbus w srube ale niestety sie skubany zgial. Nie wiem za bardzo jak mam to cholerstwo rozkrecic, jest jakis sposob czy po prostu trzeba solidniejszy imbus i wiecej sily?

Dobry imbus i trochę więcej siły i powinno pójść. Najlepiej jest poluzować przed wymontowaniem McPersona z auta ( nie odkręcając do końca oczywiście, tylko lekko poluzować).

demimot napisał(a):
Drugie pytanie dotyczy koncowki drazka kierowniczego, odkrecilem ja zeby wyjac kolumne amorka, ale zeby przykrecic juz nie jest tak prosto, gdyz to sruba samozaciskowa i idzie to ciezko, do pewnego momentu, bo gdzies w 1/3 gwintu zaczyna sie krecic caly sworzen wiec nie mam jak za bardzo tego dokrecic, o co w tym chodzi?

Tutaj musisz podstawić coś pod końcówkę drążka i opuścić auto aby się lekko na tym oparło i nie będzie się kręciło.

PostNapisane: 13 lipca 2011, 10:18 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Dobre narzędzia i musi pójść, ja zawsze luzuję nakrętkę gdy amortyzator jest jeszcze na samochodzie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 lipca 2011, 10:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i 91r
Kod silnika: M50
Panowie czas reakcji i konkret odpowiedzi rekordowe! Setne dzieki za poswiecona chwile. Sprobuje jak mowicie.

PostNapisane: 13 lipca 2011, 10:40 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
demimot napisał(a):
Witam Panowie,

jestem w trakcie zmiany sworzni i tulei w zawieszeniu przednim, jednoczesnie korzystam z okazji i wrzucam sprezyny -40mm na przod.

Pozdrawiam

Ja to robię tak. Wyciągam wszystko poza auto, skręcam sprężyne ściągaczami w przeciwnym razie Ci palce pourywa, albo innych nieprzyjemności się nabawisz kiedy sprężyna wystrzeli, kolejna sprawa to klucz pneumatyczny...
Robiłem juz tak bratu w E30, E36 i teraz u siebie w e46 nie ma bata, pneumatem wszystko odkręcisz, ja już dawno zainwestowałem w to narzędzie. Jeśli nie masz zabierz wszystko do kogoś kto takim czymś dysponuje i Ci odkręci.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1