BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 15:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BMW stworzy laserowe światła do swoich aut
PostNapisane: 3 września 2011, 09:00 
Forumowicz

Panowie dyskusja na temat możliwości użycia diod laserowych w oświetleniach samochodowych jest bez sensu.
Niema żadnych przeciwwskazań.....
Dioda laserowa od zwykłego leda różni się 2 zwierciadłami Bragowskimi tworzącymi rezonator, daje to dodatkowe kilkanaście/kilkadziesiąt warstw o grubościach rzędu nanometrów - czyli wyższy koszt produkcji z tąd takie oh ah jak tylko słyszy się o laserach. Te warstwy to dodatkowy punkt który może w procesie produkcyjnym nie wyjść :hyhy: i tak właśnie powstają Hi power LED (te diody laserowe których spójność wiązki i widmo nie odpowiadają założeniom), które zapewne ma w swoich latarkach połowa forumowiczów - jak świecą wszyscy wiemy ;-)

Pozdrawiam

PostNapisane: 3 września 2011, 10:24 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
A jaki jest cel rozwijania żródeł światła w reflektorach ?
Jaki jest kres tego, co można uzyskać?

Sadze, ze jeszcze dlugo bedzie mozna uzasadniac takie poprawki lepszej jakosci swiatlem, mniej obciazajacym wzrok. Jakims plusem jest tez mniejszy pobor pradu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 września 2011, 14:03 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Vermilion: dazzler o którym piszesz, to poprostu laser klasy 1. Tego nawet nie trzeba przepuszczać przez soczewkę, każda zabawka tego typu generuje wiązkę, która jednak się rozprasza. Nie mniej jednak do oświetlania drogi nadaje się tak samo, jak przysłowiowe świecenie gołą dupą.

Kyo: dobrze kombinujesz z tą plexi, ale zauważ, że i ty nie oświetlisz tym sobie drogi do domu. Laser nawet klasy 1 ma wspaniałe właściwości, ale oświetlanie do nich nie należy.

W sumie w tych artykułach nigdzie nie pisze, że ma to służyć do oświetlania, tak też przyjmuję, że będzie to wykorzystane do świateł, które mają być widoczne, a nie oświetlać (mój ostatni post).

Boogie napisał(a):
A jaki jest cel rozwijania żródeł światła w reflektorach ?
Jaki jest kres tego, co można uzyskać?

No i to jest dobre pytanie. W źródłach podają oszczędność prądu, która przełoży się na oszczędność benzyny czy też akumulatorów w przypadku iBMW. W pierwszym przypadku zahaczamy o absurd, gdyż jeszcze nie tak dawno trąbiono, że cało roczna jazda na 55watowych światłach nie podnosi zużycia paliwa, a teraz przesiadka z 35watowych kseonów lub wręcz z 10watowych ledów na 6watowy laser ma przynieść korzyści? Hmm w drugim przypadku o jakie wartości zasięgu akumulatorów się bijemy? Ze 100km na 100km i 30cm ? LOL.
Jedynie co, to może to łądne wyglądać, choć nie spodziewam się przepaści w stosunku co do ledów.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 3 września 2011, 14:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
jiGsaw napisał(a):
Światłowody. Piszcie dalej.
wiem :P
trochę poleciałem z tymi światłowodami :D
ale tak to miało wyjść - zabawnie :D

śmiej się śmiej jiGsaw
mam otwarty umysł i wieżę w rzeczy o których niektórym nawet się nie śniło a ty widać nie ogarniasz nic wyżej od e30 :znudzony:
(ja też miałem niezły ubaw kiedy czytałem ostatnio na forum założony przez ciebie temat z Peugeotem, kierownikiem, 2 i 4 :rotfl: ale tylko do momentu kiedy zobaczyłem fotkę silnika)
ale szacuneczek bo to rzeczywiście może przydażyć się każdemu :padam: (nie szydzę)

w domu takie oświetlenie światłowodami miałoby duży sens nawet bez lasera
korzystając ze słońca w piwnicy przez światłowód
lub z laserem rozpraszając światłowodami jasność po pokojach
szczególnie w czekającym nas w niedalekiej przyszłości kryzysie energetycznym (ale co ja tam wiem lepiej się pośmiać)

nie porównywałbym lasera do latarek diodowych w których nie ma praktycznie prócz diody żadnego elementu ukierunkowującego wiązkę światła poza tym laser ma to do siebie że ma większą ilość lumenów w porównaniu z diodowym oświetleniem

słyszałem coś kiedyś o nanotechnologi i tworzeniu materiałów o różnych właściwościach
takich jak samonaprawa, świecenie czy zmiana kształtu
a tu taki nowy filmik może naprowadzi kogoś kto będzie chciał wypowiedzieć się na temat oświetlenia :cisza:

PostNapisane: 3 września 2011, 14:26 
Częsty bywalec

http://www.nanonet.pl/index.php/nanomat ... nanowokien

PostNapisane: 3 września 2011, 16:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Zastanówcie się może czym jest światłowód, do czego służy i jaka jest jego zasada działania. Jak możecie oświetlać cokolwiek czymś, co ma całkowite wewnętrzne odbicie, wiecie w ogóle co to znaczy?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 3 września 2011, 18:47 
Częsty bywalec

http://www.swiatlowody.com/web/zalety_i ... wosci.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 3 września 2011, 18:54 
Forumowicz

jiGsaw napisał(a):
Zastanówcie się może czym jest światłowód, do czego służy i jaka jest jego zasada działania. Jak możecie oświetlać cokolwiek czymś, co ma całkowite wewnętrzne odbicie, wiecie w ogóle co to znaczy?

No już bez przesady, pytasz się o informacje z zakresu gimnazjum/liceum.

PostNapisane: 3 września 2011, 19:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie bez powodu...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 4 września 2011, 00:04 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Vermilion: dazzler o którym piszesz, to poprostu laser klasy 1. Tego nawet nie trzeba przepuszczać przez soczewkę, każda zabawka tego typu generuje wiązkę, która jednak się rozprasza. Nie mniej jednak do oświetlania drogi nadaje się tak samo, jak przysłowiowe świecenie gołą dupą.

Dazzler to nie wskaznik laserowy, pokazalem Ci tylko efekt rozproszenia wiazki, samo urzadzenie wyglada tak

http://nwatactical.com/meyers-glare-mout-p-1141.html

i w swoim zalozeniu troche przekracza klase 1 ;)

mroova81 napisał(a):
W pierwszym przypadku zahaczamy o absurd, gdyż jeszcze nie tak dawno trąbiono, że cało roczna jazda na 55watowych światłach nie podnosi zużycia paliwa, a teraz przesiadka z 35watowych kseonów lub wręcz z 10watowych ledów na 6watowy laser ma przynieść korzyści? Hmm w drugim przypadku o jakie wartości zasięgu akumulatorów się bijemy? Ze 100km na 100km i 30cm ? LOL.
Jedynie co, to może to łądne wyglądać, choć nie spodziewam się przepaści w stosunku co do ledów.

Tez mnie to zastanawia.

bmw power napisał(a):
w domu takie oświetlenie światłowodami miałoby duży sens nawet bez lasera
korzystając ze słońca w piwnicy przez światłowód
lub z laserem rozpraszając światłowodami jasność po pokojach
szczególnie w czekającym nas w niedalekiej przyszłości kryzysie energetycznym (ale co ja tam wiem lepiej się pośmiać)

Znow powtorze Ci, ze takie rozwiazanie bedzie drozsze i bardziej skomplikowane niz uzycie elektroniki.

bmw power napisał(a):
nie porównywałbym lasera do latarek diodowych w których nie ma praktycznie prócz diody żadnego elementu ukierunkowującego wiązkę światła

Diody uzywane w latarkach maja soczewke Fresnela.

bmw power napisał(a):
poza tym laser ma to do siebie że ma większą ilość lumenów w porównaniu z diodowym oświetleniem

Racja, przeczytaj tylko definicje lumena jako jednostki ;) Co z tego, ze ma wieksza ilosc lumenow, gdy wiazka jest skupiona?

bmw power napisał(a):
a tu taki nowy filmik może naprowadzi kogoś kto będzie chciał wypowiedzieć się na temat oświetlenia :cisza:

Tyle, ze to render i nie widac realnego dzialania tych rozwiazan.

PostNapisane: 4 września 2011, 11:54 
Forumowy terrorysta

Rywalizacji koncernów CD, tym razem pod względem oświetlenia. Wiekszosc osob nie przywiazuje do tego wagi, bo
Cytuj:
Na początku nowe światła trafią do koncepcyjnego modelu BMW i8, ale można się spodziewać, że już niedługo będą dostępne we wszystkich samochodach bawarskiej marki.
wiec z racji wysokiej ceny fabrycznie nowych aut nie moga sobie pozwolic na ich zakup i tym samym bedą z tego korzystać dopiero za dobrych pare lat.

PostNapisane: 5 lipca 2014, 18:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
Tymczasem za parę dobrych lat...

https://www.youtube.com/watch?v=wfAAZF7lGsA

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1