BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 17:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] przepływka - różnice w cenie ?
PostNapisane: 26 lipca 2011, 07:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Ja za swoja przeplywke zaplacilem 1280zl.
Mam przedliftowa i koles twierdzil, ze nie musze robic zadnej adaptacji.
Plug&Play

Najgorsze, ze zmiana nic nie dala...ale zeby rozwiac watpliwosci kupilem ori nowke, teraz wiem ze to nie wina przeplywki...no chyba ze trzeba ja adoptowac, ale jak mechanik z BMW twierdzi, ze nie, to chyba bedzie mial racje.

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 lipca 2011, 09:25 
Forumowicz

tomek-gti napisał(a):

To jak to kiedys mowili "jak za zboze" :)

tomek-gti napisał(a):
ale jak mechanik z BMW twierdzi, ze nie, to chyba bedzie mial racje.

Tym bym sie zbytnio nie sugerowal, nie ma ludzi nieomylnych. Najlepszy przyklad jak kiedys pewien kolega z forum byl w pewnym ASO i mu babka powiedziala, ze nie moze sobie odblokowac komputera pokladowego, ze sie nie da itp. czego on chce. A robi sie to doslownie w 5 min.

Jaki masz samochod? 320d ktory rok i miesiac? Nr przeplywki posiadasz? I troche niejasno napisales, bo nie wiem czy chodzilo o sama przeplywke czy tez o cos innego. Pozdrawiam

Best Machine (on) Wheels!

PostNapisane: 26 lipca 2011, 21:46 
Forumowicz

Moje BMW: E46, Sedan
Kod silnika: M47
tomek-gti napisał(a):
Mam przedliftowa i koles twierdzil, ze nie musze robic zadnej adaptacji.
Plug&Play

Najgorsze, ze zmiana nic nie dala...ale zeby rozwiac watpliwosci kupilem ori nowke, teraz wiem ze to nie wina przeplywki...no chyba ze trzeba ja adoptowac, ale jak mechanik z BMW twierdzi, ze nie, to chyba bedzie mial racje.

Już były osoby na forum, którym mechanicy z serwisów BMW wciskali kit, że nie trzeba robić żadnej adaptacji. Jak masz E46 przed liftem i nie była robiona adaptacja, to nigdy po zmianie przepływki nie odczujesz różnicy.
A fachowców to różnych mamy i nie należy zawsze sugerować się tym co oni mówią, bo często nie mają racji.

PostNapisane: 27 lipca 2011, 07:19 
Zacna persona forum

Mam auto 99 rok, 320d, 136km

Problem to dziura w przyspieszeniu na 4 i 5 biegu od 2800-3100 obr/min. Spalanie ok. Nie kopci, odpala dobrze. Jest juz tak od 2,5 roku, nie pogarsza sie.

Po zmianie przeplywki zero zmian. Jest tak odkad kupilem auto. Moze ktos wczesniej zmienil, i rowniez nie zaadaptowal. Wsadzilem spowrotem stara i jezdze na starej. Bez przeplywki jezdzi ciut gorzej.

Numer musilbym zerknac, ale z glowy wiem ze cos 466, lub 760 koncowka, firma BOSH

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 27 lipca 2011, 07:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
tomek-gti napisał(a):
Bez przeplywki jezdzi ciut gorzej.
Z tego co wiem to jak przepływka jest uwalona to po jej odpięciu auto chodzi lepiej.

PostNapisane: 27 lipca 2011, 21:17 
Forumowicz

Ja u siebie jak odpiąłem przepływkę to auto ledwo co się toczyło.

tomek-gti, a jak zachowuje się ekonomizer np na 4 biegu jak wciśniesz gaz do podłogi? Ile pokazuje?

PostNapisane: 28 lipca 2011, 06:55 
Zacna persona forum

To zalezy

Na czwartym biegu tak do 120km/h jest na ok 12-14l, opiero od 130 jest na maxa, ale cofa sie na 12 (wtedy nastepuje dziura w przyspieszeniu, jakby mnie ktos za zderzak chwycil i mocno trzymal), potem but i eco na max, i za chwile znow to samo. Na piatym biegu identycznie

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 28 lipca 2011, 19:53 
Pierwsze kroki

dam rade kolegom którzy po wymianie przepływomierza na ori boscha nie uzyskali efektów których sie spodziewali naprawde zapytajcie u mechaniorów którzy zmieniali wam przepływomierz czy mieliście zrobioną adaptacje i nie wierzcie ze takiej adaptacji nie trzeba zrobić ja na własnym przykładzie 2 lata sie męczyłem bo pan w warsztacie niby BMW w Bydgoszczy na Grunwaldzkiej stwierdził ze owej adaptacji nie trzeba robić wtedy myślałem że autko mało wiele śmiga ale jak przejechałem sie inną e46 z 2.0d to sie podłamałem i dopiero miesiąc temu kolega z forum SZERSZ poswięcił swój cenny czas i po konsultacji na forum umówiliśmy sie na zrobienie adaptacji ja do dzisiaj jestem pod wrażeniem jak te autko potrafi jechać mam ten samochód 3 lata ale dopiero teraz czerpie przyjemność z jazdy. SZERSZ nie miałem okazji ale wielkie dzięki :padam:

PostNapisane: 28 lipca 2011, 23:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Dokładnie jak kolega wyżej, to nie jest adaptacja tylko jak jest napisane na oficjalnej stronie BOSCH.PL "Reprogramacja" (wgranie nowego softu do sterowania nowym typem przepływki).

tomek-gti miałem kiedyś E46 320d z 98 r. i też miałem taką dziurę w przyspieszeniu i pojechałem do ASO BMW Misiak w Krakowie i zrobili mi właśnie reprogramację bo okazało się że poprzedni właściciel wymienił przepływkę i nie wgrał nowego softu i auto zaczęło w końcu normalnie przyspieszać od początku do końca obrotów, dlatego musi ci ktoś wgrać nowy soft. Na innym forum chłopaki sami sobie zrobili reprogramacje DIS-EM, jeśli masz kabelek i troche kumasz zabawę fejsem to powinieneś sobie poradzić albo skontaktuj się z którymś z nich to może zrobią ci to sami. http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... hilit=soft

PostNapisane: 29 lipca 2011, 04:52 
Forumowicz

Zapraszam do lektury słownika języka polskiego, sprawdźcie sobie pojęcie "adaptacja" i wtedy coś napiszcie.
Jest to przystosowanie, ale tak naprawdę nie przepływomierza, ale silnika do nowych warunków pracy, czyli adaptacja. A wykonuje się ją właśnie poprzez programowanie sterownika.

PostNapisane: 29 lipca 2011, 06:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Dokładnie reprogramacja a adaptacja to to samo :) Kolega Szersz, też zrobil na naszym forum dokładny opis co i jak :) więc polecam sprawić sobie kabel z allegro i działać bo dissa i inpe można pobrać z neta a każde podpięcie pod kompa na warsztatach to 50-100zł

PostNapisane: 29 lipca 2011, 06:10 
Przyjaciel forum

O adaptacji jest już temat, wystarczy poczytać, Szersz, zrobił ładny opis: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=90753

PostNapisane: 29 lipca 2011, 12:54 
Zacna persona forum

Szersz napisał(a):
Zapraszam do lektury słownika języka polskiego, sprawdźcie sobie pojęcie "adaptacja" i wtedy coś napiszcie.
Jest to przystosowanie, ale tak naprawdę nie przepływomierza, ale silnika do nowych warunków pracy, czyli adaptacja. A wykonuje się ją właśnie poprzez programowanie sterownika.

Zgadza się że adaptacja to przystosowanie (przyuczenie) się silnika do nowych warunków pracy ale odbywa się to automatycznie podczas jazdy np. w innych modelach gdzie przepływka nie wymaga ponownego programowania zakłada się nową i automatycznie zaczyna się przyuczanie silnika do nowych wartości, to samo jest np. z automatyczną skrzynią biegów ale nie zgodzę się że adaptacja polega na programowaniu sterownika i nie tylko ja tak uważam.

Cytat z BMW-klub.pl

maroek napisał(a):
Najpierw male wyjasnieie i sprostowanie w sprawie adaptacji/programowania. Ludzie uzywaja tych dwoch pojec zamiennie do opisania tego samego i czasami nie wiadomo o co chodzi. Adaptacja jest to proces przyuczania/dostosowywania do panujacych warunkow – przeplywomierz (a raczej DDE) podlaga ciaglej adaptacji, wplyw na to ma np. styl jazdy, warunki otoczenia, starzenie sie elementow itp. W niektorych modelach (np. M47N/57N i nowszych) ta adaptacje mozna skasowac – tzn. wyzerowac i wtedy ten proces ‘uczenia’ rozpoczyna sie od nowa. Robi sie to np. podczas wymiany przeplywomierza – w DISie ta procedura dostepna jest w service functions. W M47/M57 takiej opcji nie ma, chociaz o ile pamietam to uzywajac carsofta mozna bylo ‘cos’ skasowac(?)
Zarowno w starszych modelach jak i w nowszych moza wgrac nowszy soft (o ile istnieje) i wtedy powinno sie to nazywac programowanie. W pewnym sensie programowanie zeruje wszystkie parametry i moze dlatego niektorzy nazywaja to rowniez adaptacja. Podczas programowania wgrywa sie nowy soft (mapy) i zwykle numer softu sie zmienia (chyba ze wgrywamy ten sam program), natomiast podzas kasowania adaptacji numery pozostaja te same.

Wracajac do tematu, w przypadku programowania M47/M57 nie polega to tylko na zapisaniu nowego numeru lecz fizyczna zmiane programu. Numer jest tylko informacja ze nowszy/inny soft jest wgrany. Soft=mapy sa dostepne np. w DISie lub SSS. Tunerzy dodatkowo modyfikuja taki soft by wiecej wycisnac z silnika. Numer softu jest niezalezny od numeru przeplywomierza, np. ten sam przeplywomierz moze byc stosowany w automacie i manualu ale rozne numery/programy beda w tych samochodach bo te dwa napedy maja rozna charakterystyke pracy.

Caly proces programowania zajmuje kilkanascie minut. Najlepiej robic to w DISie, tzn. najpierw zidentifikowac stary program oraz numer DDE – tzw. ‘basic controle module’ - numer ten bedzie potrzebny podczas wgrywania nowego programu. Numer samego programu mozna odczytac z tabeli w TISie (SI 13 01 01 690). W moim przypadku stary soft byl: (1361) 7785033 a basic DDE control unit: (1361) 2249970.

PostNapisane: 29 lipca 2011, 14:44 
Forumowicz

Brawo guzior, idealny opis co i jak. Nie ma czegos takiego jak adaptacja, dokladnie jest to autoadaptacja, gdyz robi sie automagicznie podczas jazdy i DDE zbiera info z poszczegolnych czujnikow, zapisujac te parametry. Zmieniajac przeplywke na nowa o tych samych numerach kasujemy ustawienia autoadaptacyjne i te info jest zbierane od nowa juz z nowa przeplywka. Zmieniajac przeplywke na taka o innej koncowce numeru jest to badz co badz nowy czujnik i DDE musi zostac przeprogramowane zeby dane, ktore wysyla MAF moglybyc przez DDE dobrze interpretowane.

PostNapisane: 29 lipca 2011, 16:44 
Forumowicz

Cytuj:
Zmienianie lub modyfikowanie czegoś w taki sposób, by mogło funkcjonować w innych warunkach i służyć innym celom.

Interpretacja może być bardzo różna i zależy kto czyta i jak to rozumie. Amen.

A jeśli chcecie polemizować i dyskutować o nazewnictwie to wgranie nowego softu to nie jest programowanie, czy przeprogramowanie. Programować czy przeprogramować to można sterownik, a my tylko wgrywamy gotowy soft.
Pisząc wtedy o tym "czymś" związanym z przepływką trzeba by napisać - wgranie nowego softu w celu obsłużenia przepływomierza o innych parametrach :)

PostNapisane: 30 lipca 2011, 05:52 
Zacna persona forum

Haha "przeplywka roznice w cenie?"

Mi w BMW koles powiedzial: Kodowanie Steuergerät na nowa przeplywke

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 30 lipca 2011, 11:33 
Zacna persona forum

Szersz napisał(a):
Cytuj:
Zmienianie lub modyfikowanie czegoś w taki sposób, by mogło funkcjonować w innych warunkach i służyć innym celom.

A jeśli chcecie polemizować i dyskutować o nazewnictwie to wgranie nowego softu to nie jest programowanie, czy przeprogramowanie. Programować czy przeprogramować to można sterownik, a my tylko wgrywamy gotowy soft.

Widzę że wiesz najlepiej, nawet eksperci w Bosch zle napisali na oficjalnej stronie :ok:

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2011, 11:53 
Przyjaciel forum

guzior napisał(a):
nawet eksperci w Bosch zle napisali na oficjalnej stronie
Tak, bo w polskim języku nie ma takiego słowa jak "reprogramacja" ;). W takim wypadku ciężko ustalić co to tak naprawdę znaczy i jak to interpretować.

PostNapisane: 30 lipca 2011, 12:16 
Forumowicz

podol napisał(a):
Tak, bo w polskim języku nie ma takiego słowa jak "reprogramacja" ;). W takim wypadku ciężko ustalić co to tak naprawdę znaczy i jak to interpretować.

"reprogramacja" czyli ponowne zaprogramowanie. Wgranie nowego softu, ktory jest zmieniony, czy programowanie sterownika przeciez to o jedno i to samo chodzi. Wiadomo, ze nikt nie pisze programu czy w niego nie ingeruje tylko "wgrywa" juz gotowy.
Panowie to juz spory o jedno slowko, a chyba nie o przepychanki slowne chodzi tylko o kwestie merytoryczne. Wiadomo o co chodzi, a jak zwal tak zwal. Wazne, zeby wiedziec jak to dziala, bo jak przychodzi delikwent do ASO z nowa przeplywka i mowi dwa slowa, ze mul i ze trzeba adaptacje i tyle wie. To nic dziwnego, ze pozniej wychodza dziwne akcje w stylu: "a mi powiedzieli ze nie ma adaptacji, to bylo w ASO BMW, wiec co wy mozecie wiedziec".

Swoja droga mialo byc o roznicach w cenie.... ;)

PostNapisane: 30 lipca 2011, 13:36 
Przyjaciel forum

sLv napisał(a):
przychodzi delikwent do ASO z nowa przeplywka i mowi dwa slowa, ze mul i ze trzeba adaptacje i tyle wie. To nic dziwnego, ze pozniej wychodza dziwne akcje w stylu: "a mi powiedzieli ze nie ma adaptacji, to bylo w ASO BMW, wiec co wy mozecie wiedziec".
Dokładnie.
sLv napisał(a):
Swoja droga mialo byc o roznicach w cenie....
Nikt już o tym nie pamięta ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1