BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 124  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: F1 TYPER SEZON 2011 - dyskusja
PostNapisane: 9 września 2011, 18:48 
Forumowicz

Dżordż napisał(a):
Co do dalszej przyszłości Roberta...

In my opinion...

Prawdopodobnie, jak wróci do LRGP to o pozycje 18-24 walczyć nie będzie musiał, ale jak oni dalej tak będą budowali bolidy, to walka o pozycje 12-18 jest niestety realna.
Najgorsze jest to, że to są już tylko zgliszcza fabrycznego teamu. Wydaje się, że obecnie są tam gdzie są tylko dlatego, że jeszcze paru niedobitków z czasów Alonso w tym teamie zostało i to oni pamiętają o co chodzi w budowaniu mistrzowskiej maszyny. Sytuacja, że tak powiem kierowcowa i finansowa nie jest specjalnie lepsza niż Lotus Teamu np, czy też STR.

Także to już III Liga panowie.

Jaka 3 liga? :zdziwko: Bez przesady. Ostatnio nie najlepiej im się wiedzie, ale poziomu STR nie osiągneli, o Lotusie nie wspominając. Zresztą porównując ich z Wiliamsem, zespołem mającym znacznie dłuższy staż w F1, który zdobył wygrał wiele wyścigów i zdobył kilka tytułów mistrzowskich, a teraz zdołał uciułać ledwie kilka punktów i okupuje ostatnie miejsce w klasyfikacji przed nowymi zespołami, to można powiedzieć, że wiedzie im się świetnie. W Renault właśnie pojawiło się kilku sponsorów, więc powinni teraz mieć trochę więcej pieniędzy. Praktycznie wszystkie zespoły mają problemy ze sponsorami, więc wiele z nich ratuje się płacącymi kierowcami i Renault nie jest wyjątkiem. Kierowców mają jakich mają, ale taka sytuacja jest także związana z wypadkiem Kubicy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 września 2011, 18:54 
E34 lover

http://www.tvn24.pl/0,1716870,0,1,powro ... omosc.html

Myślę że będzie dobrze :hurra:

PostNapisane: 9 września 2011, 21:49 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
PiotrekW, Witaj kolego, Znów się ze mną sprzeczasz ;)

A jeszcze nie odpowiedziałeś mi na poprzedniego posta o temacie Systemu DRS.

PiotrekW napisał(a):
Dżordż napisał(a):
Wyścig ciekawy i bardzo szybki. System DRS sprawdzał się w dzisiejszych warunkach rewelacyjnie :)

Mam trochę inne zdanie na temat DRS w tym wyścigu. Do tej pory nie zgadzałem się z opinią, że wyprzedzanie przy pomocy DRS-u jest zbyt łatwe (np. na Węgrzech DRS prawie nie pomagał), jednak na Spa rzeczywiście tak było. Te ciągłe wyprzedzenia były aż nudne. Spa jest torem na którym możliwe jest wyprzedzanie bez DRS-u a droga między La Source a Les Combes jest dla szybszego kierowcy wystarczająca do wyprzedzenia. Moim zdaniem DRS nie sprawdził się rewelacyjnie, raczej zepsuł wyścig na torze, który sam z siebie zapewnia dobry wyścig.
No i w sumie szkoda, że w ogóle nie popadało nawet w końcówce wyścigu, jak nieraz bywało w ostatnich latach.

Dżordż napisał(a):
PiotrekW napisał(a):
Mam trochę inne zdanie na temat DRS w tym wyścigu.

:)
PiotrekW napisał(a):
Do tej pory nie zgadzałem się z opinią, że wyprzedzanie przy pomocy DRS-u jest zbyt łatwe (np. na Węgrzech DRS prawie nie pomagał), jednak na Spa rzeczywiście tak było.

No to mnie akurat w cale nie dziwi wystarczy spojrzeć na dane techniczne toru Hungaroring. Przede wszystkim na jego długość oraz zakręty.
Tor na Węgrzech jest bardzo wąski i składa się głównie z wolnych zakrętów czyniąc wyprzedzanie praktycznie niemożliwym. Dla przykładu ma 13 zakrętów.
Natomiast dzisiejszy tor w SPA - 19 przy czym wiele zakrętów przecina się na pełnym bucie prędkościami oscylującymi 300km/h.
PiotrekW napisał(a):
Te ciągłe wyprzedzenia były aż nudne.

Wolałbyś oglądać jazdę wyścigu w stylu "procesji" ?
PiotrekW napisał(a):
Spa jest torem na którym możliwe jest wyprzedzanie bez DRS-u a droga między La Source a Les Combes jest dla szybszego kierowcy wystarczająca do wyprzedzenia.

Jasne, że możliwe.
Zależy jeszcze jakim bolidem - patrząc na Red Bulla czy Mercedesa jest to do wykonania. Ale DRS zdecydowanie dodatkowo to ułatwia, wystarczyło popatrzeć na dzisiejsze wyprzedzania Alonso czy Buttona na odcinku toru o którym wcześniej wspominałeś.

Wracając do tematu Lotus Reno.
Pytanie tylko czy obecni kierowcy LRGP są w stanie wskazać te obszary bolidu które kuleją i wymagają rozwoju. Bo nie oszukujmy się, to nie jest tak, że Kubica siada z inżynierami jak równy z równym i "projektują", kierowca jedynie przekazuje co jest nie tak, a wymyślenie rozwiązania technicznego leży w gestii naukowców.

Bolidy z roku na rok to przeważnie ewolucje poprzednich konstrukcji. Zatem skoro obecne LR jest słabe to raczej dobrze to nie rokuje.
Ktoś kiedyś powiedział (chyba Newey), że jak wygrywasz/jesteś najszybszy to jesteś w stanie wskazać powody dla których tak się dzieje, ale gdy jesteś za wolny to przeważnie nie wiesz dlaczego.

Moim zdaniem, Petrov przy całym szacunku do niego, bo robi spore postępy ale do rozwoju bolidu się nie nadaje. Heidfeld też nie jest kierowcą stworzonym do wygrywania i nie jest kierowcą tej klasy co Robert Kubica, wiec przyszłoroczny bolid ma szanse być raczej słabym. Szczególnie, że zauważalny jest ostatnio odpływ sponsorów i kadry technicznej tak jak zresztą wspomniałeś. :ok:

Heidfeld do testów i rozwoju się podobno nadaje dobrze, ale pytanie czy będzie chciał to robić ze 100% zaangażowaniem, skoro wie, że prawdopodobnie wyleci z LRGP, bo wróci RK. Nie wiadomo co mu tam w głowie siedzi.

:piwo:

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 10 września 2011, 12:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Wyniki będą jutro wieczorem, bo powoli zbieram się do Wrocławia na stadion na Adamka i nie wiem, o której wrócę :hyhy: :hyhy: :hyhy:

PostNapisane: 10 września 2011, 12:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
KaroleK, znów zapijesz mordę :hyhy:

PostNapisane: 10 września 2011, 12:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
No właśnie dzisiaj zero alkoholu, bo mam anginę ropną :(

PostNapisane: 10 września 2011, 12:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 / F11
Kod silnika: M57D30 / N57D30
mały OT:
KaroleK - weź ze sobą notka z netem i podczas walki wejdziesz na jakąś stronke, włączysz dźwięk i kamerke i będziesz nam robił transmisje.

A powracając do gł. tematu:

Kurde... może zacznijmy obstawiać 2 miejsce w kwalifikacjach, bo przecież bez sensu co wyścig wpisywać "PP-Vet" (nuda)

PostNapisane: 11 września 2011, 11:27 
Forumowy terrorysta

Porsche Supercup na torze Monza, wprawdzie Giermaziak dziś nie wygrał, ale jest II w klasyfikacji generalnej i nadal ma szanse na zdobycie tytułu.

PostNapisane: 11 września 2011, 12:45 
Fan F1

Moje BMW: e36 328i
Kod silnika: M52B28
oglądał ktoś wyścig Giermaziaka na Eurosporcie? ja poraz pierwszy i bardzo byłem zadowolony komentarzem do wyścigu, a raczej braku komentarza "borówy" :) przyjemnie się oglądało

PostNapisane: 11 września 2011, 14:42 
Przyjaciel forum

99' E46 Coupe Topasblau

07' CLS W219 7G-Tronic

:hurra: :hurra: :hurra:

Dżordż napisał(a):
PP - Vettel

Dżordż napisał(a):
1. Vettel
2. Button
3. Alonso

I co? I co? :cwaniak:

Wyścig momentami ciekawy. Bardzo podobała mi się walka Hamiltona i Alonsa.
Vettela to nawet nie komentuje ;)
Schumacher również pięknie dziś pojechał.
Szkoda mi jedynie Pietrka :/ Piękne 7 miejsce w kwalifikacjach, a tu nagle taki nagły strzał i dziękuje.

PostNapisane: 11 września 2011, 14:58 
Fan F1

hehe :) dobry wyścig, i jak widać troszke przewidywalny bo chyba nas czterech ma dziś maxa :)

PostNapisane: 11 września 2011, 15:07 
Przyjaciel forum

99' E46 Coupe Topasblau

07' CLS W219 7G-Tronic

No to nie pozostało mi nic innego jak tylko pogratulować reszcie :piwo:

KaroleK, Nie chlaj już tego piwska i bierz się za liczenie wyników :hyhy:

PostNapisane: 12 września 2011, 11:43 
Wczorajszy wyścig był świetny, pomijam fakt, że połowa transmisji to walka Schumachera z Hamiltonem :D :D Najlepszy i tak był kierowca z HRT bo zabawił się w kręgle kasując kilka bolidów naraz :D

PostNapisane: 13 września 2011, 09:21 
Pierwsze kroki

Hamiltonowi na prostej nawet DRS nie pomagal na Schumachera. Mysle ze 2 okrazenia wiecej i Hamilton by wskoczyl na podium

PostNapisane: 20 września 2011, 20:19 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Były mistrz świata Formuły 1 Kimi Raikkonen odwiedził na początku tygodnia fabrykę Williamsa w Grove. Nie są znane powody jego wizyty, ale nie jest wykluczone, że Fin szykuje się do powrotu do najlepszej serii wyścigowej - poinformował serwis gpupdate.net.
- To była prywatna wizyta, dlatego na razie nie zamierzamy tego komentować - powiedziała jedna z osób z biura prasowego Williamsa.
Kimi Raikkonen po mistrzostwo świata w Formule 1 sięgnął w 2007 roku. Fin reprezentował wówczas barwy Ferrari. Po odejściu, zdecydował się na udział w rajdach samochodowych, które, jak zawsze podkreślał, były jego pasją. Od pewnego czasu pojawiają się jednak pogłoski o jego możliwym powrocie.
http://sport.onet.pl/f1/kimi-raikkonen- ... omosc.html

Kierowcy Wiliamsa - Barrichello/4pkt, Maldonado/1pkt.

PostNapisane: 22 września 2011, 14:39 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Powrót Roberta Kubicy na tor wydaje się być coraz bliżej. Na razie nie wiadomo do końca w jakiej serii najpierw pojedzie polski kierowca. Obecnie dochodzi do siebie po ciężkim wypadku w rajdzie Ronde di Andora, który miał miejsce w lutym tego roku. Niektóre media donoszą również, że krakowianin może zmienić zespół. Nie tak dawno Eric Boullier zapowiedział, że do połowy października chce mieć gotowy skład zespołu na kolejny sezon. Do tego czasu Kubica na pewno nie wróci do Formuły 1. Ważny kontrakt na następny sezon ma Witalij Pietrow. Do miejsca w kokpicie bolidu Lotus Renault GP kandydują również Bruno Senna i Romain Grosjean. "Można sobie wyobrazić, że Robert Kubica nie będzie w stanie powiedzieć w połowie października, czy na pewno będzie gotowy do startów od początku przyszłego sezonu. Czy termin, który wyznaczył Boullier oznacza, że Polak został już odrzucony?" - zastanawia się "Auto Motor und Sport". Menedżer polskiego kierowcy Daniele Morelli, przebywając w czerwcu w Warszawie stwierdził, że to, czy Kubica wystartuje w kolejnym sezonie w Lotus Renault GP, wcale nie jest takie oczywiste. - To jest kierowca, który nie miałby większych problemów ze znalezieniem sobie miejsca w kokpicie Formuły 1 - tłumaczył Morelli.Jednocześnie serwis speedtv.com zaznacza, że polski kierowca może przejść do Williamsa, co jest dla niego alternatywą. Problemem może się okazać to, że Kubica potrzebowałby sponsora, który mógłby wnieść miliony do brytyjskiego zespołu.
http://sport.onet.pl/f1/media-williams- ... omosc.html

Cytuj:
Szef LRGP dolał oliwy do ognia odnośnie spekulacji dotyczących przyszłości Witalija Pietrowa w ekipie z Enstone. W zeszłym tygodniu pojawiły się informacje, że nie tylko Pietrow, ale również Kubica mogą stracić swoje miejsca w zespole w przyszłym roku. Auto Motor und Sport sugerował, że to Bruno Senna i Romain Grosjean mogą być faworyzowani przez zespół, pomimo tego, że Pietrow ma ważny kontrakt. Mamy kontrakt, ale są pewne klauzule, które dają wyjście każdej ze stron - powiedział Eric Boullier. Boullier szuka miejsca dla Grosjeana w Formule 1. Karierą mistrza GP2 zajmuje się firma Gravity, którą prowadzi właśnie szef LRGP. Natomiast Senna ma bardzo duży wkład ze strony sponsorów. Jednak Boullier stwierdził, że jeszcze jest zbyt wcześnie, aby mówić o przyszłości Senny w odniesieniu do sezonu 2012.
http://f1.autoklub.pl/news/zagrozona-po ... rowa,38477

PostNapisane: 25 września 2011, 16:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
LU3710M napisał(a):
A powracając do gł. tematu:

Kurde... może zacznijmy obstawiać 2 miejsce w kwalifikacjach, bo przecież bez sensu co wyścig wpisywać "PP-Vet" (nuda)

Popieram.

PostNapisane: 25 września 2011, 16:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: czasem e61 ;)
Kod silnika: n52b30
No i po poprzednim grubym weekendzie GP i 10 punktach, teraz tylko marne 4 :P

Po cichu liczyłem, że Button zagrozi Vettelowi w walce o pierwsze miejsce, no ale się przeliczyłem. Notabene Button wg mnie jest obecnie lepszym kierowcą od Hamiltona, który potrafi jeździć cholernie szybko, ale zbyt często rozwala swój bolid. Ale za to przynajmniej jest widowiskowo :hyhy:

PostNapisane: 25 września 2011, 16:14 
Fan F1

kolejne 10 pkt. i to pod rząd :) fakt, Button pojechał świetnie szczególnie w końcówce, nie jeździ "cholernie szybko" ale bezbłędnie i oszczędnie z oponami i efekty są.
wyścig przyjemnie się oglądało, szczególnie bez komenta Borowczyka:) co WY na to ?

PostNapisane: 25 września 2011, 17:33 
Forumowicz

Moje BMW: F31
Kod silnika: N57
Co do braku komentarza Borowego to zdecydowanie in plus.
Niestety dla widza dzisiejsza f1 jest po prostu nudna...
Tory, które powstają nie sprzyjają wyprzedzaniom.
Liczy się walka o każdą część sekundy na quali, a wyścig odbywa się na zasadzie walki w pitach.
Na starych torach typu Monza, czy Spa (imho najlepszy wyścig w tym sezonie) tej walki było sporo i przyjemniej się ogląda taki wyścig.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 124  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1