BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Internet bezprzewodowy
PostNapisane: 13 września 2011, 19:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Na początek napiszę, że umiem obsługiwać forum :) Temat założyłem specjalnie tutaj ponieważ do działu komputerowego zagląda raczej niewiele osób a ja potrzebuję możliwie jak najwięcej pomocnych opinii. Proszę za tym Moderatorów o przeniesienie tematu dopiero po zakończeniu dyskusji.

Sprawa wygląda tak:
Przeprowadzam się i w miejscu gdzie będę mieszkał nie ma telefonu stacjonarnego dlatego też najbardziej interesowałby mnie internet bezprzewodowy, a wygoda swoją drogą :)

Proszę o opinie porady, w sprawie wyboru jakiejś ciekawej propozycji, któregoś z operatorów. Może, któryś forumowicz siedzi w tym interesie albo przerabiał niedawno temat. Za wszystkie opinie będę wdzięczny.

Pozdrawiam Andrzej :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Internet bezprzewodowy
PostNapisane: 14 września 2011, 00:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 / F11
Kod silnika: M57D30 / N57D30
no, ale nie jest tu jasne czy chodzi Ci o internet bezprzewodowy za pośrednictwem sieci komórkowej czy za pośrednictwem dostawcy internetu w danym regonie.

w jakiej części Polski będziesz korzystał itd ?

PostNapisane: 14 września 2011, 05:54 
Częsty bywalec

Poznań a w zasadzie jego okolice.
Biorę każdą możliwość pod uwagę. Ostatnio podobno "polsat" ma ciekawą propozycję.

PostNapisane: 14 września 2011, 07:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: czasem e61 ;)
Kod silnika: n52b30
Kolego nie wiem jak u Ciebie na prowincji z zasięgiem, ale w niektórych rejonach Polski to jest po prostu tragedia! Ja 2 lata temu stałem przed podobnym wyborem, i podziękowałem Erze za Blueconnect. Słaby zasięg, mały limit transferu. Nie wiem, czy teraz jest możliwość wzięcia tego internetu całkiem bez limitu, bo 3,5 gb to zdecydowanie za mało. Ze swojej strony polecałbym ci poszukać jakiegoś lokalnego dostawcy, dogadać się z nim, podłączyć radiówkę router i masz lepszy gwarantowany transfer bez limitu. JA u mojego dostawcy mam 4mb za 64zł- wiem drożej niż w mieście, ale lepiej niż bezprzewodowy.

Co do internetu w Polsacie, nie pomogę, nie jestem zorientowany :]

PostNapisane: 14 września 2011, 08:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
viewtopic.php?f=10&t=62975
viewtopic.php?f=10&t=86745

Ogólnie, chcesz mieć pewność że będzie działać to weź od operatorów na próbę po minimum dwa tygodnie każdy.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 14 września 2011, 11:01 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Przerobiłem 3 sieci:
ORANGE - drogo, słaby zasięg, niski limit ogólnie ciągłe problemy
PLUS-z zasięgiem troszkę lepiej ale szału nie było, ogólnie wychodziło drogo
Obecnie używam PLAY na 3 komputerach.
Limit 10GB za 59zł z tym że umowa na firmę, nie wiem jak jest na osobę fizyczną, czasem zdarza się że internetu nie ma ale są to sporadyczne przypadki, zasięg dobry (na wsi, w mieście i na trasie),ogólnie jestem zadowolony chodź limit mógłby być większy.

Zanim podpiszesz jakąkolwiek umowę sprawdź czy będziesz miał dobry zasięg, najlepiej przetestuj wybrana siec przez tydzień.

Jeśli masz jakąkolwiek możliwość podpięcia internetu przez kabel to się nie zastanawiaj, jeśli nie to zastanów się nad internetem satelitarnym.

PostNapisane: 14 września 2011, 11:08 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
ja używam PLAY 5GB za 38 ZŁ i jestem zadowolony, tylko że poza miastem mam problem z zasięgiem

PostNapisane: 14 września 2011, 12:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Tomek napisał(a):
Ogólnie, chcesz mieć pewność że będzie działać to weź od operatorów na próbę po minimum dwa tygodnie każdy.

Najkonkretniejsza odpowiedź na początek :ok:

O ile się nie mylę w każdej sieci można już wziąć internet bezprzewodowy na próbę bez podpisywania umowy. Sprawdzisz w jakiej sieci masz najlepszy zasięg i jaka sieć daje w Twojej okolicy najwięcej wydajności. Ogólnie rzecz biorąc to w dużych i większych miastach praktycznie każda sieć działa świetnie. W malutkich miastach i wsiach, gdzie różnie jest z zasięgiem już jest gorzej ale ogólnie nie ma tragedii. Ja 4 rok mam bluecoonect (wcześniej miałem kilka lat neostradę, która sprawowała się świetnie ale jak przy kolejnym przedłużaniu umowy zażyczyli sobie ode mnie więcej niż przy poprzedniej to wypiąłem się na nich i podziękowałem. No i często mam też problemy z telefonem domowym - jakieś problemy na linii - co sprawiało, że bywały takie dni, że nie miałem dostępu do internetu, mając właśnie neostradę). Pierwsza umowa to było lekkie nieporozumienie. Bezprzewodowy internet dopiero wchodził, limity były małe, człowiek się za bardzo w tym wszystkim nie orientował. Nie pamiętam już ile wtedy płaciłem ale coś ok. 50 zł. i miałem limit danych 0,3GB. Internet mi średnio chodził przez ok. tydzień w każdym miesiącu. Po wykorzystaniu limitu była tragedia. Następna umowa na 13 miesięcy. Za 39 zł. - 5 GB. Nie raz zamulało ale ogólnie było dużo, dużo lepiej i z netu byłem już w sumie zadowolony na tyle, że kilka dni temu przedłużyłem umowę na kolejne 12 miesięcy. Za 39 zł. mam 7 GB. Mieszkam w niewielkim mieście, ok. 7-8 tyś. mieszkańców, gdzie mam mniejszą prędkość połączenia. Mimo tego internet chodzi całkiem dobrze i ogólnie nie narzekam na niego. Dziennie wykorzystuje średnio 100 MB (czyli szybko licząc, w sumie wystarczyło by mi 3 GB na miesiąc), a przed komputerem siedzę bardzo często. Pracowałem na tym internecie także w Warszawie i Pabianicach - to był dosłownie kosmos. Chodził expresowo i można było zrobić dosłownie wszystko. Przy większej prędkości, trzeba się oczywiście liczyć z tym, że dziennie będziemy zużywać większą ilość danych do wykorzystania. Nawet kilka x więcej dziennie. W Warszawie pracowałem też na necie z Plusa - też było super. U mnie w Przysusze również na Plusie oraz na Playu. Nie za długo więc nie mogę dać konkretnej odpowiedzi ale było mniej więcej tak samo jak w Erze (bluecoonect) ale na pewno nie lepiej

Tyle ode mnie. Tak jak napisałem wyżej, zacznij od przetestowania każdej z sieci, porównania cen i limitu danych jaki Ci dadzą :)

PostNapisane: 14 września 2011, 21:24 
Częsty bywalec

Dziękuję za odpowiedzi. Na pewno pomogą mi przy podjęciu decyzji.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi ale w szczególności dla binty dla wyczerpującą wypowiedź i Tomka za dobrą poradę, z której de facto nawet sobie nie zdawałem sprawy.

Jeśli jednak ktoś ma coś jeszcze do dodania to chętnie przeczytam :)

PostNapisane: 14 września 2011, 21:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: czasem e61 ;)
Kod silnika: n52b30
Tylko w przypadku internetów limitowanych trochę lipa ze ściąganiem. No ale nie każdemu jest to potrzebne ;)

PostNapisane: 14 września 2011, 21:55 
Częsty bywalec

Nie bawię się w ściąganie. Fora internetowe, ewentualnie filmy online.

PostNapisane: 14 września 2011, 22:36 
Częsty bywalec

mmichalowski napisał(a):

To musze rozczarowac, gdyz za duzo filmow przy limitach sobie nie poogladasz. Chyba, ze mowimy o limicie 5 GB i jeden film miesiecznie, ale to i tak jest skromnie. Osobiscie mam blueconnect prepaid(uzywam poza domem do netbooka) ze wzgledu na zasieg, mysle natomiast nad przejsciem na Play-a, powiem ci ze ich 2GB jako bonus wystarcza mi srednio na 4 dni w necie(w tym jeden film online). Jezeli nie jestes internetoholikiem, to takie 2 GB miesiecznie wytarczy na obieranie poczty(nie wiem ile jej masz), komunikatory(Skype bez obrazu), fora, ale jak wpominalem jest to naprawde skromne uzytkowanie.

Nie wyobrazam sobie limitow na domowym internecie!

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

PostNapisane: 15 września 2011, 09:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
mmichalowski napisał(a):

Filmów za wiele nie pooglądasz jeśli jest limit danych do wykorzystania. Poza tym na wszystko Ci powinno starczyć. Ja tak jak pisałem, praktycznie codziennie, przez cały dzień mam włączony komputer i zużywam średnio 100 MB dziennie. Jeśli chodzi o ściąganie to MP3 (niewiele ale jednak) plus jakieś filmiki (youtube itp.). Poza tym wszelakiego rodzaju strony internetowe, fora, komunikator itp. Przez ostatnie 13 miesięcy miałem limit danych 5 GB, a chyba nigdy w miesiącu nie przekroczyłem 3 GB. Tak jak pisałem, teraz mam 7 GB za 39 zł. (normalnie jest za 49 zł. , jak jesteś abonamentem sieci - telefon - to masz zniżkę 10 zł.). Nie ma tańszej oferty z mniejszą ilością danych bo jakby np. było 3-4 GB za 29 zł. to bym skorzystał na pewno z tej oferty :)

PostNapisane: 15 września 2011, 21:54 
Częsty bywalec

Widzę, że czeka mnie ciężka przeprawa z tematem internetu ;/

PostNapisane: 15 września 2011, 22:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Popytaj sąsiadów, jak to zadupie to pewnie każdy jedzie na bezprzewodowym.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 16 września 2011, 11:32 
Pierwsze kroki

Poszukaj jakiejś sieci lokalnej oferującej internet przez kabel albo wifi. Internet z limitami do domu to moim zdaniem nieporozumienie. Zwykły teledysk na youtube to pewnie jakieś 35MB, o czymś dłuższym albo jakości hd nie ma co nawet mówić.

PostNapisane: 16 września 2011, 14:32 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
http://www.aero2.pl/ Możesz wypróbować tą sieć.. Osobiście jeszcze nie korzystałem, ale mam zamiar zobaczyć ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1