BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 czerwca 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d M47 założone nowe sprzęgło, ale dalej się ślizga
PostNapisane: 26 lipca 2011, 09:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47D20
Witajcie!

Ogólnie nie jestem laikiem w temacie mechaniki, ale tym razem zdziczałem.....
Od początku..
Moja niunia urodziła się z sercem M47 o mocy 136KM, jednak od około 3 lat legitymuje się ciut wyższymi parametrami: 166KM i 320Nm. Od jakiegoś roku, jak jeździłem w dłuższe wyprawy w cieplejsze dni przy częstym wyprzedzaniu po poewnym czasie sprzęgło zaczynało trochę się ślizgać. Dodatkowo chwytało dośc wysoko, więc diagnoza padła na wykańczające się sprzęgło. Ostatnio pożyczyłem autko, no i przyjechało już z non stop ślizgającym się sprzęgłem (ledwo można było jechać). ;/ Po kilku godzinach już dało radęsię poruszać, ale przy trochę mocniejszym naciśnięciu na gaz - uślizg. Nie kombinując dużo kupiłem nowe LUKa(tarcza+docisk+łożysko), zdjąłem skrzynię, wyczyśliłem pył, odtłuściłem benzyną estrakcyjną elementy cierne, założyłem zgodnie z instrukcją, poskładałem samochód i zadowolony z siebie ruszyłem w jazdę testową. I zonk.... Dalej się ślizga. Nie ma prawie żadnej różnicy niż przed wymianą sprzęgła.
Co mnie zdziwiło, stara nie była aż tak mocno zjechana, jednak nie równo (od zewnętrznej strony znacznie bardziej niż od wewnętrznej.) Dodam, że koło dwuasowe nie wydaje ani nigdy nie wydawało żadnych dziwnych dźwięków.

Czy możliwe jest, że od temperatury odkształciła się jedna z części dwumasa, tak że nie dolega całą powierchnią?? Bo to jest jedyne sensowne wytłumaczenie, jakie mi obecnie przychodzi do głowy (zważywszy na tą nierówno wytartą tarczę..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d M47 założone nowe sprzęgło, ale dalej się ślizga
PostNapisane: 26 lipca 2011, 11:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Ja tam też fachowcem nie jestem ale przy wymianie sprzęgła musisz porządnie wycentrować tarczę i przypadkiem nie można użyć zbyt dużo smaru na wałęk zębaty skrzyni biegów :/ I musi hulać :ok:

PostNapisane: 26 lipca 2011, 11:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Kolejne sensowne wytłumaczenie to zawór CDV ( zawór dławiący ) nr 15 na rysunku:
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=21&fg=10

Nie mam w tym temacie za dużego doświadczenia, ale poszukaj, może znajdziesz coś ciekawego.

PostNapisane: 26 lipca 2011, 12:44 
Pierwsze kroki

Vanduch napisał(a):
przy wymianie sprzęgła musisz porządnie wycentrować tarczę i przypadkiem nie można użyć zbyt dużo smaru na wałęk zębaty skrzyni biegów

Mam przyrząd do ustawiania tarczy, więc jest idealnie ustawiona... Pozatym jeśli nie ustawisz jej idealnie na srodku to nie założysz skrzyni... A co do smaru, to nie nałozyłem w ogóle.

soda napisał(a):
Kolejne sensowne wytłumaczenie to zawór CDV ( zawór dławiący ) nr 15 na rysunku:

No właśnie też myślałem o układnie hydraulicznym, ale czy jesli zawór byłby uszkodzony, to przypadkiem nie byłoby odwrotnego efektu?? Tzn nie rozłączał by sprzęgła.. Fakt faktem, ze jak zakładałem siłowniczek, to był wysunięty maksymalnie, pomimo że nie dotykałem pedału. Odrazu po odkręceniu srub też wychodzi do końca (jednak można wcisnąć go ręką).

PostNapisane: 26 lipca 2011, 19:11 
Forumowicz

Moje BMW: E38
Kod silnika: M60B40
siłownik ma sprężynę w środku i dlatego wychodzi ale nie wypadnie jak będzie uszkodzony to nie rozłączy napędu ja w swojej e34 2,5 24v bardzo delikatnie przetoczyłem dwumase na początku się trochę ślizgało ale po 5tys km doszło do siebie i nie było opcji uślizgu

PostNapisane: 26 lipca 2011, 20:35 
Pierwsze kroki

Czyli widzę, że chyba trzeba udać się do auto-szlifu.... Już czytałem o podobnym przypadku tylko w 330d. Tarcza tez nie była równomiernie zużyta. Tylko tam oprócz szlifu człowiek jeszcze zainwestował w nowy wzmocniony docisk. No zobaczymy....

PostNapisane: 27 lipca 2011, 14:07 
Forumowicz

Moje BMW: E38
Kod silnika: M60B40
ja byłem u znajomego tokarza co ma dobra tokarke i za 0,5l przetoczyl o jakies 0.02 mm było ciężko przetoczyć bo były spieki na dwumasie przez to też sie lubi slizgac tylko szkoda ze musisz drugi raz to wszystko robic

PostNapisane: 27 lipca 2011, 15:24 
Forumowicz

Moje BMW: E90 2007r
Kod silnika: 320D 163PS
a czy wg instrukcji tego sprzegła nie montuje się za pomocą przyżądu
chodzi o sprzegło samonastawne tzw SAC
polecam: http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/23 ... u-sac.html

PostNapisane: 28 lipca 2011, 13:24 
Forumowicz

Montuje się, ale kolega napisał, że laikiem nie jest więc założyłem, że sprzęgło założył prawidłowo :)

PostNapisane: 31 lipca 2011, 17:49 
Pierwsze kroki

Używane się tak montuje. Nowe ma blokadę, którą zdejmuje się po założeniu docisku.

PostNapisane: 9 sierpnia 2011, 22:18 
Pierwsze kroki

No i usterka usunięta... Faktycznie koło dwumasowe było zdeformowane bądź nierówno wytarte...
Płęta z tego taka, że jeśli komuś będzie się ślizgać sprzęgło, a po ściągnięciu okaże się, że tarczy wcale nie jest tak mało, lecz zużyła się nierówno od strony koła dwumasowego, to ono jest również do wymiany razem z dociskiem i tarczą. U mnie świetnie było to widoczne jak ściągnąłem wcześniej założoną nową tarczę. Od strony docisku wycierała się na całej powierzchni, natomiast od koła tylko ok 5mm-10mm po zewnętrznej (i jak to miało jeździć??).

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, 18:22 
Forumowicz

Koło dwumasowe było nierówno wytarte ? Mógłbyś rozwinąć tą myśl, bo nie rozumiem gdzie ono się miało wytrzeć ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1