BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 00:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [46] przyciemnianie szyb
PostNapisane: 22 lipca 2011, 11:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Raczej ma więcej niż te 70% ale pewnie nie wiele.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 lipca 2011, 11:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
tak żeby wszystko było jasne i nikt już nie miał żadnych wątpliwości:

1.Art. 66 ust. 1 pkt 5 prawa o ruchu drogowym " (...) pojazd musi być tak zbudowany, utrzymany i wyposażony, aby korzystanie z niego (...) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy (...)";

2.Polska norma branżowa nr BN-76/3626-07 określa wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Norma ta mówi, że niedopuszczalne jest ograniczenie pola widzenia kierowcy w obrębie kąta widzenia 180 stopni.

3.Przepisy Regulaminu nr 43 EKG ONZ, w których dopuszcza się stosowanie oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy;

4.Przepisy Regulaminu nr 46 EKG ONZ, dotyczące wymogu wyposażenia samochodu w lusterko wsteczne po prawej stronie, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności, co oznacza tyle, że przyciemnienie tylnej szyby wiąże się z obowiązkiem posiadania prawego lusterka wstecznego.

5.Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie)

Metoda pomiarowa powinna być zgodna z metodą opisaną w Regulaminie Nr 43 Organizacji Narodów Zjednoczonych z dnia 20.03.1958 r. Metoda ta polega na wyznaczeniu stosunku strumienia światła padającego na powierzchnię wejściową szyby do strumienia światła, przechodzącego przez tę szybę. Stosunek tych strumienii powinien być określony w procentach.

Aparatura pomiarowa przeznaczona do badania przejrzystości szyb powinna składać się z oświetlacza wyposażonego w źródło światła o temperaturze barwy 2856 K, co odpowiada światłu dziennemu oraz detektora promieniowania o czułości widmowej odpowiadającej względnej wrażliwości oka ludzkiego dla widzenia dziennego.
Przedstawione założenia są podstawowymi parametrami, jakie musi spełniać przyrząd dokonujący badania

Interpretacja wyników pomiarowych:

Zgodnie z obowiązującymi normami przepuszczalność szyb pojazdów powinna wynosić:
ˇ dla szyby przedniej (czołowej) minimum 75 %,
ˇ dla szyb nie będących szybami przednimi (szyby przednie boczne lewa i prawa) minimum 70 %,
ˇ dla szyb nie mających wpływu na pole widzenia kierowcy (szyby tylne boczne lewa i prawa, szyba tylna ogrzewana) dopuszcza się wartość przepuszczalności poniżej 70 %.
Otrzymując wynik pomiaru przepuszczalności danej szyby kwalifikujemy ją do jednej z podanych grup i porównujemy z minimalną dopuszczalną wartością.

P.S w moim drugim aucie - vw passacie z 2002r. z fabrycznymi szybami bez żadnego przyciemniania przepuszczalność światła wynosi 67% :) sprawdzone przez kolegę z drogówki :)

PostNapisane: 22 lipca 2011, 12:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
godzio napisał(a):
P.S w moim drugim aucie - vw passacie z 2002r. z fabrycznymi szybami bez żadnego przyciemniania przepuszczalność światła wynosi 67% sprawdzone przez kolegę z drogówki

to bardzo mało. widocznie taki typ szyby.

kolega sprawdzał w 407 i fabrycznie szyby przepuszczały ~88% światła.

P.S. Nie jestem pewny na 100% ale niektóre auta z fabryki wychodziły z przydymionymi (i to dośc mocno - coś jak tylne piecowo w Bmw) wszystkimi szybamii bocznymi i tylną. Np. Honda Accord Type-S 03-08r.
Być może jestem w błędzie ale już kilka razy widziałem takiego Accorda w tym pare lat temu nawet w salonie jako nowe auto.

PostNapisane: 22 lipca 2011, 12:22 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
!kuchar napisał(a):
godzio napisał(a):
P.S w moim drugim aucie - vw passacie z 2002r. z fabrycznymi szybami bez żadnego przyciemniania przepuszczalność światła wynosi 67% sprawdzone przez kolegę z drogówki

to bardzo mało. widocznie taki typ szyby.

też byłem zdziwiony... szyby są lekko zielone jak się patrzy pod kątem : )

PostNapisane: 22 lipca 2011, 12:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
To pewnie jakaś dodatkowa opcja wyposażenia z tymi szybami.
Żadna seryjna szyba samochodowa nie ma 100% przepuszczalności światła tylko nawet o 15% mniej lecz jesli miales ~70% tzn., ze musiała być jakaś niestandardowa względem zwykłych.

Szkoda, ze na przeglądzie nie sprawdziłem przepuszczalności fabrycznie przydymionych tylnych szyb w Bmw bo od zewnątrz są na oko 20-30% ciemniejsze od moich przednich (te jak pisałem przepuszczają 50% światła i są ściemnione delikatną folią) a od środka w zasadzie to samo i tutaj widać przewagę piecowego przyciemniania.(a to jest dozwolone z tym, że dużo więcej kosztuje)

PostNapisane: 22 lipca 2011, 14:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: seria 3
Kiedyś na TVN Turbo widziałem jak policjant kazał gościowi zrywać folię z przedniej szyby i bocznych od strony pasażera i kierowcy bo jakieś tam przepisy na to nie zezwalają.
Jak już przyciemniać to tak na 50% - oczywiście tyle.

PostNapisane: 22 lipca 2011, 18:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E46
a ja mam takie pytanie dotyczace przyciemnienia tylnej szyby, mianowiecie pewien mechanik powiedzial mi ze jak sciemnie tylnia szybe to nie bedzie dzialalo podgrzewanie.. zeby dzialalo trzeba naklejac jakies "paski" miedzy tymi "grzalkami", a to juz wiekszy koszt.. true or false?

PostNapisane: 22 lipca 2011, 19:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103632
sO_Gone: ja we wcześniejszym aucie miałem przyciemniany tył na max czarna folia przednie najjaśniejsza. I w zakładzie w którym to robiłem nic mi nie mówili ze trzeba naklejać jakieś paski na ogrzewana szybę ja tez żadnych pasków osobiście nie widziałem ogrzewanie normalnie działało nic z folia się nie działo przez kilka lat. Oczywiście nie była to "folia" z allegro za 8zł.
Co do przeglądów raz mi diagnosta zwrócił uwagę na przednie szyby ale to tylko dlatego za na krawędzi lekko odchodziła folia ale wsiadł popatrzał obczaił z zewnątrz tez i podbił bez problemu. Kontroli przez policje tez miałem sporo i nikt się nigdy nie przyczepił.

PostNapisane: 22 lipca 2011, 21:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E46
BMW-84 napisalem troszke niezrozumiale :) chodzi mi ze folia jest zakladana na tylnia szybe paskami.. nie calosc tylko paskami i zostaje mikro luka na szczeliny ogrzewania :) takie cos mi tlumaczyl.. pierwszy raz o czyms takim slyszalem , ale koles zdawal sie znac na tym.. zapalony tuner ktory zajmuje sie tym nie od dzis ;D

Dzwonilem kiedys do krk o przyciemnienie piecowe i za 5 szyb do e46 wyszlo kolo 1500 zl, za 5 szyb oklejone folia jakies 500-600zl w zakladzie.. Jakie ceny u was?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1