BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] instalacja LPG czy jest sens zakladac?
PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 740iA
Kod silnika: M62TUB44
witam. Auto to 740iA 2001r. Rocznie robię około 15tys. Dojazd do pracy 5km w jedną stronę, w każdym razie dużo jazdy po mieście na krótkich odcinkach do 5km. Raz-dwa razy w mies trasa 200km i czasem jakiś dalszy wyjazd. Aktualne spalanie PB95 to 18l w mieście i 11 w trasie. Przewiduje, że samochód zostanie u mnie na co najmniej 6-7lat. I tu jest pytanie. Czy jest sens i opłacalność zakładania sekwencji ze względu na pokonywanie krótkich dystansów. Przyjmijmy, że instalacja będzie kosztować 3,5-4tys.
Proszę bez odpowiedzi typu: zobacz na kalkulator opłacalność Pb/lpg bo takie cudo nie przewiduje krótkich odcinków. Proszę tylko o odpowiedzi z własnej praktyki, najlepiej osoby jeżdżące na lpg
p.s trasa do pracy może się wydłużyć do 37km w jedna stronę po zmianie miejsca pracy, ale to za jakieś 10mies :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] instalacja LPG czy jest sens zakladac?
PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Garaż: W garażu mam Bmw e36 kombi , Opel Corsa B
koksu90 napisał(a):
witam. Auto to 740iA 2001r. Rocznie robię około 15tys. Dojazd do pracy 5km w jedną stronę, w każdym razie dużo jazdy po mieście na krótkich odcinkach do 5km. Raz-dwa razy w mies trasa 200km i czasem jakiś dalszy wyjazd. Aktualne spalanie PB95 to 18l w mieście i 11 w trasie. Przewiduje, że samochód zostanie u mnie na co najmniej 6-7lat. I tu jest pytanie. Czy jest sens i opłacalność zakładania sekwencji ze względu na pokonywanie krótkich dystansów. Przyjmijmy, że instalacja będzie kosztować 3,5-4tys.
Proszę bez odpowiedzi typu: zobacz na kalkulator opłacalność Pb/lpg bo takie cudo nie przewiduje krótkich odcinków. Proszę tylko o odpowiedzi z własnej praktyki, najlepiej osoby jeżdżące na lpg
p.s trasa do pracy może się wydłużyć do 37km w jedna stronę po zmianie miejsca pracy, ale to za jakieś 10mies :)

Powiem ci tylko jedno Warto bedzie mniej spalał i zaoszczedzisz na kasie
jak pomogłem to odpissz

PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:44 
Pierwsze kroki

Chodzi mi raczej czy przełącza się na lpg na takich odcinkach. Wcześniej miałem diesla. To mój pierwszy samochód, w którym planuje założyć instalacje-stad ten temat

PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:48 
Pierwsze kroki

koksu90 napisał(a):
Chodzi mi raczej czy przełącza się na lpg na takich odcinkach. Wcześniej miałem diesla. To mój pierwszy samochód, w którym planuje założyć instalacje-stad ten temat

AAA
to po przejechaniu pól kilometra przełączy sie na gaz ja tak mam przy bmw e36 kombi 1.8 :)

A jaki masz ten w dislu marka model

PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Jeśli rocznie robisz 15 tyś. km. i dużą przewagą z tego są krótkie odcinki, tak jak piszesz 5 km. do wydawało by się, że niem a sensu zakładać instalacji ponieważ ledwo co się przełączy na LPG, a Ty już będziesz na miejscu ;) Z drugiej strony, piszesz, że samochód będziesz miał jeszcze z 6-7 lat więc w tym przypadku oczywiście się opłaca ale tak naprawdę to nikt nie wie ile jeszcze będziesz nim jeździł. Życie różnie nas kieruje :)

Reasumując, jeśli masz ogarniętego montera, który zrobi to tak jak być powinno to ja bym na Twoim miejscu założył instalację. Zobaczysz, że jak ją będziesz miał to i roczne przebiegi będą większe ;)

Ostatnio edytowano 30 lipca 2011, 19:52 przez binta, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
przełaczać to sie bedzie jak bedzie miał odpowiednią temperature przeważnie przy 30 stopniach, jak jet ciepło to jest chwila ale w zime to trzeba jednal trochę poczekać. Ja osobiscie bym założył jak chcesz trzymac dlużej auto

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:53 
Pierwsze kroki

wczesniej golf 4 1.tdi 130km. drugi samochod w rodzinie to new beetle 1.9 90km tdi. Bmw na pewno zostaje na dluzej;) do czasu kupienia m5 e39;)

PostNapisane: 30 lipca 2011, 19:55 
Pierwsze kroki

e pomorzesz mi bo mam problem mam BMW E36 kombi i jak podlanczam do kompa to wyskakuje mi błąd kodu 100

PLIZZZ :zalamany:

PostNapisane: 30 lipca 2011, 21:25 
Pierwsze kroki

wypowie sie ktoś jeszcze? jak jest dokladnie z tym przelaczaniem? jak szybko przelaczy sie na lpg, po ilu km?

PostNapisane: 30 lipca 2011, 21:30 
Pierwsze kroki

koksu90 napisał(a):
wypowie sie ktoś jeszcze? jak jest dokladnie z tym przelaczaniem? jak szybko przelaczy sie na lpg, po ilu km?

po przjechaniu półtora kilometra :] jak silnik sie nagrzeje do 30 40 :super:

PostNapisane: 31 lipca 2011, 10:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
koksu90 napisał(a):

Wszystko zależy od tego jak będziesz miał założoną instalację i czy będą dobrze dobrane podzespoły. Przeważnie powinna się przełączać przy wychodzeniu z niebieskiego pola (ok. 30-40 stopni), a więc po niedługim czasie ale np. w zimę też czas może się wydłużyć. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli zostawiasz samochód dla siebie, na dłużej to warto założyć instalację. Rozeznaj się najpierw jednak i dowiedz, gdzie Ci najlepiej to zrobią i nie spartaczą rzemiosła :)

PostNapisane: 31 lipca 2011, 10:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
A nie myslałeś może o instalacji wodorowej? Założysz ją sam, kosztuje 1000zł a oszczędzasz paliwo do 50%. Poczytaj sobie o instalacjach wodorowch i może się skusisz. lejesz wodę i jeździsz. Teraz mój kolega zakłada u siebie. Potestujemy z różnymi konfiguracjami jego instalke i jak przejdzie pozytywnie testy to wywalam gaz i wkładam do siebie wodór.

PostNapisane: 31 lipca 2011, 10:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
Po jakim czasie się przełącza na LPG? Bardzo szybko u mnie w R6, a u Ciebie w V8 będzie chyba jeszcze szybciej :) Należy pamiętać, że o ile w wersjach silnikowych R4 silnik stosunkowo długo się nagrzewa, to już w przypadku R6 jest inaczej (czyt. silnik szybko łapie temperaturę).
U mnie w E46 328i przełącza się już na lpg po niespełna minucie, w zimie jest to do 1,5 min. I niech mi nikt nie pisze, że mam coś nie fachowo zrobione, bo absolutnie się z tym nie zgodzę. Jeżeli chodzi o Twoje roczne przebiegi to wychodzi, że właśnie po roku, czyli po przejechaniu 15 tys. km. instalacja się zwróci (chyba, że te 15 tys. km. zrobisz szybciej) ;) A jeśli chcesz pojeździć co najmniej 3 lata jeszcze autem (a piszesz, że zamierzasz nawet 6) to rachunek wydaje się być prosty :cwaniak:
Dodatkowo jak zmienisz miejsce pracy Lpg będzie jak znalazł :)
Reasumując jak znajdziesz dobrego montera- ZAKŁADAJ INSTALACJE!

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 31 lipca 2011, 11:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
koksu90 napisał(a):

Ja załozyłem gaz w poprzedni czwartek STAG300-6 ISA2, jestem naprawde zadowolony! gaz sie sam włącza po przejechaniu ok 0.5 km nawet nie całe i to po nocy, do pracy a po pracy już jak odpalam to praktycznie nie ruszę a gaz juz chodzi, mało tego na 8 litrach gazu czyli za 20pln zrobilem 83 km. Moim zdaniem bardzo dobry wynik ;) na bezynie drogo obecne ceny paliwa ktore poszły w gorę przytłaczaja.

PostNapisane: 31 lipca 2011, 11:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
M62 jest cały alu więc bardzo szybko się nagrzewa.

PostNapisane: 31 lipca 2011, 11:15 
Forumowicz

Moje BMW: e90 335i
Kod silnika: N54B30
adiwaw89 napisał(a):
A nie myslałeś może o instalacji wodorowej? Założysz ją sam, kosztuje 1000zł a oszczędzasz paliwo do 50%. Poczytaj sobie o instalacjach wodorowch i może się skusisz. lejesz wodę i jeździsz. Teraz mój kolega zakłada u siebie. Potestujemy z różnymi konfiguracjami jego instalke i jak przejdzie pozytywnie testy to wywalam gaz i wkładam do siebie wodór.

Masz taką instalację u siebie ? :mur:
Jak myślisz, czemu nie jest to powszechne?

Chyba chodzi Ci o wtrysk mieszanki metanolu 50/50 z wodą, gdzie ludzie czasem leją czystą wodę, żeby zredukować spalanie stukowe. Oszczędność paliwa = 0%.

PostNapisane: 31 lipca 2011, 11:24 
Pierwsze kroki

żadnych wodorowych;) zapadła decyzja o założeniu instalki. Nie wiem jeszcze gdzie i kto mi to zrobi, bo bardzo możliwe, że w ciągu 2-3 mies a nie tak jak przewidywałem w ciągu roku przeprowadzam się do warszawy. Automatycznie zwiększa mi się przebiegi do jakichś 3-4tys mies.
binta napisał(a):
Życie różnie nas kieruje :)

no dokładnie kolego;) w ciągu 3dni dowiedziałem się, że moje zarobki się zwiększa a życie wywróci do góry nogami i 7 nie zostaje na tak długo jak przewidywałem;) na przyszły rok lato szykuje się zakup e39 m5;) na pewno polift i tylko i wyłącznie do celow kolekcjonerskich.;)

PostNapisane: 31 lipca 2011, 11:35 
Pierwsze kroki

myślę, że nie jest to powszechne za sprawą koncernów paliwowych bo jak wiadomo dużo by na tym traciły. Nie pytaj czy mam to u siebie bo skoro czytałeś mój post to powinieneś wiedzieć. A jeśli nie wiesz na jakiej zasadzie to działa to nie krytykuj a najlepiej się nie odzywaj. Jeśli chcesz się douczyć to polecam stronę http://www.hho-generator.com/forum/view ... 0902688131

PostNapisane: 31 lipca 2011, 12:46 
Forumowicz

Moje BMW: e90 335i
Kod silnika: N54B30
Akurat na tym forum nie ma nic. Niemniej pogooglałem i jestem zdania ,że fizyka powinna wrócić na maturę.

Skoro woda jest utlenionym wodorem, to jakim cudem proces wytwarzania wodoru z wody i jego spalanie (w efekcie dostajemy wodę) ma dodatni bilans energetyczny? Ktoś was naciąga na pieniądze, a ludzie pytają po co komu nauki ścisłe :wstyd:

PostNapisane: 31 lipca 2011, 12:56 
Pierwsze kroki

dziwne, zdawałem fizykę rozszerzoną na maturze :] Nie rozumiesz moim zdaniem tematu. gdyby to było rzeczywiście nieprzydatne to samochody nie jeździłyby na czymś takim. A myślisz, że nowe lexusy na co są? To sa hybrydy, jedne na prąd drugie na wodór

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1