BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mandaty w górę?
PostNapisane: 19 lipca 2011, 14:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Jak powiedział wiceminister MWSiA Adam Rapacki, zwiększenie kar jest niezbędne, bo w Polsce mandaty nie drożały od 16 lat i przez to ich skuteczność jest obecnie znikoma.

Ministerstwo poważnie zastanawia się obecnie nad podwyżką mandatów, choć na razie szczegółów nie podano. Nie wiadomo więc ile miałyby wynieść nowe kary za przekraczanie prędkości, ale prace w tej sprawie trwają. Najwyższa kara za przekroczenie prędkości to obecnie 500 zł. Po zmianach będzie to znacznie wyższa kwota.

Wyższe mandaty rzeczywiście mogą spowodować zdjęcie nogi z gazu przez kierowców w Polsce. Wystarczy spojrzeć, jak zachowują się nasi rodacy na drogach tych krajów, gdzie kary za zbyt dużą prędkość są wysokie. To z kolei powinno znacznie poprawić bezpieczeństwo, bowiem zbyt wysoka prędkość jest, według policyjnych statystyk, główną przyczyną wypadków drogowych w Polsce.

Jednocześnie wiceminister Adam Rapacki wyjaśnił, że nie jest planowane rozwiązanie skandynawskie, które uzależnia wysokość mandatu od zarobków kierowcy, ponieważ to wiązałoby się z dużymi problemami związanymi z ustaleniem stanu portfela winowajców.

Jak podaje Komenda Główna Policji, w pierwszej połowie 2011 r. na polskich drogach doszło do 17 777 wypadków. Zginęło w nich 1757 osób, a ponad 22 tys. zostało rannych.

Źródło

Przed wyborami raczej nie podniosą, ale potem?

I zapewne te głąby z wiejskiej uczepią się przekraczania prędkości a lekko traktując wymuszaczy i innych stwarzających większe niebezpieczeństwo. O pieszych pewno się nawet nie zająkną :mur:

Typer EURO 2016 - I miejsce

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Mandaty w górę?
PostNapisane: 19 lipca 2011, 18:58 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Jak powiedział wiceminister MWSiA Adam Rapacki, zwiększenie kar jest niezbędne, bo w Polsce mandaty nie drożały od 16 lat i przez to ich skuteczność jest obecnie znikoma.

POsrana propaganda z d.py, że trzeba podnieść, bo nie zdrożały, to raz. Po drugie klamstwo, bo mandaty zdrożaly w 2008r. http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... 2/49947663 oraz 2011r
Cytuj:
20.01.2011 r. premier Donald Tusk podpisał rozporządzenie „w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń” (...) Zgodnie z rozporządzeniem, jeśli kierowca przekroczy prędkość do 10 km/h zostanie ukarany mandatem w wysokości do 50 zł (i według przyjętego wcześniej rozporządzenia - jednym punktem karnym), co w praktyce oznacza, że możemy dostać mandat i punkty za przekroczenie prędkości już o 1 km/h.
http://kierujacy.pl/index.php?option=co ... &Itemid=94

PostNapisane: 19 lipca 2011, 21:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
renoraines, tu masz akurat rację, to samo miałem napisać o tych podwyżkach, że jednak były.

No i jak dla mnie kolejny sposób na szukanie kasy w kieszeni kierowców... :/

PostNapisane: 19 lipca 2011, 21:26 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
niech sie wezma za drogi i infrastrukture przydrogowa, ostatnio jak byla jakas komisja to 3/4 polskich drog jest do zamkniecia ! niech zrobia normalna nawieszchnie, normalna infrastrulture, a nie jakies sranie w banie wyspeki na srodku drogi, rowy po 3 metry glebokie,.... wystarczy zobaczyc jak wyglada droga w-wa - minska maz... porazka, caly nowy odcnicek jest usray wysepkami, a rowy maja po 4 metry glebokosci, wpadniesz w taki przy 60 km/h i trup na miejscu, albo sie utopisz... !

PostNapisane: 19 lipca 2011, 21:29 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Przydałby się jeszcze przydrożne wierzyczki strzelnicze, bo na niektórych to nic innego nie podziała :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 lipca 2011, 23:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
Tomek napisał(a):
Przydałby się jeszcze przydrożne wierzyczki strzelnicze, bo na niektórych to nic innego nie podziała :rotfl:

moim zdaniem przydaly by sie przepisy takie wziete z zycia, do zycia...

jechales kiedys 50km/h?- ja kiedys tak, rozumiem zabudowany teren, ale takie ograniczenie jest na bardzo wielu terenach nie zabudowanych, gdzie widocznosc itd jest perfekcyjna

PostNapisane: 20 lipca 2011, 07:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
W tym kraju zrobią wszystko, żeby od zwykłych obywateli wyciągnąć każdego grosza :rotfl:

PostNapisane: 20 lipca 2011, 08:12 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
pan_prezes_skora napisał(a):
Tomek napisał(a):

jechales kiedys 50km/h?- ja kiedys tak, rozumiem zabudowany teren, ale takie ograniczenie jest na bardzo wielu terenach nie zabudowanych, gdzie widocznosc itd jest perfekcyjna

Zazyczaj tyle jezdze w zabudowanym. Juz dawno nie spotkalem dziwnych ograniczen, no ale to mnie tylko utwierdza w tym ze mieszkam w normalniejszej czesci kraju ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 lipca 2011, 08:21 

ja nie mam nic przeciwko :) rzadko przekraczam prędkość :rotfl:

raz że nie ma czym, dwa, że nie ma gdzie, trzy że na gwincie :]

PostNapisane: 20 lipca 2011, 08:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M52B20
bendzamin chodzi o NIK , on stwierdził że prawie wszystkie drogi w Polsce nie nadają się do użytkowania :wstyd: Co do podwyższenia mandatów , to jest chory pomysł :zly: , a jak tak już bardzo chcą podwyższyć mandaty to może niech obniżą ceny paliw (wszystkie podatki) , a do tego zniosą działanie immunitetu na wykroczenia drogowe . Ogólnie ostatnio jadę sobie spokojnie , weekendowa przejażdżka , przede mną jedzie policyjny VW Passat , ograniczenie do 50 , teren zabudowany , duży ruch pieszych , a Ci co ? Jadą sobie w najlepsze 90 (bez sygnalizacji dźwiękowej , czy też świetlnej) :dobani:

PostNapisane: 20 lipca 2011, 08:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Jestem jak najbardziej za podwyżką mandatów.
Wysokość mandatów w zależności od zarobków tak jak w Skandynawii.

To co się dzieje na naszych drogach woła o pomstę do nieba.
Najniebezpieczniejsze drogi,najwięcej zabitych i najbardziej pobłażliwe kary.
Coś tu jest nie tak.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 10:38 

sranie w banie ostatnio lece sobie przedemna jedzie Kianka policyjna, przed nia autobus... zaczeli wyprzedzac na przyrywanej, a skoczyli na ciaglej i co, bylo to drogowka, jak ja bym tak zrobil dawno by mnie zatrzymali...

swoja droga ostatnio jade 130 km/h przed jakas Vectra, pozniej sie przysluchuje a tu na cb mowia ze ta vectra policyjna i nawet sie numery zgadzaja... jada za nia caly czas... w pewnym momencie vectra lewy pas i 160 km/h bez syganlow dzwiekowych a ni nikogo nie mierzyla, bo nic przed nami nie bylo (wczesny ranek)...

Co do kontroli NIK to werdykt jest jasny, wieksza czesc wypadkow nie jest z winy kierowcy, a zlej infrastuktury drogi lub przydrogowej... Niech zdejma czesc podatkow z wahy.. niech stanieje przynajmniej zlotowke, albo lepiej... oni beda tylko podnosic i podnosci... az sie skonczy na tym, ze beda Mniejsze emerytury, wiecej meneli.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 11:46 
Forumowy terrorysta

bendzamin napisał(a):
Co do kontroli NIK to werdykt jest jasny, wieksza czesc wypadkow nie jest z winy kierowcy, a zlej infrastuktury drogi lub przydrogowej... Niech zdejma czesc podatkow z wahy.. niech stanieje przynajmniej zlotowke, albo lepiej... oni beda tylko podnosic i podnosci... az sie skonczy na tym, ze beda Mniejsze emerytury, wiecej meneli.

Zgadza sie, zła infrastruktura, bo zamiast odciążyć miasta i budowac, modernizowac obwodnice oraz DW, DK, to budowane są na pokaz droższe autostrady ( o problemach z budową autostrad nie będe sie rozpisywal, bo wiemy o co chodzi), które po oddaniu w stosunkowo krotkim czasie są remontowane i z ktorych nie korzysta wiele osob z uwagi na drogie oplaty za przejazd. I koło sie zamyka. Drogie autostrady dla osobowek czy cieżarówek, to jadą ludzie bokiem, utkną w korku, to musza nadrobić.
Kolejna sprawa o jakiej slusznie wspomniales, podnoszą, podnoszą, a kasa sie w budżecie rozpływa + spadek siły nabywczej pieniądza i społeczeństwo jest biedniejsze.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 14:26 

Panowie kto jest z okolic to bedzie wiedzial prost przyklad....

Nowo oddana droga S7 (Radom - Warszawa) ile jest bramek? Na samej trasie jest ich ponad 10 na pewno, im bardziej zbliżamy sie do W-wa tym ich jest wiecej, az konczy sie na tym, ze pod sama Warszawa bramka jest do 100 metrow (bramka - elektroniczny pobor oplat)

Jak kierowcy aut powyzej 3,5t sobie zmieniejszaja koszta? Jeżdżą przez Kozienice - Gora Kalwaria... Czyli jeżdża wiochami gdzie jest wiecej ludzi i nie ma obwonic no bo po co robic obwodnice dla wsi czy takich miasteczek jak Zwolen... (przyklad). Tak sie sklada, ze jak latam do w-wa to sobie droge przeplatam raz przez Kozienice, raz przez Radom, jezdze tak jak mi sie zachce bo ja jezdze za darmo (ciekawe do kiedy? ;]) i juz widze wzmozony ruch na darmowym odcinku przez kozienice, no ale coz sie dziwic jak oplaty wynosza od 0,20 gr na bramce, do nawet 57 groszy !! To jest absurd, wszystko odbije sie na produkcie koncowym, czyli szary obywatel na tym straci, bo podnosząca sie cena transportu podnosi cene produktu koncowego, czyli zdrozeje po raz kolejny, chleb, maslo, maka, soki, wody i co tam jeszcze bedzie trzeba... Mowia o lataniu dziury budzetowej? Gowno prawa 3/4 tych skretynialych polmozgow na Wiejskiej dostanie hajs do kieszeni z tego systemu poboru oplat... Z reszta rzeczywisty stan naszej polityki widac nie od dzis, PO duzo mowi gowno robi, PiS piepszy glupoty i glupoty robi (kaczorek łeb w worek i do rzeki) co z reszta widac po wkur...jacych mnie nie od dzis najnowszych spotach reklamowych pisu.... "Czesc jestem mariola, idac do pracy zadeklarowalam sie ze nie zajde wciaze, jednak jezeli juz zaszlam do wyrzucono mnie z pracy, dziecko zapisalam do przedszkola zaraz po urodzeniu, a i tak nie wiem czy sie dostanie" no po cholere kretynko robilas ze dziecko, skoro w robocie zadeklarowalas ze nie zrobisz... Takze podsumowujac niech sobie w dupe ta banda frajerstwa wsadzi te wszystki oplaty, nie dlugo bedzie tak, ze ten co dzis zarabia stosunkowo duzo bedzie ledwo wyrabial na oplaty, a co do zyja od pierwszego do pierwszego, beda siedzili po PK i prosili zeby wrzucic dwa zlote.

PS. Juz chodza sluchy, ze maja od 1 stycznia wejsc System Poboru Oplat do osobowek i busow do 3,5t, bo juz ktos chce sobie kabze napchac.

Niech sie wala na ryj z tymi podwyzkami, dziekuje.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 18:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
bendzamin napisales wszystko dobrze i tak jak byc powinno, mnie zastanawia tylko jedno skad ludzie wezma na to kase ?? dzisiaj jest tak ze wydaje sie coraz wiecej a zarabia coraz mniej, czemu mamy placic za drogi ?? podatek jest w paliwie i calej reszcie dupereli, a z tymi objazdowkami to sie z Toba zgodze, co sie teraz dzieje na drodze W-wa Czestochowa, ruch bardzo duzy mimo gigantycznych remonontow a dlaczego ?? bo narazie za darmo !! jesli ktos kojarzy droge Rawa Mazowiecka - opoczno to niech wie ze i ja zrobili platna ... paranoja

PostNapisane: 20 lipca 2011, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
pan_prezes_skora napisał(a):
Tomek napisał(a):

Nie na temat, wiem: ale podobnie do ww. Rozkmińcie to: droga Nowy Sącz - Krościenko n/Dunajcem- piękna trasa, droga równiutka jak stół bilardowy, przed Krościenkiem droga wije się między górkami, tam gdzie zakręty to jest przerywana ale jak już prawie kilometrowy odcinek prostej to podwójna ciągła.... no szlag człowieka trafia bo czasami to jedyne miejsce żeby wyprzedzić kilka ciot, a tu w krzaczkach panowie w niebieskich mundurkach przykitrani :mur: gdzie tu sens i logika???

A o podnoszeniu mandatów to już szkoda gadać, bo cały czas za coś trzeba płacić, i wiecznie wmawianie ludziom że kasa ta idzie na drogi a tu ani dróg ani żadnych perspektyw że będzie lepiej.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 21:32 

owad nie jeździmy zgodnie z przepisami tylko logike.... jakbym chcial jezdzic zgodnie z polskimi znakami to juz bym po raz enty w czarnym worku wracal

PostNapisane: 20 lipca 2011, 21:35 

Moje BMW: e91
mandat za prędkość powinien zdrożeć przynajmniej 3krotnie

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 20 lipca 2011, 22:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
bendzamin, a ja bym dostał szału wlekąc sie 50 lub 60 na godzine na normalnej drodze, nie mówie tu o przelocie przez jakieś miejscowości, bo wiadomo że trzeba zwolnić.

tak apropo prędkości: kiedys czytałem wywiad z jakimś senatorem czy posłem, który mówił że jak by jechał z drugiego końca Polski do Wwa do sejmu, według znaków to czas przejazdu zwiększył by się o bodajże 5 czy 6 godzin, tu się mogę mylić, ale to tak dla zobrazowania.

PostNapisane: 20 lipca 2011, 22:59 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Zapewne trzeba bedzie dopasowac kwoty mandatow do standardow unijnych. Szkoda, ze naszych zarobkow nikt nie probuje tak dopasowac :P Mandaty z pewnoscia wzrosna, choc biorac pod uwage srednia krajowa pensje (a wiele osob zarabia niewiele wiecej niz minimalna) to mysle ze manday sa w sam raz. Mnie takie piec stowek by zabolalo. Bardziej bym sie obawial gdyby np niebiescy mogli mi zatrzymac prawko za wykroczenie w okolicach 10 punktow albo byloby to obligatoryjne przy jakims znacznym przekroczeniu predkosci.

Jezdze calkiem sporo i CB jak na razie ma rewelacyjna skutecznosc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1