Witam!

Kupiłem pewien czas temu radio Alpine CD53. Wszystko by było super gdyby nie to, że radio dość słabo sobie radzi z odbiorem stacji. To znaczy np. w Warszawie nie ma problemu, wszystkie stacje grają w miarę bez szumów (i to też niezawsze), a jak wyjadę w trasę lub jestem w mniejszych miastach, to radio zaczyna często szumieć, a czasami nawet gubić stacje. Dodam, że podobny problem występował z wcześniejszym, niestandardowym Panasonikiem. Przy wymianie radia kabel antenowy podłączyłem po przejściówce.
Szukałem podobnych tematów, ale niestety nie zdołałem znaleźć rozwiązania. Niektórzy próbowali wymieniać seryjny wzmacniacz anteny na Diversity i też bez efektów.
Rozebrałem klapę bagażnika żeby sprawdzić co jest grane, na ścieżce na szybie przy mocowaniu jednego z kabli był rdzawy nalot, więc lekko przeczyściłem ścieżki, niestety bez rezultatu.
Natomiast pod plastikiem schowany był niepodłączony kabel z wtykiem antenowym, ale nie wiem do czego powinien być podłączony. Do zewnętrznej anteny? Bo na pewno nie powinien tak wisieć.

Wzmacniacz antenowy też ma wolne gniazdo, ale nie od tego kabla sądząc po umieszczeniu

Jakieś sugestie? Przeczyścić wtyki? Może ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdro