BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] cykanie na rozgrzanym
PostNapisane: 4 września 2011, 20:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 sedan
Kod silnika: m52b20
Witam
Przekopałem forum ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi lub nie zgadzały się objawy. Auto to e36 m52b20. Problem pojawił się niedawno, po kinkunasto km odcinku auto postało mala godzinkę, gdy odpaliłem usłyszałem cykanie z silnika. Ponieważ musiałem szybko wracać i nie miałem czasu stwierdziłem ze po powrocie zobaczę co to jest lecz po przejechaniu kilkuset metrów cykanie ustało. Po powrocie wziąłem się za oględziny ale już nic nie było słychać, zorientowałem się ze mam min poziom oleju. Dolałem go od razu mając nadzieje ze to jest przyczyna i wszystko było ok do dzisiaj. Po paru godzinach jazdy po mieście po ponownym odpaleniu znów usłyszałem cykanie. Częstotliwość rosła wraz z dodaniem gazu. Myślałem ze to możne vanos się odzywa ale okazało się ze dźwięk dochodzi blisko szyby. Macie pomysły co to może być i jakie mogą być ewentualne koszta naprawy? Dodam ze po kupnie zmieniłem olej na niemiecki castrol 10w40 bo taki był wlany, przez 7,5kkm uciekło mi około 0,7L. Wycieków nigdzie nie ma, silnik jest suchutki i chodzi ładnie. Cykanie występowało tylko na rozgrzanym silniku i po pewnym czasie ustępowało.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] cykanie na rozgrzanym
PostNapisane: 4 września 2011, 21:25 
Forumowicz

Moje BMW: m9
Kod silnika: m52, m30b35,m52b25
uszczelka pod kolektorem, głośna praca wtryskiwaczy, albo zawór odpowietrzający "cyka"

to ten zaworek:

Obrazek

Nie martw się, wszystko jest w porządku z Twoim silnikiem !

dla ciekawych:

http://translate.google.pl/translate?sl ... icker.html

PostNapisane: 5 września 2011, 15:46 
Forumowicz

Moje BMW: E 39
Kod silnika: M54B25
wrzuć jakiś materiał żeby posłuchać

PostNapisane: 5 września 2011, 15:52 
Pierwsze kroki

może być ciężko bo miedzy pierwszą a drugą sytuacja była kilkutygodniowa przerwa wiec może to trochę potrwać ale przy najbliższej okazji posłucham czy to ten zaworek cyka i wrzucę filmik. Ciekawi mnie tylko czemu bierze olej.

PostNapisane: 5 września 2011, 19:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: f12, f30
Kod silnika: unknown
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=92390
www.http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=138967
mam te same objawy w e46, ustepują po dolaniu oleju a pojawiają sie, przy spadku oleju srednio 1000km 0,5l tak ze ja to tak zostawiam jedynie zmienie olej z 10w60 na 10W40 I oby bralo mniej. chyba ze wykombinujecie tu coś to tez zajmnie sie u siebie tym :)

bierze ci olej bo pewnie swoje juz ma przejechane, a slyszalem ze 2.0 lubia brać. ale czemu? nigdy sie w to nie zaglebialem ale juz bym tego nie brał.

Obrazek
PASJA Polerska po godzinach... GALERIA
Obrazek

PostNapisane: 5 września 2011, 20:11 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Ja stawiam na popychacze hydrauliczne "szklanki" ;)
Radzę obserwować stan oleju po mocniejszej jeździe.

PostNapisane: 5 września 2011, 20:21 
Pierwsze kroki

tez słyszałem ze te silniki lubią brać olej ale kilku moich znajomych ma 2.0 w gorszym stanie tech a oleju nie ubywa im nic wiec nie wiem od czego to dokładnie zależy. Odkąd dolałem to co ubyło poziom jest ten sam a cykanie się pojawiło wiec raczej nie jest to zależne od poziomu oleju. Po przewałkowaniu podobnych tematów właśnie popychacze wydaja mi się najbardziej prawdopodobne. Orientujecie się jaki może być koszt ich wymiany? oraz czy wymienia się wszystkie czy tylko uszkodzone??

PostNapisane: 5 września 2011, 20:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
domin1002 napisał(a):
tez słyszałem ze te silniki lubią brać olej ale kilku moich znajomych ma 2.0 w gorszym stanie tech a oleju nie ubywa im nic wiec nie wiem od czego to dokładnie zależy. Odkąd dolałem to co ubyło poziom jest ten sam a cykanie się pojawiło wiec raczej nie jest to zależne od poziomu oleju. Po przewałkowaniu podobnych tematów właśnie popychacze wydaja mi się najbardziej prawdopodobne. Orientujecie się jaki może być koszt ich wymiany? oraz czy wymienia się wszystkie czy tylko uszkodzone??

Mnóstwo osób mówi, że silnik im nie bierze oleju, a ja zawsze odpowiadam żeby dał mi na miesiąc samochód to zobaczymy ;).
Jak jeździsz cały czas normalnie to raczej nie powinien brać, ale jak lubisz ciągnąć do 6000obr, szybciej coś wyprzedzić i latasz w trasie z większymi prędkościami, to zawsze zje trochę oleju. Jak wydech Twojego samochodu nie jest cały czarny i nie kopci na niebiesko to raczej wszystko w normie.
Jeśli nawet popychacze Ci cykają, a nie klepią to uważam, że gra nie warta świeczki. Dużo ludzi na forach wymieniało je na nowe i dalej je słyszeli :wstyd:.

PostNapisane: 5 września 2011, 20:37 
Pierwsze kroki

na codzien jeżdżę raczej spokojnie ale nie powiem ze nie lubię jej czasem przeciągnąć;] to by się mogło zgadzać bo w lipcu zrobiłem 2kkm głównie w trasie i rożnych warunkach. skoro mówicie żeby póki co dać sobie spokój to chyba faktycznie tak zrobię. Dzięki za pomoc:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1