BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 20:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 12:48 
Pierwsze kroki

To teraz zbytnio nie wiem co mam zrobic?! :zalamany: glosnik ktory chce zamontowac to sonic10 http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_sonic-10
muza to techno ale i czarne rytmy tez.Jak by bylo najjj.Co mozesz polecic?Nie chce niepotrzebnie pieniedzy wydawac na taka zabudowe.Jak ma sie okazac ze bedzie kiepsko grala. :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 12:59 
Każdy słucha różnej muzyki. z Tego co oni piszą to obudowa z bass refleksem (czyli ta do muzyki dyskotekowej) ma 15l a szczelna 20l . Coś mi się wydaje że to trochę mało jak na 25cm no ale skoro tak piszą to tak musi być. Najlepiej jakybś podjechał do tego sklepu i pokazali by Ci jak ten głośnik gra w jakiej obudowie. W autach typu sedan czyli takie jak nasze bunie gdzie bagażnik jest zaspawany blacha od kabiny pasażerskiej mocnego dynamicznego bassu raczej sie nie zakłada bo on i t ak będzie trochę przytłumiony. Więc tutaj może lepiej pomyśleć nad obudową zamknięta o większym litrażu. Musiałbyś podjechać do tego sklepu i poważnie się zastanowić bo mnie to się wydaje że jeśli chcesz pakować w koło ten głośnik i to raczej powinien być on wsadzony magnesem na zewnatrz. A jeśli chcesz robić zabudowe a nie lubisz oglądać magnesu to się mija z celem wkładać go w koło. może w koło wsadz wzmaka i kondensator a na głośnik zrób odlew z włukna i żywicy w kształcie owalu. Kojarzysz jak są budowane tamy na wielkich rzekach? Są takie półkola to trakie półkole mógłbyś sobie odlać i zainstalować je od blachy przy siedzeniach i w ta skrzynie wstawić głośnik. Moim zdaniem by to nieźle wyglądało. Jak nie kapujesz to mogę Ci to rozrysować.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 13:16 
Pierwsze kroki

Cos mi tam swita ale nie do konca!Szczelna ma 15l wiec tak na chlopski rozum jak bym chcial go normalnie montowac to ok 20l odliczajac magnes?A np. gosciu od ktorego kupilem wzmak powiedzial,ze lepiej by bylo zrobic skrzynie zamknieta z ok35l.On pracuje w car audio i mial podpiety pod tego wzmaka sonica12. Juz sam nie wiem co robic :( mogl bys to rozrysowac twoja koncepcje dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 13:53 
No tez mi się wydaje że 20 litrów to za mało. Do 25cm głośnika to minimum 30l się daje przy bass reflexie.
Więc tak. To jest bagażnik patrząc z góry. Czerwone to głośnik. Niebieskie wzmak a zielone kondensator. Ja bym zrobił sciankę, takie półkole i wstawił w centralnej części głośnik. Wywaliłbym tą dykte z dna i wstawił plexi a pod nią wzmaka i kondenstor. Miałbyś wtedy dośc miejsca w bagażniku na zakupy i ładnie by to wyglądało. Skrzynię bym zrobił tak by wyszło 30l ale zrobił bym 2 dzióry bass refleks bo osobiscie wolę dynamiczny bass. Oczywiście wszystkie detale typu wymiana wykładziny w kolor, podswietlanie itd pozostawiam w inwencji własnej.
Obrazek
Ostatnio wykonywałęm podobny projekt tyle że koleś miał 3 głośniki i 2 wzmacniacze no i sciana była zaokrąglona także od dołu i od góry. Miała kształt jakbyś przekroił na pół piłkę. Bardzo fajnie to wyszło ale to już dużo zachodu.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 14:15 
Pierwsze kroki

Ok.Ale teraz tak czyli to wszystko ma byc zamkniete??odlew z włukna i żywicy w kształcie owalu.Zrobic cala skrzynie z tego?bedzie mialo to dostateczna sztywnosc?Jaki jest koszt tego mniej wiecej?? A tak jak pomyslec to moglo by ladnie grac jak by bas reflex wychodzil na polke pod szyba! :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 15:49 
Ciężko by było zamontować tylko przedni panel tej skrzyni. i zadbać by był on szczelny. Mnie się wydaje że łatwiej będzie zrobić skrzynie taką na dokładne wymiary i jakoś frontową część tak zamaskować żeby wyglądało tak że tu właśnie kończy się bagażnik. Poprostu obić wykładziną i pojechać cały bagażnik nią. Rury bass reflexu na tylnią półkę to dobry pomysł. Bass będzię lepiej słyszalny w kabinie. Koszta to już zależy od jakości materiałów ale przeciętnie licz około 300zł.

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 07:27 
Forumowicz

odlew z żywicy w koło jest bez sensu nie zagra ci to tak jak mogło by bedziesz nie zadowolony, a odstep od tylnej ścianki od głośnika 65cm zeby uzyskac super bass w czarnej to nie te regułki

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 07:48 
Pierwsze kroki

nie z zywicy.Moim zalozeniem bylo usunac kolo zapasowe i zrobic tam skrzynie z mdf 22mm.Podniesc podloge o 7cm.I zamontowac pod nia wzmacniacze i kond.Ale doczytalem sie ze tylna scianka nie moze byc blisko glosnika.Glosnik ma wysokosci 19cm+15cm odstepumiedzy scianka i glosnikiem.I dla tego nie wiem czy to zagra!I dla tego bede zmienial koncepcje.Co prawda niechetnie ale chce zeby to jakos gralo!

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 08:29 
Zyzio o czym Ty piszesz? Kto mówił cokolwiek o 65cm.. ? Ja tłumaczyłem szwedowi o zamykaniu głośnika przy tubie bez bass reflexu że rozmiary mogą dochodzić do takich. Ja bynajmniej nie kapuje o co Ci chodzi. Możesz jaśniej? A to że z żywicy robi się panel to chyba wszyscy wiedzą bo jak szwedu wstawi swojego potworka to logiczne że żywica tego nie wytrzyma. Skrzynie musi zbić z drewna a część estetyczna czyli panel robić z włókna i żywicy. Przecież to oczywiste. Bynajmniej mnie się wydaje że każdy tak sądzi..

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 11:36 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57/T2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143472
yeahman mam do Ciebie pytanko :D

w E36 sedanie chce dać na przód hertz esk 130 + tweetery gdzieś przy słupkach. Zastanawiam się czy w półkę z tyłu dać taki sam zestaw czy nie dawać wcale czy może jakieś inne głośniczki? Do tego chciałbym zapytać czy to wystarczy podłączyć pod radio (Sony CDX GT310) czy potrzebny jest wzmacniacz?
Dodatkowo chcę wstawić do bagażnika skrzynię JBL lub Infinity

no i jaki wzmacniacz pod to kupić tak w cenie ok 500zł? Czy kupić wzmacniacz tylko do skrzyni czy taki żeby podłączyć też głośniczki? proszę żebyś podał mi linka do konkretnego modelu, ponieważ nie znam się na tym zbyt dobrze :P

No chyba że masz lepszą propozycję odnośnie głośników na przód i na tył to chętnie posłucham ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 12:46 
Pierwsze kroki

eXtreme tu masz linke do przydatnej ksiazki!!!
http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
Poczytaj sobie troszke i juz cos bedziesz wiedzial!
:)

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 13:17 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57/T2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143472
Dzięki :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 18:19 
Te głośniki hertza jaknajbardziej nadają się do auta. Spokojnie możesz kupić 2 komplety. Ja właśnie tak mam u siebie. 4 głośniki 13cm i 4 tweetery 2.5cm. W kabinie masz wtedy dobre wysokie i średnie tony. A bassik z bagażnika masuje plecki :) Twoje radyjko bez problemu pociągnie te głośniczki. No chyba że po miesiącu stwierdzisz że masz niedobór mocy to można kupić maleńkiego wzmaczka 50W RMS ale wydaje mi się że to naprawde nie będzie potrzebne.

Skrzynki powiem Ci że sobie eleganckie wybrałeś :ok:
Do JBL idealnie pasuje WZMACNIACZ nie jestem pewnien ale to chyba dedykowany wzmacniacz do tej skrzyni. Infinity jest troszkę mocniejszy więc ten wzmacniacz może trochę zostać w tyle więc dobry byłby ten wzmacniacz ale niestety on już przekracza próg cenowy. Niestety trudno będzie dobrać coś dobrej jakości o tych parametrach do 500 zł. Możemy poszukać w tańszych typu blaupunkt, Magnat itd.

Apropo tej literatury to wszystko jasno i fachowo opisane :ok: polecam sobie poczytać dla zainteresowanych. Autor ma pojęcie o czym pisze.

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 19:12 
Pierwsze kroki

yeahman napisał(a):
Wg mnie to 160mm nie ma sensu dawać w nogi bo to i tak nic nie daje. Tam nie ma przestrzeni żeby był ładny bass. Na przód w nogi wstawić coś bardziej wysokotonowego 13 cm na deskę rozdzielczą 2 tweetery 2.5 cm. Z tyłu to już fantazja można ciachać większe dzióry ale dobry midbassowy głośnik 13cm będzie bardzo dobry z tyłu też na półce tweetery 2.5cm. Wszystko z radyjka pociągnąć i ustawić na bass -1 a treble +5 i wtedy ze wzmaka dać konkretne ciśnienie ustawiając na louda on. W kabinie nie powinno być bassu tylko wysokie tony bass idzie z bagażnika. To jest wrażenie najczystszego dzwieku. Kilka osób już wysłuchało moich rad i zastosowało je w swoim aucie więc możecie ich spytać jakie są rezultaty. Miedzy innymi autor tego wątku "Mariano" (tak na marginesie to pozdro Mariano napisze Ci maila jak było u Duńców ale warto tam pojechać laseczki bardzo fajne) :rotfl:

:rotfl: :rotfl: to ty chyba niesłyszałes jak ma grac :) i naprawde niema sensu dawac 13cm min 16.5cm wiadomo że nasze bmw e36 niejest do tego przystosowane ale wszystko idzie zrobic

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 19:12 
Pierwsze kroki

yeahman a czy elipsy hertz ecx-690 beda dobre do zastapienia fabrycznych glosnikow z tylu???I czy warto wydac hajs na pozlacane klemy???

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 22:54 
kocik2109, to zależy co dla kogo jest bassem..

szwed, w seryjne miejsca pasować nie będzie. Albo kup dystanse czy adaptery. Jak zwą tak zwą. http://www.allegro.pl/item205387237_dystanse_bmw_e36_tyl_polka_6x9_odmien_swoja_3.html Albo pobaw się w majsterkowicza i sam coś wymyśl.

Co do tych klem to wydaje mi się że jest dużo ważniejszych spraw w które możesz zainwestować pieniądze by polepszyć swoje car audio niż te klemy. Zaliczyłem wiele drag sound konkursów i niewiele osób miało takie cacka. Żeby czuć różnice auto musisz mieć profesjionalnie przygotowane pod audio. Wygłuszone matami itd.

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2007, 23:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: mondeo ghia x
Kod silnika: duratec HE
pozlacane klemy to juz dla mnie audio voodoo i przegiecie :S

http://audiovoodoo.alatar.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 07:23 
Pierwsze kroki

Kupilem te dystanse.Tylko tak sie zastanawialem czy bedzie dobry z nich dzwiek.Wiem,ze lepiej by bylo nie psuc sceny muzycznej tylnimi glosnikami ale az takim audiofilem nie jestem.I chce zeby cos tam z tylu tez bylo slychac.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 10:01 
Zacna persona forum

no ten link z voodoo to jest mega max kozak:D miło poczytać...

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 11:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: mondeo ghia x
Kod silnika: duratec HE
lalem ze smiechu jak czytalem o tych wszystkich cudach ktore poprawiaja dzwiek :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1