BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Prosba o pomoc w wyborze silnika.
PostNapisane: 29 lipca 2011, 13:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i Touring
Kod silnika: N42
Witam, jak napisalem w temacie potrzebuje pomocy przy wyborze silnika. (Jesli nie odpowiedni dzial prosze moda o przeniesienie tematu.)

Nosze sie z zamiarem sprzedazy mojego obecnego smigielka [530d] co za tym idzie bede szukal kolejnego samochodu. Tym razem musi byc to benzyna, ewentualnie LPG G3 (choc od zawsze sie zarzekalem, ze gas najlepiej spisuje sie w kuchence, ale juz trudno).
Zwracam sie wobec tego do forumowiczow, z prosba o pomoc w wyborze najwlasciwszej dla mnie wersji. Ponizej przedstawiam krotka charakterystyke tego w jakich warunkach przemieszczam sie na codzien, ile kilometrow robie na tydzien, na miesiac, z jaka srednia predkoscia oraz w jakich warunkach.

Kod:
4 x 10 km - dojezdzam do pracy ze srednia prendkoscia 50 -80 km/h (5 w tyg. daje 200 km)
2 x 7 km - dojazd do centrum miasta, korki, swiatla,   (5 razy w tyg daje 70 km)
2 x 100 km - wyjazd za miasto, nad morze itp ze srednia predkoscia 120-130 km/h (200 km)

reasumujac w sklali miesiaca wychodzi ok
1300 km / miesiac
15600 km / rok
plus ok 5000 km (dwa razy do roku trasa NL - PL)
czyli ok 20000 km / rok

Z jakim silnikiem powinienem szukac mojego touringa? Myslalem o 318 (143KM), wczesniej byly 318 (105KM) ale slyszalem ze byly bardzo awaryjne. Biore pod uwage wieksze pojemnosci, ale przy 2.8 czy 3.0 myslal bym juz chyba o gazie. Zdaje sobie sprawe ze roznice w spalaniu miedzy 2.2 a 3.0 pewnie nie sa duze, wiec nie wiem co robic bo wiem ze im wyzsza pojemnosc tym lepsze wyposazenie. Przeraza mnie tylko 14 l/100 km wolalbym cos w granicach 10 L ;-)
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Prosba o pomoc w wyborze silnika.
PostNapisane: 29 lipca 2011, 14:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
zonkil napisał(a):
Witam, jak napisalem w temacie potrzebuje pomocy przy wyborze silnika. (Jesli nie odpowiedni dzial prosze moda o przeniesienie tematu.)

Nosze sie z zamiarem sprzedazy mojego obecnego smigielka [530d] co za tym idzie bede szukal kolejnego samochodu. Tym razem musi byc to benzyna, ewentualnie LPG G3 (choc od zawsze sie zarzekalem, ze gas najlepiej spisuje sie w kuchence, ale juz trudno).
Zwracam sie wobec tego do forumowiczow, z prosba o pomoc w wyborze najwlasciwszej dla mnie wersji. Ponizej przedstawiam krotka charakterystyke tego w jakich warunkach przemieszczam sie na codzien, ile kilometrow robie na tydzien, na miesiac, z jaka srednia predkoscia oraz w jakich warunkach.

Kod:
4 x 10 km - dojezdzam do pracy ze srednia prendkoscia 50 -80 km/h (5 w tyg. daje 200 km)
2 x 7 km - dojazd do centrum miasta, korki, swiatla,   (5 razy w tyg daje 70 km)
2 x 100 km - wyjazd za miasto, nad morze itp ze srednia predkoscia 120-130 km/h (200 km)

reasumujac w sklali miesiaca wychodzi ok
1300 km / miesiac
15600 km / rok
plus ok 5000 km (dwa razy do roku trasa NL - PL)
czyli ok 20000 km / rok

Z jakim silnikiem powinienem szukac mojego touringa? Myslalem o 318 (143KM), wczesniej byly 318 (105KM) ale slyszalem ze byly bardzo awaryjne. Biore pod uwage wieksze pojemnosci, ale przy 2.8 czy 3.0 myslal bym juz chyba o gazie. Zdaje sobie sprawe ze roznice w spalaniu miedzy 2.2 a 3.0 pewnie nie sa duze, wiec nie wiem co robic bo wiem ze im wyzsza pojemnosc tym lepsze wyposazenie. Przeraza mnie tylko 14 l/100 km wolalbym cos w granicach 10 L ;-)
pozdrawiam

(choc od zawsze sie zarzekalem, ze gas najlepiej spisuje sie w kuchence, ale juz trudno)

Za to zdanie najchętniej bym Ci w ogóle nie odpisał. Pewnie miałeś przygody z dziwną instalacją, która Cie zniechęciła do LPG...

Przeraza mnie tylko 14 l/100 km wolalbym cos w granicach 10 L, w jakim silniku i przy jakiej jeździe będziesz miał takie spalanie ??

Powiem Ci tak, miałeś trzylitrowego diesla, a chcesz kupić 318 ?? Dla mnie to jest trochę dziwna decyzja, a jeśli myślisz o instalacji to polecam jak największy silnik od 2.2 w górę. Oczywiście nie zniechęcam do tych poniżej 2 litrów bo sam takie miałem i nie narzekałem ale przesiadka z 3.0d na 318 nie będzie należała do najprzyjemniejszych

PostNapisane: 29 lipca 2011, 14:36 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Za to zdanie najchętniej bym Ci w ogóle nie odpisał. Pewnie miałeś przygody z dziwną instalacją, która Cie zniechęciła do LPG...

Wybacz jesli Cie urazilem, ojciec dawno temu mial instalacje gazowa ktora przy kazdym mocniejszym nacisnieciu gazu, glosno strzelala... wybacz moze to uraz z dziecinstwa...

Cytuj:
Przeraza mnie tylko 14 l/100 km wolalbym cos w granicach 10 L, w jakim silniku i przy jakiej jeździe będziesz miał takie spalanie ??

Mysle ze 3.0 w benzynie, w korkach w miescie moze tyle spalic, ale moge sie mylic. Na mobile.de spalanie miejskie dla trzy litrowych benzyn oscyluje w granicach 13,5 l/100. Tak przynjamniej pisza...
pozdr

PostNapisane: 29 lipca 2011, 14:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Mają poczucie humoru... w korkach 3.0 pali w okolicach 14-18l. jeszcze zależy oczywiście jaka średnia prędkosci ze zrobionych kilometrów. Podejrzewam dla takiego spalania średniej predkosci rzędu 30km/h. Ja brałbym mimo wszystko 3.0 i założył Landi Renzo. spalanie ok. 2l więcej gazu jak benzyny. napewno będziesz zadowolony i z osiągów i na stacji lpg nie powinieneś płakać

PostNapisane: 29 lipca 2011, 15:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
zonkil napisał(a):
Cytuj:

Wybacz jesli Cie urazilem, ojciec dawno temu mial instalacje gazowa ktora przy kazdym mocniejszym nacisnieciu gazu, glosno strzelala... wybacz moze to uraz z dziecinstwa...

Cytuj:

Mysle ze 3.0 w benzynie, w korkach w miescie moze tyle spalic, ale moge sie mylic. Na mobile.de spalanie miejskie dla trzy litrowych benzyn oscyluje w granicach 13,5 l/100. Tak przynjamniej pisza...
pozdr

Czyli instalacja nie była raczej dobrze założona, eksploatowana + niekoniecznie dobrze dobrane podzespoły. Co do spalania to nawet 318i w dużym mieście i w korkach Ci spali 13-14L spokojnie. Nie trzeba jednak pisać o tym jaka jest różnica w osiągach pomiędzy takim 318i, a np. 330i

PostNapisane: 29 lipca 2011, 18:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
Kolego sprawa jest prosta. Jeżeli chodzi o 320 to już lepszym wyborem będzie 318. Natomiast najlepszy wybór to 323, 325, 328, 330, a który z nich wybrać- tutaj sugeruj się tylko stanem. Do tego dobra instalacja lpg, montowana u ogarniętego fachmistrza i zapomnisz czy jeździsz na benzynie czy gazie- poza oczywiście miłym zaskoczeniem przy kasie na stacji paliw ;)
PS
Piszesz, że podróżujesz do Holandii- ja tam pracuje i gaz jest tam prawie 3x tańszy od benzyny. To dopiero się opłaca :hyhy:

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 29 lipca 2011, 20:20 
Pierwsze kroki

rafix napisał(a):
Kolego sprawa jest prosta. Jeżeli chodzi o 320 to już lepszym wyborem będzie 318. Natomiast najlepszy wybór to 323, 325, 328, 330, a który z nich wybrać- tutaj sugeruj się tylko stanem. Do tego dobra instalacja lpg, montowana u ogarniętego fachmistrza i zapomnisz czy jeździsz na benzynie czy gazie- poza oczywiście miłym zaskoczeniem przy kasie na stacji paliw ;)
PS
Piszesz, że podróżujesz do Holandii- ja tam pracuje i gaz jest tam prawie 3x tańszy od benzyny. To dopiero się opłaca :hyhy:

Ja tez pracuje i mieszkam w Holandii. Zamierzam zostac juz na stale, dlatego musze niestety zrezygnowac ze swojego trzy litrowego diesla. Chcialbym zarejestrowac auto w NL, to tez dlatego szukam benzyny badz lpg. Chodzi o oplaty, tzw. motorrijtuigenbelasting.
Za mojego diesla musialbym placic 170 euro na miesiac. Posiadajac taki sam samochod, z tym ze w benzynie, place juz tylko ok 60 euro. LPG3 to koszt ok 80 euro, a zwykle LPG to koszt ok 120 euro.
Wybor jest wiec prosty, duzy silnik benzynowy + LPG3. Nie jestem niestety pewien jak urzad skarbowy oceni instalacje gazowa zalozona w Polsce. Nie chce by potraktowali ja jako LPG i wolalbym miec pewnosc, po zalozeniu jej ze gdzies bedzie widnialo jakiej generacji jest to instalacja. Niestety nie znam sie na gazie i nie wiem jak bedzie, tym bardziej ze chcialbym kupic auto nie oplacone w Polsce.
pozdrawiam

PostNapisane: 29 lipca 2011, 20:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 316+
Kod silnika: M52TUB28
no to teraz szukaj odpowiedniej furki :ok:

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie".

PostNapisane: 29 lipca 2011, 21:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 316+
Kod silnika: M52TUB28

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie".

PostNapisane: 29 lipca 2011, 21:25 
Pierwsze kroki

Maverick:] napisał(a):

musze najpierw uplynnic swoja ;-)

PostNapisane: 30 lipca 2011, 17:17 
Pierwsze kroki

Moje pierwsze smigielko sprzedane kupil je kolega z forum, teraz moge wybrac sie na poszukiwania nowego ;-)
Co myslicie o tym egzemplarzu, warto jechac obejrzec ?

viewtopic.php?f=15&t=100219

eh... przejrzalem posty mariusza1304 i widze ze mial wiele problemow z utrata mocy i klima wiec ten egemplarz niestety chyba odpada...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1