BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36]tłoczki na zaciskach,tarcie klocków o tarcze
PostNapisane: 14 września 2011, 17:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
mam problem z hamulcami a dokladniej z tloczkami,pewnego dnia w zeszlym tyg zacisnely mi sie klocki na tarczach i strasznie to tarło/huczało wiec pojechalem do machanika i on stwierdzil ze tloczki nie odbijają po czym wyslal mnie do sklepu po komplet na przod + zestawy naprawcze na oba kola,kupilem te czesci i on to wymienil,wlasnie dzis odebralem auto,no niby jest dobrze ale jednak nadal slychac tarcie i troche go czuc na pedałach i na kierownicy,on twierdzil ze przez jakis czas jak tloczek jest nowy musi sie tam "wyrobić" ze tak to nazwe,klocki sie muszą wytrzec w odpowiednich miejscach tak jak bylo przed demontarzem,no i nie jestem pewiem czy on ma racje,bo skoro wszystko jest nowe tloczki + gumki to powinno sie to wszystko lekko krecic(chodzi mi o cale kolo jak auto jest na lewarku)a jest mały opor,co Wy na to?a moze to nie to? :zdziwko: mnie skonczyly sie juz pomysly bo podejrzewalem kilka innych rzeczy no ale z mechanikiem nie bede sie przeciez klucil :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36]tłoczki na zaciskach,tarcie klocków o tarcze
PostNapisane: 14 września 2011, 17:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
mozliwe ze tarcze sie przegrzały i sa zwichrowane dlatego tak sie dzieje

PostNapisane: 14 września 2011, 17:37 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
A klocki z powrotem w te same zaciski założył?

PostNapisane: 14 września 2011, 17:42 

Matej150 napisał(a):
mozliwe ze tarcze sie przegrzały i sa zwichrowane dlatego tak sie dzieje
no raczej nie,staralem sie jezdzic w miare normalnie przez ten czas zeby wlasnie nie przegrzac tarcz,z reszta jakby byly zwichrowane to moze on by to zauwazyl w jakis sposob,sam nie wiem :/ gdybam
Vanduch napisał(a):
A klocki z powrotem w te same zaciski założył?
a tutaj to sprawa wyglada tak:gdy odpowietrzali hamulce po lewej stronie,to pomocnik czyt:młody chlopaczek ktory pracuje tam 3 mce i troche partacz druciarz urwal odpowietrznik,imbus mu sie urwal jak probowal odkrecic odpowietrznik wiec szefu zdecydowal zeby rozwiercic ta srube z tym imbusem ale nie dalo rady wiec kupil inny zacisk,uzywany(a wuj go wie czy kupil,moze rozwiercil i sciemnial,tego nie wiem)oprocz tego wszystko bylo zalozone tak jak bylo przedtem,doszli do wniosku ze klockow nie trza wymieniac bo sa ok

PostNapisane: 14 września 2011, 17:47 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
yogi7456 napisał(a):
a tutaj to sprawa wyglada tak:gdy odpowietrzali hamulce po lewej stronie,to pomocnik czyt:młody chlopaczek ktory pracuje tam 3 mce i troche partacz druciarz urwal odpowietrznik,imbus mu sie urwal jak probowal odkrecic odpowietrznik wiec szefu zdecydowal zeby rozwiercic ta srube z tym imbusem ale nie dalo rady wiec kupil inny zacisk,uzywany(a wuj go wie czy kupil,moze rozwiercil i sciemnial,tego nie wiem)oprocz tego wszystko bylo zalozone tak jak bylo przedtem,doszli do wniosku ze klockow nie trza wymieniac bo sa ok

To może się ułożą na nowo te klocki :) .
Mam nadzieję, ze prowadnice klocków zostały odpowiednio oczyszczone i nasmarowane :)

PostNapisane: 14 września 2011, 17:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe
Kod silnika: M44B19
Do odkręcenia odpowietrznika nie potrzeba żadnego impusa tylko klucz 7, musiałeś trafić na jakiegoś praktykanta. A jak wyglądały prowadnice bo to one najczęściej się zapiekają

PostNapisane: 14 września 2011, 19:20 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Cos zrabali bo jesli ci wszystko zrobili. Moze masz tarcze krzywe ale objaw byś miał podczas lekkiego hamowania (bicie na na fajerze). A jesli ciezko chodzi kolo po zahamowaniu to moze ci dobrze nie odpowitrzyli ? zdolny mechanik ze tak powiem. przytarte hamulce raczej sie rozkłada zaciski myje czysci, smaruje specjalna pasta, składa i odpowietrza. a ile zaplaciłes za usługę?

PostNapisane: 14 września 2011, 19:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Na Giserskiej Ci robili?

PostNapisane: 14 września 2011, 20:02 

kipus23 napisał(a):
Do odkręcenia odpowietrznika nie potrzeba żadnego impusa tylko klucz 7
tak,masz racje,to jest tak ale u mnie odpowietrznik jest tak zbudowany ze najpierw jest imbus a zaraz obok za nim jest klucz płaski,mozliwe ze 7ka(to jest takie 2 sruby w jednej),nie sprawdzalem tego,no wiec odkrecał ten odpowietrznik tym imbusem i go ulamal razem "z nią" równo z zaciskiem,i nie bylo mozliwosci go wydlubac wiec wymyslili ze to przewiercą,ale i tak nic z tego :zdegustowany: wiec szefu kupil inny zacisk

kipus23 napisał(a):
musiałeś trafić na jakiegoś praktykanta.
moze i tak :/
kipus23 napisał(a):
A jak wyglądały prowadnice bo to one najczęściej się zapiekają
cos tam przebąkiwali o tych prowadnicach ale chyba raczej sa w porzadku bo rozebrali cale zaciski i nic tam specjalnego nie zauwazyli,przeciez powiedzieli by jakby bylo cos nie tak,to dla nich interes bo mieli by robote dodatkowa za ktora by mnie skasowali :/

septi napisał(a):
ale objaw byś miał podczas lekkiego hamowania (bicie na na fajerze)
nie ma bicia,czuc tylko tarcie tych klockow o tarcze,hamulce sa dobrze odpowietrzone,to akurat jest ok ;)
septi napisał(a):
a ile zaplaciłes za usługę?
a jakie to ma znaczenie?w ASO podejrzewam wzieli by 5X wiecej,starasz sie wybadac u jakich partaczy to robilem? :rotfl: u polskich :rotfl: czesci kosztowaly 150zl wiec jak znasz rynek "fachowcow" czy to od samochodow czy to od budowlanki powinienes wiedziec ile mniej wiecej zaplacilem za usluge :hyhy:
PiotrRadom napisał(a):
Na Giserskiej Ci robili?
nie

PostNapisane: 14 września 2011, 21:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36 323i SEDAN
Kod silnika: M52b25
napewno duzo ,bo te peda..y nic nie umia,nic nie robia a jeszcze sie droza napewno cos okolo 150-200zl dales tyle to kosztuje

PostNapisane: 16 września 2011, 16:27 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
to pewnie cię ładnie sczyścili i za ten dodatkowy koszt za zacisk który popsuli. mam jeszcze dwie opcje jeżeli tarcze sa ok, odpowietrzony układ tez. albo ci to na sucho złożyli bo nie było pasty albo masz uszkodzony w środku przewód hamulcowy. Albo jesteś przewrażliwiony

PostNapisane: 16 września 2011, 17:47 

septi napisał(a):
za ten dodatkowy koszt za zacisk który popsuli.
za zacisk nie placilem bo przeciez nie ja go popsulem

ale mam nowe wiesci,pojechalem do innego mechanika,opowiedzialem cala historie tak jak Wam,on sie przejechal i stwierdzil ze opony sa wyząbkowane i zebym zmienil kola,akurat mialem 15" stalowki na zimowkach z poprzedniej beemki,zmienilem kola,nastała cisza :super: swoja droga dobrze ze zmienilem te tloczki bo byly tez w fatalnym stanie,ale podejrzewam ze nie tylko one byly do wymiany :/ glupie opony :zdziwko: w zyciu bym ich nie podejrzewam,mechanik a mechanik :]

mozna zamknac

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1