BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]zegary licznik,co jest grane?
PostNapisane: 16 czerwca 2007, 23:16 
Forumowicz

witam panowie pomozcie mi,otoz dzis jade sobie autem a tu nagle ciemno sie zrobilo na desce rozdzielczej,prad byl auto codzilo a wszystkie zegary i licznik umarl,po chwili zrobilo sie tak jak bym odpalal auto,zaswiecily sie kontrolki te czerwone po prawo na dole bodajze od recznego klockow i jeszcze jakas tam no i te prostokaty od inspekcji,potem wrocilo wszystko do normy by za chwile znow tak sie dzialo i teraz podczas podczas jazdy co jakis czas wlaczaja mi sie te kontrolki i ta inspekcja na chwile...co to moze byc co jest grane?spotkal sie ktos z takim przypadkiem?dodam ze auto e 36 m43 1,8.

Ostatnio edytowano 17 czerwca 2007, 19:42 przez jaro, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2007, 23:27 
Częsty bywalec

Witaj ..

a moze zlaczki od licznika sie odczepiają .. nie sa za mocno wcisniete ? wyjmij licznik.. jest na 2woch srobkach .. lekko podwaz.. i bedziesz widziec 3 tasiemki podlaczone do licznika.. taka mala uwaga.. najlepiej jak bys to robil na odlaczonym aku ... bezpieczenstwo to podstawa...

Podociskaj je wszystkie.. moze to ktoras zwyczajnie za slabo siedzi ..

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2007, 08:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
niestety przyzwyczaj się do tego albo szukaj innego licznika. też tak mam i nie wiadomo dlaczego. czyściłem cały licznik spirytem, czyściłem wtyczke na wale i nic to nie dalo. czasami to się nie pojawia, a czasami skacze cały czas. ciekawe czy będziesz miał plombe na liczniku, czy będzie zerwana.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 00:05 
Forumowicz

hej panowie nie chce rozkrecac licznika bo sie na tym nie znam,ale zaczyna mmnie to mocno wkurzac tym bardziej ze zaczyna sie to dziac coraz czesciej,dodam ze jak zegary przestaja dzialac to robi sie bardzo jasne podswietlenie od wyswietlacza temperatury i godz,moze to byc jakies zwarcie?ostatnio nawet sam sie skasowal licznik kilometrow,naprawde nie wiem o co chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 00:35 
Specjalista

Spokojnie - zwarcie to napewno nie jest.
Rozkręć licznik o ile się znasz nieco na elektronice i o ile masz lutownicę (tylko na litość nie do zadań dekarskich) Zlokalizuj kwarc oddzielając płytę główną od obudowy (wymaga rozwiercenia plastikowych zgrzewów) i popraw luty na jego nóżkach od strony druku. Kwarc powinien być umiejscowiony (oczywiście od tyłu) w pobliżu wskażnika i wygląda jak mocno splaszczony wałeczek o powłoce metalicznej. Możesz także poprawić luty na wszystkich podzespołacz których gabaryty są dosyć duże.
Uważaj aby nigdzie nie zlać ścieżek ze sobą.
Czasem powierzchnia druku jest lakierowana i zalecam odskrobanie delikatne lutowanego połączenia.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 06:44 
Pierwsze kroki

Qwa dwóch śrubek nie chce sie odkręcić a ty robertbmw taki wykład walnołeś :super:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 14:57 
Forumowicz

DObry dzien,wiec bylem z tym u mechanika rozkrecil licznik i nic nie znalazl,a nie mial czasu zeby sie z tym pobawic,a dzis licznik szlak trafil calkiem,tzn dziala tylko predkosciomierz i to tez nie zawsze a w miejsce kilometrow pojawily sie jakies literki PPPPPPP co sie z tym dzieje wie ktos?...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 20:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Jaro chyba najrozsadniejszym wyjsciem bedzie wymiana na nowa uzywke...bo za naprawe dasz kolo stowy a za ta kase to juz znajdziesz sprawny liczniczek...moze troszke bedziesz mysial dolozyc ale przynajmniej bedzie git...mi tez sie zaczol pierniczyc(wylaczal sie podczas jazdy...opadaly wskazowki a za chwile sie podnosily) ale wiem chyba przez co...bo jak wymienialem zaroweczke od kierunkowskazu to zapomnialem odlaczyc kleme od aku :wstyd: :wstyd: :wstyd: a potem najpierw wlaczylem zaplon a na koncu podlaczylem kostki pod licznik :wstyd: :wstyd: :wstyd: ...no ale czlowiek uczy sie na bledach.
Pozdrawiam ;)

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 20:23 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Coupe
Kod silnika: M54B22
Cytuj:
to zapomnialem odlaczyc kleme od aku a potem najpierw wlaczylem zaplon a na koncu podlaczylem kostki pod licznik ...no ale czlowiek uczy sie na bledach.
ja tam jak wymienialem zarowki to nic nie odlaczalem i normalnie dziala

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 20:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
DLU_kolas napisał(a):
ja tam jak wymienialem zarowki to nic nie odlaczalem i normalnie dziala

tak tylko Ty pewnie najpierw polaczyles kostki a potem wlaczyles zaplon...a ja odfwrotnie najpierw wlazylem nowa zarowke a potem wlaczylem zaplon a na koncu podlaczalem kostki pod licznik a jak podlaczylem jedna a drugiej nie to cos w nim buczalo...i wogole... :wstyd: ja tak mysle ze to przez to...no bo przez co inne...a w zegarach przeciez jest czula elektronika.

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 22:37 
Forumowicz

Ok wiec powiedzcie mi czy jest sens i czy wogole da sie naprawic moj obecny licznik czy lepiej zalozyc jakas uzywke?

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 23:19 
Pierwsze kroki

Nowy licznik, mniej zabawy, a za naprawe zapłacisz a jak sięzepsuje zapłacisz znowu i tak w kółko.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 11:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: brak
Witam, jak napisałem w innym poście mam podobny problem co kolega miał x czasu temu. Mam inne zegary tylko od wersji 6 cylindrowej. Pytanie brzmi: czy można przełożyć obrotomierz z ekonomizerem do zegarów w wersji 6 cylindrowej żeby pokazywały się dobrze obroty? Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1