Sorry, że dopiero odpisuję, ale jestem na urlopie .... nadaję z Zakopanego

To, że prowadzisz firmę, jesteś płatnikiem VAT nie oznacza od razu, że w tym przypadku masz możliwość odliczenia VAT-u od faktury za naprawę konkretnego pojazdu. Musisz spytać swojej księgowej jaki masz sposób rozliczenia i jak auto jest ewidencjonowane w firmie.
Ale przypuszczam, że masz podobnie jak ja. Też prowadzę firmę, jestem płatnikiem VAT, rozliczam się na zasadach ogólnych, ale auta kupuję jako osoba prywatna i uchwałą wrzucam do firmy. Odliczam VAT tylko od paliwa, wszystkie pozostałe koszty w tym naprawy nie są objęte rozliczeniem i zwrotem VAT-u. Jak miałem szkodę to PZU też zapłaciło mi netto, napisałem sprostowanie i dopłacili VAT.
napisałem coś takiego:
"W związku z otrzymaniem zaliczki na poczet należnego odszkodowania w kwocie 1712,13zł uprzejmie informuję i wyjaśniam, że jestem płatnikiem podatku VAT prowadząc działalność gospodarczą, lecz samochód, który uległ uszkodzeniu w przedmiotowej szkodzie jest moim samochodem prywatnym, wykorzystywanym do prowadzenia działalności. Przedmiotowe BMW nr rej. xxxx zostało zakupione przeze mnie prywatnie, nie jest środkiem trwałym w mojej firmie, przy jego zakupie nie dokonałem odliczenia podatku VAT jak również nie rozliczam w prowadzonej działalności podatku VAT wynikającego z kosztów napraw tego auta.
W związku z powyższym powołując się na Uchwałę składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego Sygn. Akt III CZP 150/06 proszę o dopłatę podatku VAT w kwocie 376,67zł."
pomogło ...
Pytałeś też o czas na oględziny - termin na oględziny to 7 dni od daty zgłoszenia szkody. Po tej dacie możesz brać niezależnego i obciążać ich kosztami. Termin ten jest regulowany w ustawie o działalności ubezpieczeniowej. Nie jest to nazwane wprost jako oględziny, ale reguluje tą kwestię, a brzmi tak:
"Art. 16. 1. 56) Po otrzymaniu zawiadomienia o zajściu zdarzenia losowego objętego ochroną ubezpieczeniową,
w terminie 7 dni od dnia otrzymania tego zawiadomienia, zakład ubezpieczeń informuje o tym ubezpieczającego lub ubezpieczonego, jeżeli nie są oni osobami występującymi z tym zawiadomieniem, oraz
podejmuje postępowanie dotyczące ustalenia stanu faktycznego zdarzenia, zasadności zgłoszonych roszczeń i wysokości świadczenia, a także informuje osobę występującą z roszczeniem pisemnie lub w inny sposób, na który osoba ta wyraziła zgodę, jakie dokumenty są potrzebne do ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń lub wysokości świadczenia, jeżeli jest to niezbędne do dalszego prowadzenia postępowania."
a jakaż to firma płaci za szkodę?
pozdrawiam