BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 11:51 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57/T2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143472
Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź, pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 12:24 
Pierwsze kroki

eXtreme wydaje mi sie,ze ten wzmak by byl odpowiedni
http://www.allegro.pl/item207907551_car ... ms_gw.html

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 14:11 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57/T2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143472
ciekawa oferta :)

ciekawe tylko czy rzeczywiście będzie tak, że za pare dni cena wzrośnie do 700zl ? ja na razie czekam na wypłatę więc nie mogę go jeszcze kupić :(

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 14:15 
Pierwsze kroki

Z tego co mi sie wydaje to masz 11dni bo wtedy konczy sie aukcja chyba,ze wykupia wszystkie!

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 17:48 
szwed, od kiedy do skrzynki z jednym głośnikiem kupuje się wzmacniacz 4 kanałowy?

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 17:56 
Pierwsze kroki

yeahman sam pisal,ze i przod by podlaczyl pod niego?!Wiec do tego chyba taki jest potrzebny?Czy sie myle?

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 18:01 
Ja nic nie wyczytałem w tym temacie wcześniej o tym wzmaku. Jak podłączysz przód pod tego wzmaka i dasz 60% mocy to głośniki przeżyją to co kurczak w piekarniku. Jest taka technika dobierania mocy na drag sound. Ale nie polecam tego. Trzeba mieć dużo pieniędzy do takiej zabawy. Głośniki mają 1/4 żywotności.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 18:26 
Pierwsze kroki

Ok a jak by dac 40%mocy mozna tak??a zawsze pozostaja wieksze mozliwosci z tym wzmakiem!A co do kurczaczka to bedzie milo chrupiacy :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 18:31 
No można. Taka technika jest właśnie często stosowana w profesjionalnym nagłośnieniu. Ale to jest ryzyko bo nie wiesz kiedy będzie te ostatnie 5% a potem wielkie krzzzzzyyyt :hyhy: To coś w stylu wsadzenia rzędowego R6 2.0 do fiata 126p :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 18:46 
Pierwsze kroki

To taki fiacisz mial by niezle odejscie! :rotfl: tak jak na wyscigach na cwierc mili.A wzmak wydaje sie solidny wiec jest warty tej kasy.Jak bym nie mial swojego kenwooda to sam bym go kupil i bym zasilil przod i tyl.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 13:04 
Głośniki 13cm produkowane są by ich moc była w granicach 25W RMS czyli by idealnie pasowały do wzmacniacza mocy jakie ma wbudowane radio samochodowe nowszego typu 4x50W. Takie kombinacjie Szwedu typu głośniki z dużego wzmacniacza są zbyteczne.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 13:30 
Pierwsze kroki

Wlasnie dobrze,ze poruszyles ten temat a np.jak radio zamiast na 4 glosnikow podlaczymy 2 to bedzie lepiej gral?Bo mam wyjscie z radia na 3wzmaki.sub,przud,tyl.wiec przud pod wzmacniacz a tyl tylko pod radiem?

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 17:14 
Zacna persona forum

szwed - wydaje mi się że nic sie nie zmieni jak podłączysz tylko 2 zamiast 4 głośników. w radiu raczej nie da się mostkować kanałów. efekt będzie taki sam jak by nie grały 2 głośniki... jest to taki mały kompromis jak podepniesz pod radio tylne głośniki a przednie i sub pod wzmacniacz. w tedy tył daje sie nieco ciszej i jest dobrze. łatwo zauważyć że większość wzmacniaczy jest 4 kanałowa i nie ma do nich jak podłączyć tylnych głośników.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 17:26 
Radia wyprodukowane przez ostatnie kilka miesięcy w większości można mostkować. Np w pionku jest to od deh-2900 wzwyż każde radyjko. Ale musisz pamiętać że trzeba to zmostkować bo bez tego to moc z radia jest rozdzielana na 4 kanały i podłączenie jednego głośnika bez zmostkowania nic nie zmieni.
Po co chcesz przód podłanczać pod wzmaka? Jak już chcesz coś podłanczac pod wzmaka to lepiej tył. Przód nie ma niskich tonów w bmw e36 !!

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 17:45 
Pierwsze kroki

To czyli ten model co ja mam moge zmostkowac deh-7700?Basu nie bede potrzebowal mocniejszego!Mysle ze monoblock da rade!Zmostkowal bym radio dal ten mostek na tyl do elips a 2kanalowka bym przod zasilil.Ale nie wiem czy dobrze kombinuje??? :hyhy:
yeahman czyli lepiej elipsy pod wzmaka podpiac???A przod z radia?A nie chce przenosic sceny na tyl!

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 19:06 
No ja bym tak właśnie zrobił jak mówisz na koniec. Z radyjka pociągnij przód a ze wzmaka 4 kanałowego po jednym kanale na elipse i 2 kanały zmostkowane na tubę. Będzie ok. Będziesz miał najmniej kombinowania bo ciągnąć kable od wzmaka na przód to trochę niepotrzebnej roboty. Pamiętaj też dobrać moc do elips żeby ich nie przepalić zbyt mocnym wzmacniaczem. No i nie wiem czy na dobre to wyjdzie gdy zmostkujesz to radyjko i podłączysz pod nie 13cm. Mogą się spalić. Jakbyś chciał mocna tubę to musisz miec mocnego wzmaka. Gdy będziesz mial mocnego wzmaka to odradzam podłanczac pod niego 13cm czy nawet 16cm bo przepala sie w bardzo szybkim tempie.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 19:24 
Pierwsze kroki

yeahman wzmaka to mam do glosniczka basowego jednego monoblock http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_wanted-1/800d
a elipsy w takim razie bede zasilal kenwood kac-823 http://www.allegro.pl/item208936202_lep ... _rms_.html
o takim jak ten!
wiec bede mosial go skrecic bo bedzie pewnie troszke za silny!

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 19:37 
To co Ty wstawiasz w skrzynkę? Jaki głośnik? Przy monoblocku wzmak generuje około 10% mocy więcej tak na marginesie. Tak samo jak mostkujesz 2x100W to otrzymujesz około 220W.

Do elips ten wzmak jest za mocny zdecydowanie. Do elips starczy 2x100W RMS. Ale najlepiej to zobacz dane na głośniku.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 19:52 
Pierwsze kroki

yeahman zmniejsze moc na elipsy elipsy mam hertz ecx-690 a poza tym on nie jest az tak mocny jak tam pisza ale znajomy go podlaczal pod soniaka 1000w i mowil ze gra praktycznie tak samo jak jego wzmak a on ma mac audio mp8000.
a glosniczek to sonic10 http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_sonic-10
wiec chyba bedzie ok? jak myslisz :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 20:44 
Zacna persona forum

nie no nie słyszałem jeszcze o takim czymś jak przepalaniu się głośników pod zbyt mocnym wzmacniaczem... im mocniejszy tym lepszy - i to jest prawidłowa reguła. oczywiście że jak się da za głośno to w tedy głośnik padnie... ale chyba po to są uszy żeby wiedzieć ile wytrzymają głośniki. im mocniejszy wzmacniacz tym lepsza kontrola nad basem i mniej zniekształceń, dlatego też głośniki 13cm się podpina pod wzmacniacz i grają z przodu. tak na marginesie to w E36 nie da się zrobić dobrego brzmienia bez założenia 16,5 w drzwi. no sorry ale taka jest prawa. midbas jest bardzo istotnym głośnikiem i schowany gdzieś w nogach głęboko nie spełnia swojego zadania. propo to proponował bym zainwestować w panele, w wygłuszenie drzwi, i zestaw do przodu zasilany wzmacniaczem. na pewno efekt będzie 10 razy lepszy niż pakowanie jajek na tył i dokładanie subwofera

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1