BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 18:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 325Ci Coupe - wentylator chłodnicy - czy sprawny?
PostNapisane: 14 września 2011, 01:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 530iA
Kod silnika: M54B30
Garaż: E34 525i > E46 325i > E60 530iA
Więc jak w temacie. Może i wynajduję sobie problemy, ale wole dmuchać na zimne bo auto w końcu ma swoje lata (2001r) a ja go od nowości nie mam i nie wiem co było grzebane do końca. Przejdzmy do sedna - jeszcze nie słyszałem (widziałem) żeby wzpomniany wentylator pracował... Z tąd moje pytanie czy jest sprawny i jak to sprwadzić "domowymi" sposobami. Zaznacze że z slinikiem i temperaturą (wg. wskaźnika) nic się nie dzieje. Wskaźnik po krótkiej jeździe dochodzi do połowy i idealnie tak sterczy. Myślałem że wentylator zacznie działać po włączeniu klimy, ale też ani drgnie. Widzę 3 opcje:
1. Silniczek idealnie pracuje i się nie grzeje wystarczająco aby się wentylator odpalał, jak i jest zbędny do klimy (test z klimą trwał jakieś 2 min, może jak dłużej będzie włączona to się włącza)?
2. Coś jest ewidentnie nie tak?
3. Świruje :zakrecony: ?

I przy okazji, czy seryjnie wszystkie Beemki mają alarm? :wstyd: Bo np. zamknąłem pilotem auto, lampka (niby alarmu miga), otwarłem kluczykiem drzwi i nic nie wyło a lampka dalej migała... :zabawa:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 325Ci Coupe - wentylator chłodnicy - czy sprawny?
PostNapisane: 14 września 2011, 05:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam!
Spotkałem się z tym, że niektóre BMW nie mają elektrycznego wentylatora. Sprawdź czy w ogóle go masz. Mój znajomy posiada e46 coupe 328 i nie ma zamontowanego elektrycznego wentylatora. Wentylator ten jest widoczny z przodu chłodnic zaraz po otwarciu maski.
Pozdrawiam

PostNapisane: 14 września 2011, 08:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Kolega na 99% powinien mieć wentylator elektryczny od strony silnika i po włączeniu klimy powinien on działać więc coś jest nie tak.
A klima chodzi tzn. czy włącza się sprężarka.

PostNapisane: 14 września 2011, 20:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Problemy z wentylatorem komputer powinien wychwycić i po podłączeniu pod kompa pokazać, więc może od tego zacząć.

PostNapisane: 15 września 2011, 22:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
DDDarOOO napisał(a):
I przy okazji, czy seryjnie wszystkie Beemki mają alarm? :wstyd: Bo np. zamknąłem pilotem auto, lampka (niby alarmu miga), otwarłem kluczykiem drzwi i nic nie wyło a lampka dalej migała... :zabawa:

masz na mysli lampke pod lusterkiem czy lampke przy radiu? bo w przypadku alarmu (czyli modulu DWA), jesli masz wszystko i jest podpiete i jest uruchomione, to po zamknieciu auta powinna migac lampka pod lusterkiem wewnetrznym... z kolei jak otwierasz kluczykiem auto to mozliwe ze DWA sie rozbraja, ale nie jestem pewien... najlatwiej to sprawdzic zamykajac auto z pilota i pouginac je troche na amortyzatorach :P

pryjom napisał(a):
Spotkałem się z tym, że niektóre BMW nie mają elektrycznego wentylatora.

beemki w E46 maja dwa rodzaje wentylatorow - elektryczny i wiskotyczny, jedne maja elektryczny, inne wiskotyczny, a jeszcze inne maja oba
- przed chlodnica jest montowany elektryczny wentylator - on uruchamia sie kiedy temperatura wody w chlodnicy przekracza dopuszczalny poziom i wskazowka odchyla sie w prawo (czyli np jak stoi sie dlugo w korku - okolo 30 minut do 90 minut stania w korku), kiedy osiagniemy predkosc np 60-80 km/h to po 300-400 metrach wskazowka zejdzie z pola czerwonego prawie do pionu, wiec auto musialoby z godzine-dwie stac zeby taki test byl miarodajny... czasem niektorzy jezdza z uszkodzonym wentylatorem elektrycznym przez kilka lat, a jak wjada od swieta do duzego miasta to zaczyna im sie auto gotowac... najlatwiej podpiac pod komputer i sprawdzic wentylator elektryczny, jesli jest uszkodzony to pojawi sie blad na kompie. wentylatora elektrycznego nie zepnie sie na krotko, bo jest on sterowany sygnalem cyfrowym
- wentylator miedzy chlodnica i silnikiem to wentylator wiskotyczny, ktory jest napedzany z silnika przez taki drazek ktory z niego wystaje - drazek ten obraca sie przez caly czas i wchodzi do takiego rotora w ktorym jest sprzeglo, ktore pod wplywem ciepla uruchamia wentylator (im cieplej, tym szybciej sie kreci) ten wentylator zazwyczaj kreci sie caly czas, przynajmniej na bardzo wolnych obrotach.

jedne beemki maja tylko wentylator na wisko, inne maja tylko wentylator elektryczny, a inne jak np 330 maja oba wentylatory

PostNapisane: 16 września 2011, 09:16 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
blademccoy napisał(a):
wentylatora elektrycznego nie zepnie sie na krotko, bo jest on sterowany sygnalem cyfrowym

jedne beemki maja tylko wentylator na wisko, inne maja tylko wentylator elektryczny, a inne jak np 330 maja oba wentylatory

1. wentylatora nie zepniesz na krótko ale można spiąć styki w kostce czujnika na dolnym lewym wężu i powinien załączyć się wentylator - tak twierdzi książka 'sam naprawiam'
2. w wielu 330 a przynajmniej w 330Ci jest jeden wentylator elektryczny.
3. przy jednym wentylatorze elektrycznym, ciepłym silniku po włączeniu klimy wentylator załączy się na 100%, jeżeli się nie załączy to prawdopodobnie moduł kaput.

PostNapisane: 17 września 2011, 00:50 
Zacna persona forum

BaX napisał(a):
2. w wielu 330 a przynajmniej w 330Ci jest jeden wentylator elektryczny.

u mnie w 330Ci z 2001 roku są oba ;)

BaX napisał(a):
3. przy jednym wentylatorze elektrycznym, ciepłym silniku po włączeniu klimy wentylator załączy się na 100%, jeżeli się nie załączy to prawdopodobnie moduł kaput.

nie do końca, u mnie w 323Ci odpalał się dopiero jak temperatura w zewnętrznym obiegu zrównywała się z temperaturą w wewnętrznym obiegu chłodziwa ;)

PostNapisane: 18 września 2011, 19:54 
Pierwsze kroki

Dzięki bardzo za pomoc. A więc, po kolei:
1. wentylator jest
2. klima działa, sprężarka się załącza wieje zimnem - nie spotkałem się puki co żeby wentylator mi się odpalił podczas włączonej klimy.
3. świeci mi się "check engine", ale nie wpadłem na to że to może być powodem? Bo jak szukałem co może być powodem "check engine" to nigdzie się nie spotkałem z tym iż mógł by być wentylator. Czy wentylator ma "swoją" diode? :zabawa:
4. Apropo stania w korkach itp. Mieszkam we wrocławiu, więc pojęcie korków jest mi świetnie znane :cenzura: aczkolwiek nie zdażyła mi się jeszcze sytuacja (pomimo sporych upałów i stania w korku) żeby mi wskazówka temp, przeszła "na prawą stronę"

Więc, albo jest coś nie tak albo poprostu temp. wody w chłodnicy nie przekroczyła mi jeszcze dopuszczalnej normy?
Jakieś 3 miesiące temu byłem na kompie bo zmieniałem olej, komp mi zresetowali. No i tu wracamy do pkt. 3go.
Teraz tak, chce jechać na komputer, nie znam dobrego i pewnego serwisu w Wrocławiu bo odniedawna tu mieszkam, pytanie:
1. Czy serwis X podpinając pod komp moje auto będzie w stanie wyłapać i stwierdzić co jest powodem np. "check engine"?
2. Czy powinienem podpowiedzieć serwisowi X co ja wogóle chce sprawdzić?
3. Czy serwis musi mieć specjalny komp do BMW czy raczej to są jakieś uniwersalne urządzenia i każdy serwis może to sprawdzić?

Apropo alarmu, lampki pod lustrem wew. na 99% nie mam... Przy radiu jest owa dioda. Mocno trzeba pobujać żeby się ten alarm odpalił, żeby sprawdzić? Ale po wyszukaniu opisu tego alarmu te zdanie: "If the antitheft alarm system (DWA) is only to be operated by way of remote control, an alarm is triggered when the vehicle is unlocked via the door lock." utwierdza mnie w tym iż chyba ten alarm jest zdu :cenzura: To też można na komputerze sprawdzić?

PostNapisane: 18 września 2011, 23:11 
Zacna persona forum

DDDarOOO napisał(a):
3. świeci mi się "check engine", ale nie wpadłem na to że to może być powodem? Bo jak szukałem co może być powodem "check engine" to nigdzie się nie spotkałem z tym iż mógł by być wentylator. Czy wentylator ma "swoją" diode? :zabawa:

kontrolka check engine odpowiada za skład mieszanki paliwowo-powietrznej, wiec najprawdopodobniej masz cos skopane z przeplywka, sondami lambda, albo auto dostaje lewe powietrze - tutaj bez badania kompem sie nie obejdzie... uszkodzony wentylator nie powoduje zapalenia sie tej kontrolki

DDDarOOO napisał(a):
4. Apropo stania w korkach itp. Mieszkam we wrocławiu, więc pojęcie korków jest mi świetnie znane :cenzura: aczkolwiek nie zdażyła mi się jeszcze sytuacja (pomimo sporych upałów i stania w korku) żeby mi wskazówka temp, przeszła "na prawą stronę"

ja jak miałem 323Ci i padl mi wentylator, kilka lat temu, jadac od grunwaldu do dworca pkp, mniej-wiecej na wysokosci eureki przy kollataja mialem zaslone dymna przed soba :P ...wiec jesli w korkach wskazowka Ci nie leci na czerwone, to mozliwe ze wentylator Ci sie uruchamia ale tego nie slyszysz...

DDDarOOO napisał(a):
Jakieś 3 miesiące temu byłem na kompie bo zmieniałem olej, komp mi zresetowali.

to mozna zrobic z deski rozdzielczej i nie trzeba nawet nic podpinac... raczej Ci przy tym bledow nie zczytywali bo by Cie za to pewnie dodatkowo chcieli skasowac...

DDDarOOO napisał(a):
Teraz tak, chce jechać na komputer, nie znam dobrego i pewnego serwisu w Wrocławiu bo odniedawna tu mieszkam, pytanie:

jak chcesz to ja Ci moge podpiac samochod pod kompa i moge Ci zczytac bledy i je usunac i mozemy pomyslec co moze byc problemem - calkiem za darmo... tylko musimy sie zgrac czasowo i tyle

DDDarOOO napisał(a):
1. Czy serwis X podpinając pod komp moje auto będzie w stanie wyłapać i stwierdzić co jest powodem np. "check engine"?

samo odczytanie bledu zazwyczaj nic nie da - u mnie przy kontrolce check engine sypal bledami sond lambda, przeplywka byla ok, na koniec sie okazalo ze rozszczelniony byl kolektor ssacy, do czego udalo sie dojsc po dlugich testach w profesjonalnym warsztacie zajmujacym sie silnikami i przerobkami w silnikach... tak ze jak ktos sie nie zna to moze Ci powiedziec 'padly sondy', wymieniasz sondy, placisz 600 zl i nadal masz bledy... tak ze nie wystarczy tylko sprawdzic bledu, ale tez go zinterpretowac - jaki jest jego powod

DDDarOOO napisał(a):
2. Czy powinienem podpowiedzieć serwisowi X co ja wogóle chce sprawdzić?

na pewno wskazowka pt 'co sie dzieje' osobie ktora by sprawdzala samochod, bardzo by pomogla

DDDarOOO napisał(a):
3. Czy serwis musi mieć specjalny komp do BMW czy raczej to są jakieś uniwersalne urządzenia i każdy serwis może to sprawdzić?

musi miec interfejs do BMW i oprogramowanie INPA/EDIABAS do sprawdzenia bledow... do wprowadzenia wartosci adaptacyjnych i zmiany parametrow pracy silnika potrzeba juz profesjonalnego sprzetu, ktory we Wroclawiu jest chyba tylko w firmie Jetronik, bo nawet nie wiem czy serwis BMW zajmuje sie ustawianiem parametrow silnika... moj samochod po wizycie w Jetroniku troche ozyl po ustawieniu parametrow silnika - wiec jesli kogokolwiek mam polecic w sprawie diagnozy silnika, to wlasnie Jetronik ;) ...koszt diagnozy i programowania u nich to 250 zl

DDDarOOO napisał(a):
Apropo alarmu, lampki pod lustrem wew. na 99% nie mam... Przy radiu jest owa dioda.

to nie jest dioda od alarmu ;) ...w sumie nawet nie wiem od czego ona jest :P

DDDarOOO napisał(a):
Mocno trzeba pobujać żeby się ten alarm odpalił, żeby sprawdzić? Ale po wyszukaniu opisu tego alarmu te zdanie: "If the antitheft alarm system (DWA) is only to be operated by way of remote control, an alarm is triggered when the vehicle is unlocked via the door lock." utwierdza mnie w tym iż chyba ten alarm jest zdu :cenzura: To też można na komputerze sprawdzić?

ciezko powiedziec czy trzeba ja mocno pobujac... ogolnie bardzo mozliwe jest ze w ogole nie masz alarmu, bo to nie bylo w standardzie w kazdym samochodzie... jesli masz DWA, ale masz nie podpiete czujniki alarmowe, syreny itd itp, to na kompie to wyjdzie.

PostNapisane: 19 września 2011, 06:49 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
DDDarOOO napisał(a):

Apropo alarmu, lampki pod lustrem wew. na 99% nie mam... Przy radiu jest owa dioda. Mocno trzeba pobujać żeby się ten alarm odpalił, żeby sprawdzić?

Zamknij auto i użyj lewarka z zestawu do zmiany kół. Jak podniesiesz auto tak że możesz kręcić kołami, a alarm nie wyje znaczy że albo go nie ma albo masz coś skopane.

PostNapisane: 19 września 2011, 18:38 
Pierwsze kroki

blademccoy napisał(a):
jak chcesz to ja Ci moge podpiac samochod pod kompa i moge Ci zczytac bledy i je usunac i mozemy pomyslec co moze byc problemem - calkiem za darmo... tylko musimy sie zgrac czasowo i tyle

Bardzo chętnie :) jeśli chodzi o ten tydzień to w środe po 17 obojętnie o której. No i miedzy piątkiem a niedzielą też dało by radę. Może powiedz kiedy masz czas, ja sie dostosuję.

No fakt może nie słyszałem tego wentylatora a działa. Ale tak jak ktoś tu wspomniał myślałem że się załącza do klimy, stąd moje pytania... Z pewnością komputer rozwiał by wątpliwości :) No a tego alarmu to chyba nie będzie w takim razie :/ Nawet mi do głowy nie wpadło żeby to sprawdzić przy zakupie...

Więc liczę na Pana blademccoy i czekam na cynk :) Będziemy w stanie sprawdzić ten check engine, wentylator i alarm?

PostNapisane: 19 września 2011, 18:44 
Zacna persona forum

DDDarOOO napisał(a):
Będziemy w stanie sprawdzić ten check engine, wentylator i alarm?

powinno dac rade ;)

mi osobiscie bardziej odpowiada weekend, jako ze w tygodniu wyjezdzam na pare dni, a na ogol zapracowany ostatnio jestem... wiec najszybciej w ten weekend ;)

PostNapisane: 21 września 2011, 13:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
No to moze by jakiegos małego spota we Wro zrobic w ten weekend? ;)

PostNapisane: 21 września 2011, 15:44 
Pierwsze kroki

blademccoy napisał(a):
mi osobiscie bardziej odpowiada weekend, jako ze w tygodniu wyjezdzam na pare dni, a na ogol zapracowany ostatnio jestem... wiec najszybciej w ten weekend

No to gitara, będziemy w kontakcie :)

bastaz napisał(a):
No to moze by jakiegos małego spota we Wro zrobic w ten weekend?

Mnie to wsio rawno, przynajmniej bym jakiś nowych ludzi poznał :ok: A w końcu co 3 głowy to nie jedna :P

PostNapisane: 22 września 2011, 22:09 
Zacna persona forum

bastaz napisał(a):
No to moze by jakiegos małego spota we Wro zrobic w ten weekend? ;)

no moznaby sie jakos spotkac ;) mi by najbardziej odpowiadalo w piatek poznym popoludniem, lub wczesnym wieczorem ;)

PostNapisane: 23 września 2011, 09:31 
Częsty bywalec

Na upartego dzisiejszy dzien tez moze byc. Zna ktoś jakies fajne miejsce? No i ktora godzina?

PostNapisane: 23 września 2011, 14:25 
Zacna persona forum

proponuje 18-19, moze byc dach galerii dominikanskiej, tam mozna palic i powinno byc w miare pusto ;)

PostNapisane: 23 września 2011, 14:34 
Częsty bywalec

Mnie pasuje. Przyjmijmy 18:30 ;)

PostNapisane: 23 września 2011, 14:44 
Zacna persona forum

bastaz napisał(a):
Mnie pasuje. Przyjmijmy 18:30 ;)

Ok, to 18:30 na dachu galerii ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1