BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plaga niszczenia Fotoradarów
PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 08:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Cytuj:
Główny Inspektor Transportu Drogowego rozważa, czy nie zwrócić się do Ministra Sprawiedliwości o zaostrzenie kar dla złodziei i wandali niszczących fotoradary. Inspekcja drogowa boryka się z kradzieżami i dewastacją sprzętu.
Inspekcja drogowa przejęła obsługę fotoradarów z początkiem lipca br. Zyskała też uprawnienia do wystawiania mandatów za przekroczenie prędkości.

Inspektorat dysponuje ponad 800 przejętymi od Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad oraz policji masztami, na których mogą być zawieszane fotoradary, samych fotoradarów jest 75. GITD planuje w najbliższych miesiącach kupić kolejnych 300 urządzeń.

Jak poinformował rzecznik GITD Alvin Gajadhur, inspekcja boryka się z kradzieżami i dewastacją fotoradarów. Taka kradzież miała miejsce na przykład w miniony weekend w Pszczynie na drodze krajowej nr 1. "Złodzieje dodatkowo poprzecinali przewody elektryczne, które zasilały fotoradar" - powiedział rzecznik.

Przytoczył także inne przykłady - na drodze krajowej nr 73 w Kielcach i na drodze krajowej nr 1 w miejscowości Goczałkowice-Zdrój w województwie śląskim podpalone zostały dwa maszty wraz z obudowami. W tym drugim przypadku zniszczony został również fotoradar. "Do aktu wandalizmu doszło także w Łodzi, gdzie zniszczony został obiektyw fotoradaru oraz w miejscowości Franciszkowo przy drodze krajowej nr 16 w województwie warmińsko-mazurskim, gdzie miała miejsce nieudana próba kradzieży urządzenia" - wymienił rzecznik.Jak poinformował Gajadhur, Inspekcja Transportu Drogowego ustawia nowe maszty w miejsce zdewastowanych. Zaapelował o natychmiastowe powiadamianie organów ścigania, w przypadku zauważenia prób niszczenia sprzętu. "Do dewastacji dochodziło przy drogach, na których miały miejsce tragiczne wypadki" - dodał rzecznik.

Poinformował, że jeżeli takie przypadki będą się powtarzać, to Główny Inspektor Transportu Drogowego zwróci się do Ministra Sprawiedliwości o zaostrzenie kar dla sprawców tego typu przestępstw.

bezczelnie skopiowane stad...
http://moto.onet.pl/1648082,1,wandale-n ... tml?node=2

Artykuł jak artykuł, scyzoryk sie otwiera w kieszeni jak sie pomysli ze maja kupic nowych 300 fotopstryków (do tej pory jest 75 na cala Polske)
ale co wg mnie jest interesujace to komentarze pod nim, przejrzałem kilka stron i kazda osoba jak jeden wypowiada sie anty, można zauważyc spoleczne przyzwolenie na niszczenie tego dziadostwa, cos mi sie wydaje ze jak ludzie sie połapia to zacznie sie dopiero masowe niszczenie masztów.
Banda tych dzieci JP na 100% mogła by sie w koncu do czego przydac ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Plaga niszczenia Fotoradarów
PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 08:35 
Uzależniony od forum :)

Niech stawiają, ja jeżdżę zgodnie z przepisami :cwaniak:

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 08:43 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
Niech stawiają, ja jeżdżę zgodnie z przepisami

widze ze w koncu musisz zeswapowac te M52B28 :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 09:23 
Forumowicz

Moje BMW: Brak
Kod silnika: brak
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99442
nie dziwie sie ze dewastuja, niszcza itp. od 31 grudnia 2010 do 1 lipca 2011 miały zniknąc atrapy fotoradarow puste puszki miały byc zapełnione badz zlikwidowane... tymczasem nie wiem jak tam u was w polsce u mnie w najblizszej okolicy narazie nic sie nie dzieje.. atrapa w okolicy wrzesni na drodze w strone konina jak stała tak stoi... zdewastowene maszty ktore tylko strasza przyjezdych na starej dwójce tez nadal tam stoia a ich bedze pewne z 3 albo 4 na odcinku 50KM nie działja sa zniszczone nawet jak tam włazyc do srodka sprzet o ile nie sa atrapami to raczej za wiele one nie zdziałaja. nie twierdze ze fotoradary to zło.. bo faktycnzie w niektorych miejscach jak zwolnimy to nie zaszkodzi .. ale tendencja jest taka ze za fotoradarem pedał spowrotem w deche.. tym czasem bardziej uciązliwe beda te bramki ktore maja wprowadzic.. było tez o tym gdzies na wp w dziale moto ale nie znalazłęm wiec na szybko znalezione

http://www.polskieradio.pl/5/481/Artyku ... e-predkosc

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 09:43 
Przyjaciel forum

MiFFoU napisał(a):
tym czasem bardziej uciązliwe beda te bramki ktore maja wprowadzic.. było tez o tym gdzies na wp w dziale moto ale nie znalazłęm wiec na szybko znalezione

bedzie to samo co z tirami, zamiast jechac autostrada, zapychaja i niszcza drogi lokalne, ludzie beda sie pchac a mniejsze regionalne drogi

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 10:47 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Obrazek

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 11:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Szkoda że w mojej okolicy nikt się za to nie zabrał :zly:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 11:39 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Santino napisał(a):
"Do dewastacji dochodziło przy drogach, na których miały miejsce tragiczne wypadki" - dodał rzecznik.

A to są takie drogi w Polsce na których do nich nie dochodzi ? :niepewny:

Niech podpalają, rozwalają, grabią i niszczą - lubię to !

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 11:40 

Kod silnika: BCY+
i dobrze ja im kibicuje, pierwszy do zniszczenia jest fotopstryk w w-wa na kajki... Zawsze nabity :wsciekly: Z resztą ciekawa ile procent tych 'wandali' jest łapanych, wystarczy wyjść w kapturze jak jest ciemno i zamazać spreyem w najlepszej sytuacji, albo rozbić i wrzucic petarde w gorszej ;D

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 11:47 

jeśli lubicie jak wasze pieniądze są marnowane, niszczcie :)

kradnijcie tory kolejowe, trakcję, l
inie wysokiego napięcia też są dobre,
mozecie też kostkę brukowa z chodnika zajumać i u siebie podjazd ułożyć :ok:

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 11:52 

Sylwek_ch napisał(a):
jeśli lubicie jak wasze pieniądze są marnowane, niszczcie :)

kradnijcie tory kolejowe, trakcję, l
inie wysokiego napięcia też są dobre,
mozecie też kostkę brukowa z chodnika zajumać i u siebie podjazd ułożyć :ok:

no tak 316i prędzej ukreci wał niż przekroczy prędkośći :rotfl: :D

Sylwek co jak co, ale zawsze będę przeciwnikiem radarów, ograniczen i wszystkich kar za prędkosć dopóki doputy polskie drogi będą takie jak powinny być.

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 12:01 

bendzamin napisał(a):
Sylwek co jak co, ale zawsze będę przeciwnikiem radarów, ograniczen i wszystkich kar za prędkosć dopóki doputy polskie drogi będą takie jak powinny być.

jak dasz radę przekroczyć prędkość to chyba nie są takie złe :?: poza tym jest jeszcze coś takiego jak prawo, poza swoim widzimisię, że "tu bezpiecznie można jechać szybciej"

nie tylko na drodze, ale we wszystkich dziedzinach życia społecznego trzeba nauczyć się porządku, poszanowania dla prawa, obyczajów oraz jakiegoś współżycia międzyl;udzkiego, a oduczyć komunistycznego myślenia, że to co państwowe to niczyje, a już na pewno nie moje, i robienia co mi się podoba. Nie tędy droga

chcesz mieć drogi jak w Niemczech lub Japonii, zacznij myśleć podobnie jak Niemiec lub Japończyk. To oczywiście niewystarczy ale na pewno pomoże, jeśli wszyscy nauczą się porządku

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 12:02 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47/TU
Popieram, co do kierowców tirów omijające drogi płatne doskonale ich rozumiem.
w stanach cena za litr paliwa zawiera już opłatę za autostradę

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 12:12 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
bendzamin napisał(a):

Ot logika. Rozumiem że można się sprzeciwiać nadmiernej kontroli na dobrych i bezpiecznych drogach gdzie nie ginie 15 osób dziennie. Ale póki tego nie osiągniemy to trzeba je*ać idiotów mandatami i patrzeć czy równo puchną.

Sylwek_ch napisał(a):
jeśli lubicie jak wasze pieniądze są marnowane, niszczcie

Dopóki ta kasa nie jest marnowana na bezsensowne rzeczy jak fotoradary na prostej autostradzie albo pomiar odcinkowy to nie ma problemu. W gruncie rzeczy póki co jest spoko bo na dobrych drogach tylko czasem są jakieś lotne patrole a większość aparatu kontroli jednak skupia się na miejscach niebezpiecznych ale jak dalej będziemy mieli takie tempo rozrostu administracji i przerost zatrudnienia w Policji to nie będzie tak różowo.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 12:16 

Tomek napisał(a):
Dopóki ta kasa nie jest marnowana na bezsensowne rzeczy jak fotoradary na prostej autostradzie albo pomiar odcinkowy to nie ma problemu. W gruncie rzeczy póki co jest spoko bo na dobrych drogach tylko czasem są jakieś lotne patrole a większość aparatu kontroli jednak skupia się na miejscach niebezpiecznych ale jak dalej będziemy mieli takie tempo rozrostu administracji i przerost zatrudnienia w Policji to nie będzie tak różowo.

oczywiście :ok: ja nie spotkałem się jeszcze z fotoradarem w szczerym polu na prostej drodze, wszędzie gdzie je spotykam jest jakaś wieś albo ulica szczególnie niebezpieczna , dlatego mam taki stosunek do tego :)

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 12:36 

sylwek trasa w-wa - gdansk tam są najciekawiej pustawiane radary :rotfl:

proste przyklady ktore przytoczyl tomek, odcinkowy pomiar predkosci i alfy na autostradach... przeciez na autostradzie nie da sie wymusic wypadku bo za szybko wejdziemy w zakret itd... Tam jak są wypadki to albo usnal, albo ktos mu wymusil pierwszenstwo....

Z resztą odnosząc sie do tego jakie drogi powinny być przytocze po raz enty trase W-wa - Mińsk Maz... Ścieżka funkiel nówka i co? Potopione są przydrożne sklepy, hurty, domy bo rowy są pokopane na 4 metry, a rury pod przejazdami z ulicy na posesje są fi60... Są źle obliczone kąty spływów w rowach i woda w ogóle nie spływa. Przepustowość tej drogi to samo jest porażką... Wysepki są co 100 metrów, skrzyżowania z drogami podporządkowanymi z których wyjeżdża 15 aut na godzine pytam po co? Krótko mówiąc zainwestowane pieniądze poszły w pizdu, bo ta droga jest nowa, ale ani nie jest bezpieczna, ani nie ma przepustowości, a dodatkowo ludzie traca majątki przez nią... Dlatego jestem przeciwnikiem wszelakich projektów walki z piratami, dopóki nie nauczymy sie budować dróg, co z tego, ze asfalt równy jak reszta infrastruktury jest spiepszona po całości.

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 12:57 

bendzamin, walka z piratami, a poprawa warunków drogowych to dwie sprawy, które mogą iść i idą równocześnie :)

poza tym, mozecie palić fotoradary, to nic nie zmieni, kupią następne, tylko kasy pójdzie 2x tyle :]

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 13:03 
no ba, jak straż miejska z Kobylnicy k. Słupska przekaże w końcu zarobione pieniądze dla drogowników, to spokojnie na północy na euro z autostradą zdążymy :D

Tomek napisał(a):
trzeba je*ać idiotów mandatami i patrzeć czy równo puchną.

to prawda.

niemniej jednak, jestem stanowczo przeciwko fotoradarom.

Chętnie wymieniłbym 1. fotoradar na 2. patrole z suszarkami.

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 13:14 
Przyjaciel forum

a ja bylem i jestem przeciwnikiem fotoradarów, poniewaz w PL nie sa uzywane zgodnie z zamierzonym przeznaczeniem, tzn nie zwiekszaja bezpieczenstwa tylko sa maszynka do zarabiania kasy.
Fryderyk napisał(a):
Chętnie wymieniłbym 1. fotoradar na 2. patrole z suszarkami.

to tez nie sposób, bo ta kasa tez jest marnotrawiona, nie mowiac o lapówkach etc.
mamy najdrozsze paliwo, bardzo drogie autostrady defacto pare tylko nitek, POlicja czycha za kazdym rogiem zeby tylko mandat dosrać, które chca podwyższyć teraz, drogi nie sa budowane a jak sa to dosraja jakas idiotyczna wysepke ze znakiem na srodku ktory generuje pare wypadków w miesiacu. ile oni chca nas jeszcze rąbać?

PostNapisane: 2 sierpnia 2011, 13:46 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Niech te ch :cenzura: zajma sie wkoncu budowa autostrad! A nie 300 fotopstryzczkow. Niby ma to poprawiac bezpieczenstwo taka byla idea jak zaczynali jes stawiac a to g... prawda. Zwykla amszynka do robienia kasy

Skoro to ma byc bezpieczenstow to dlaczego nikt z tych glebow nie pokazal raportu, ktory porownalby statystyki wypadkow na autostradach w stosunku do krajowek ?

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1