BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wynajem mieszkania
PostNapisane: 16 lipca 2011, 10:14 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
Witam,

potrzebuję więcej informacji na temat wynajmu mieszkania jakie są procedury, na co zwracać uwagę przy wyborze mieszkania? Czy jeśli będę pospisywał umowę najmu przez biuro nieruchomości to muszę im zapłacić prowizję ? Wszelki info mile widziane :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Wynajem mieszkania
PostNapisane: 16 lipca 2011, 10:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Przeanalizuj dokładnie czy opłaca się w ogóle wynajmować. Jakby nie liczyć to miesiąc w miesiąc koło 1500 zł trzeba będzie płacić za godne warunki. Wg mnie lepiej kupić mieszkanie w kredycie i spłacać je a nie pchać komuś do kieszeni.

PostNapisane: 16 lipca 2011, 10:41 

Rafal525, zgadza się z Tobą w 100 % nie mniej jednak chwilowo jestem zmuszony wynająć dlatego pytam o porady ;)

PostNapisane: 16 lipca 2011, 12:15 
Kolego zwróć uwagę na skrzypiące zawiasy w drzwiach, czasem lubią trochę piszczeć. Również sprawdź ciśnienie wody w kranie, a także jego szczelność. Kapanie wody potrafi doprowadzić do szału. Istotnym czynnikiem jest również obecność karaluchów, gdyż rzadko kto lubi dzielić się jedzeniem :/ sprawdź panele podłogowe, czy nie nadają się do wymiany oraz temperaturę chłodzenia lodówki. Zbyt ciepłe piwo traci orzeźwiające właściwości.

A tak na serio to warunki umowy, co zawarte, co nie, w szczególności spisać protokół zniszczeń, wpisywać KAŻDĄ pierdołę, KAŻDĄ, nawet najbardziej upierdliwą. Ludzie wynajmujący są różni.
No i zwrócić uwagę jak jest ogrzewane- czy jest izolacja, czy nie, czy otoczone przez inne mieszkania, czy nie, jaki piec etc. żeby ogrzewanie nie wyszło zbyt drogo.

Z mojego doświadczenia, to biura nieruchomości omijaj łukiem o promieniu R1500000 [km]

PostNapisane: 16 lipca 2011, 13:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B25
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=138205
Witam, ja jestem właśnie się przeprowadzałem, więc jestem na świeżo.
Tak jak Fryderyk napisał, zobacz co jest napisane w umowie, jakie warunki, np. do kiedy masz płacić czynsz, co się zawiera w cenie czynszu, żeby nie było, że umawiacie się na 1500zł za wszytko a na umowie będzie, że jeszcze czynsz do spółdzielni masz płacić, jaki jest okres wypowiedzenia umowy itp.
Co do zniszczeń warto wziąć ze sobą aparat i udokumentować zniszczenia, w obecności właściciela no i oczywiście spisać protokół zdawczo odbiorczy.
Większość właścicieli żąda zabezpieczenia w postaci zwrotnej kaucji w wysokości najczęściej jednomiesięcznego czynszu, chociaż zdarzają się też w wysokości dwumiesięcznego czynszu albo i jeszcze więcej.
Ważne, żeby podczas podpisywania umowy właściciel pokazał Ci jakiś dowód na to, że jest właścicielem, że nie ma np. innych właścicieli którzy nie wyrazili zgody itp, najlepiej wypis z księgi wieczystej.
Co do biur nieruchomości to trudno spotkać takie co nie biorą prowizji, a co do prowizji to jest to też najczęściej kwota jednomiesięcznego wynajmu, w niektórych agencjach dodatkowo płaci się oglądanie mieszkań bez względu na to czy się zdecydujesz czy nie :przestraszony: .
Ja bym odradzał korzystanie z usług biur, bo wynajmując przez biuro na dzień dobry musisz wyłożyć czynsz + kaucja + prowizja, a lepiej chyba samemu poszukać i zaoszczędzić trochę grosza.

Przy wyborze mieszkania musisz się określić czy chcesz mieszkanie wyposażone czy nie, zwracać uwagę, na to czy jest możliwość przyłączenia internetu (chyba, że nie potrzebujesz), jakie jest ogrzewanie (centralne z "miasta", centralne z pieca znajdującego się w budynku, gazowe, elektryczne, czy jeszcze inne, elektryczne i gazowe oznaczają z reguły większe sezonowe wydatki związane z ogrzewaniem).

Pytanie też gdzie będziesz wynajmował mieszkanie, bo np. w Poznaniu najlepszy moment na szukanie mieszkań właśnie mija, a zaczyna się najgorszy.

To tyle co mi przyszło do głowy na chwilę obecną, jak będziesz miał więcej pytań to wał śmiało.
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 16 lipca 2011, 14:30 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Chcesz wynajmować sam czy z kimś ?

PostNapisane: 16 lipca 2011, 18:44 
Częsty bywalec

Kod silnika: M54B22
Bober napisał(a):
Pytanie też gdzie będziesz wynajmował mieszkanie, bo np. w Poznaniu najlepszy moment na szukanie mieszkań właśnie mija, a zaczyna się najgorszy.

Dlaczego zaczyna się najgorszy?
Niedługo planuję zacząć szukania mieszkania w Poznaniu także jestem zainteresowany :)

PostNapisane: 16 lipca 2011, 19:46 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Plaga studentow. Tak jest co roku w kazdym wiekszym miescie :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 16 lipca 2011, 22:35 

Bober napisał(a):
Ja bym odradzał korzystanie z usług biur, bo wynajmując przez biuro na dzień dobry musisz wyłożyć czynsz + kaucja + prowizja, a lepiej chyba samemu poszukać i zaoszczędzić trochę grosza.

ok tylko znalazłem w necie kilka ogłoszeń jednego mieszkania i wszędzie jest kontakt z biurem nieruchomości, nigdzie nie ma namiaru na właściciela więc jak do niego dotrzeć żeby ominąć biuro.. ? :kwasny:

dlaczego ja muszę płacić prowizję do biura, a nie właściciel który dał ogłoszenie ?

Bobby Vintage napisał(a):

z kobitą rzecz jasna ;)

PostNapisane: 16 lipca 2011, 22:58 
Świder napisał(a):

Bobby Vintage napisał(a):

z kobitą rzecz jasna ;)

Zdjęcia :cisza:

PostNapisane: 16 lipca 2011, 23:06 

rybik napisał(a):
Zdjęcia :cisza:

czekałem kiedy to napiszesz :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 16 lipca 2011, 23:07 
to długo nie czekałeś :D

PostNapisane: 17 lipca 2011, 10:22 
Forumowicz

krolmacius1 napisał(a):
Dlaczego zaczyna się najgorszy?
Niedługo planuję zacząć szukania mieszkania w Poznaniu także jestem zainteresowany :)

Tak jak Tomek napisał, przyszli studenci, jak Ty właśnie otrzymali wyniki czy dostali się na studia i zaczynają szukać mieszkań. W sierpniu już się robi nieciekawie, ale wrzesień i październik to jakaś masakra jeśli chodzi o mieszkania, więc radzę się już zacząć rozglądać.

Świder napisał(a):
ok tylko znalazłem w necie kilka ogłoszeń jednego mieszkania i wszędzie jest kontakt z biurem nieruchomości, nigdzie nie ma namiaru na właściciela więc jak do niego dotrzeć żeby ominąć biuro.. ? :kwasny:

Wątpie, czy dotrzesz do właściciela bezpośrednio, a nie ma namiaru bo co to byłby za biznes, gdyby biuro dało namiary na właściciela i ktoś kontaktował by się bezpośrednio, a oni traciliby prowizję?

Świder napisał(a):
dlaczego ja muszę płacić prowizję do biura, a nie właściciel który dał ogłoszenie ?

Ponieważ rynek nieruchomości w dużych miastach jest bardzo specyficzny, żeby nie powiedzieć dziki, do mieszkań urządzane są pielgrzymki, a właściciele mieszkań urządzają sobie castingi, licytacje itp.
Mieszkań jest mniej niż chętnych, (przynajmniej w Poznaniu) i tu jest pies pogrzebany.

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 17 lipca 2011, 21:18 

Bober napisał(a):
Wątpie, czy dotrzesz do właściciela bezpośrednio, a nie ma namiaru bo co to byłby za biznes, gdyby biuro dało namiary na właściciela i ktoś kontaktował by się bezpośrednio, a oni traciliby prowizję?

to jak znaleźć mieszkanie skoro większość ofert pochodzi biura nieruchomości ?

jeśli chodzi o kaucje słyszałem opinie, że te pieniądze są nie do wyciągnięcia gdyż każdy właściciel wymyśli uszkodzenia na co idzie kasa z kaucji...

PostNapisane: 17 lipca 2011, 21:52 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Dlatego trzeba mowic zeby czynsz za ostatni miesiac sobie wzial z kaucji ;) Malo kto bedzie dochodzil tego inaczej niz tylko srajac ogniem, zwlaszcza jak ukrywa dochod z wynajmu.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 18 lipca 2011, 21:22 
Forumowicz

Świder napisał(a):
jeśli chodzi o kaucje słyszałem opinie, że te pieniądze są nie do wyciągnięcia gdyż każdy właściciel wymyśli uszkodzenia na co idzie kasa z kaucji...

Można to rozwiązać tak jak Tomek pisze. Ja dla przykładu nie miałem najmniejszego problemu z wyegzekwowaniem kaucji z powrotem, tylko mieszkanie powinno być w stanie takim, w jakim było odbierane ;)

Świder napisał(a):
to jak znaleźć mieszkanie skoro większość ofert pochodzi biura nieruchomości ?

Szukać ogłoszeń bezpośrednio, na każdym większym portalu w wyszukiwarce możesz sobie zaznaczyć opcję "bezpośrednio" i szukasz, nie jest ich tak mało. Wiadomo, biura też podają oferty w bezpośrednich, ale zaczniesz kojarzyć numery, ewentualnie możesz googlować numery telefonów by się upewnić.

Pozdrawiam

PostNapisane: 20 lipca 2011, 08:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M52B20
Jak ja szukałem mieszkania w Krakowie , znaleźliśmy ciekawą ofertę przez biuro nieruchomości . Po oglądnięciu mieszkania , byliśmy zdecydowani . Jednak miła pani nie powiedziała ani słowa o dodatkowej prowizji dla biura . Więc zadowoleni przyszliśmy podpisać umowę z właścicielką mieszkania , a tu nagle zonk że trzeba dodatkowo zapłacić 1600 zł za pośrednictwo , wszyscy zonk :szok: bo pierwsze coś takiego słyszymy , i ostatecznie z 1600 zrobiło się 400 zł :) jednak biuro nieruchomości zawsze sobie bierze wysokość 1-miesięcznego czynszu , za samo umówienie Cię z właścicielem biura . Niektóre biura robią tak , że zanim idziesz oglądać mieszkanie z właścicielem , to musisz podpisać umowę , że nie podasz danych właściciela , w jakikolwiek możliwy sposób inaczej grzywna wyniesie coś ok. 2000 zł . Tak to wygląda ...

PostNapisane: 20 lipca 2011, 13:40 

RoMaN, PW poleciało ;)

Tytuł: 1
PostNapisane: 20 lipca 2011, 13:50 
Forumowicz

Moje BMW: E36
http://gazetadom.pl/Poradnik/0,0.html#

PostNapisane: 23 lipca 2011, 13:27 

a co mówicie na temat wymiany zamków w drzwiach jest to konieczne i czy w ogóle można ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1