BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 10:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] swap m47
PostNapisane: 22 września 2011, 20:10 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Witam!!

Koledzy przymierzam się do zmiany silnika u siebie w e46 mianowicie pękł mi wał korbowy, nie mam pojęcia czemu, [pdejrzewałem koło dwumasowe, ale zamówiłem nowe i o dziwo dla mnie ma taki sam luz jak moje stare więc przyczyna pęknięcia wału dalej nie jest ustalona ( nie wierze aby wał pękł bez przyczyny) ale dobra, mianowicie szukam motoru odpowiedzniego do mojego auta, zastanawiałem się nad 3litrową jednostką ale wtedy wchodzi przekładnie całej instalacji elektronicznej jak również zawieszenia, hamulców itp. itd więc zacząłem szukać swojej starej jednostki, natrafiłem na parę ogłoszeń silników które są wyjmowane z jakiś roverów oznaczenie silnika niby to samo i teraz się zastanawiam czy silnik z tego rovera bedzie pasował do BMW pytam dla tego że znajomy ma na stanie taki własnie silnik jeszcze nie wyciągniety z auta i wiem że jest w dobrym stanie, czy jest mozliwy taki swap czy napotkam jakies trudności?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi nie chce rozbierac rovera aby później okazało się że on nie pasuje

Pozdrawiam
Marcin

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] swap m47
PostNapisane: 22 września 2011, 20:36 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
Z tego co słyszałem jakiś czas temu to będzie pasować ale niech się ktoś wypowie bardziej elokwentny w tej kwestii.

A czemu od razu podejrzewasz dwumasę? miałeś jakieś objawy jej padania?

PostNapisane: 22 września 2011, 21:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Szukaj silnika od BMW a nie będziesz jakiegoś Rovera robił z bemki :P

PostNapisane: 22 września 2011, 22:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Szczurek1986, Ten silnik ma bardzo niewiele wspólnego z Roverem, bo bmw sprzedało mu po prostu m47 ;)

PostNapisane: 23 września 2011, 11:20 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
kylo86 napisał(a):

A czemu od razu podejrzewasz dwumasę? miałeś jakieś objawy jej padania?

Nie miałem objawów uszkodzonego dwumasu, podczas jazdy poprostu cos zazgrzytało w silniku ( nie przy redukcji, mialem 5-ty bieg i około 120km/h) jak wyciągałem go bo nic innego mi do głowy nie przyszło a okazało się że jest całe

PostNapisane: 23 września 2011, 13:36 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
A jakie jeszcze spustoszenie oprócz wału? bo muszę napisać, że koledze w tamtym roku z tym że w m47n właśnie pękł wał. Przy okazji poszła pompa oleju. I przyznam że nie znaleźli przyczyny, kiedyś czytałem że czasem tak bywa. W każdym razie długo szukał silnika ale są one dość drogie i szrota nietrudno kupić (choć jak twierdzisz masz akurat coś pewnego), w końcu zdecydował się na remont Przynajmniej wiesz co masz zrobiony. Koszty nie przekroczyły drugiego silnika. Zrobił na nim już 40tysięcy i cyka.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1