BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Koniec taniej jazdy na LPG
PostNapisane: 30 września 2011, 12:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: czasem e61 ;)
Kod silnika: n52b30
COUPE napisał(a):
A ja myślę ze temat trzeba oddać w ręce pogromców mitów ;)

Popieram w 100%

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 września 2011, 16:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
bylo statnio o spalaniu :D i obierajac trase tak zeby tylko skrecac w prawo pod warunkiem ze sa strzalkii kierunkowe pozwoli nam zaoszczedzic trroche wachy :D mimo dluzszej trasy ale to tylko w samochodach wiekszych niz osbowe ;p

PostNapisane: 30 września 2011, 17:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Niektórzy tutaj tak piszą, że lepiej iść na browar niż na wybory. Mam wrażenie, że te osoby jeszcze nie mają praw wyborczych albo dopiero od b. niedawna.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 4 października 2011, 16:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
W ciągu ostatnich kilku tygodni cena autogazu LPG drastycznie podskoczyła. Teraz za to paliwo trzeba płacić ponad 2,60 zł za litr. To nie koniec złych wieści dla kierowców, którzy tankują swoje samochody tym paliwem.

Jeśli zmieni się prawo unijne, to cena autogazu może wynieść nawet 3,60 zł. Dla wielu z nas tankowanie autogazu będzie już nieopłacalne.

- Ceny detaliczne na stacjach paliw są zawsze odzwierciedleniem ruchów na rynku hurtowym. Jeśli pod koniec wakacji ceny LPG oscylowały wokół 3000 zł za tonę, to teraz jest to już prawie 4000 zł/t - wyjaśnia Zdzisław Pisiński z Polskiej Izby Paliw Płynnych.

Zmianę cen widać na stacjach. Litr LPG kosztuje ponad 2,60 zł, kiedy kilka tygodni temu cena wynosiła około 2,40 zł. Na ten skok wpłynęło coraz większe zapotrzebowanie na autogaz i fakt, że od dłuższego czasu ceny stały na niezmienionym poziomie. To może być jednak tylko preludium do poważniejszych zmian. - W perspektywie możemy mieć do czynienia z gigantyczną podwyżką akcyzy na to paliwo - zapowiada Pisiński.

Chodzi o zmianę prawa unijnego. Jeśli UE zwiększy akcyzę, to cena autogazu stopniowo będzie rosła. A w ciągu sześciu lat podrożeje o 1 zł na litrze.

http://biznes.onet.pl/uwaga-kierowcy-ce ... news-detal

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 4 października 2011, 16:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Gumiś napisał(a):
A w ciągu sześciu lat podrożeje o 1 zł na litrze.

Jakby faktycznie podwyżki kwoty 1 zł rozłożyli na 6 lat to jeszcze ok.

Ale gorzej jak w ciągu 2-3 miesięcy cena wzrośnie o 1 zł.

PostNapisane: 4 października 2011, 19:55 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Benzyna po 6zl, gaz po 3,60, chleb i cukier w euro. Zielona wyspa.

PostNapisane: 4 października 2011, 20:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E91
Spoko, za niedługo będziemy jeździć na gazie łupkowym. ;)

PostNapisane: 4 października 2011, 20:29 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
A ja mysle ze jak pb=6zl a lpg=3,5zl to w koncu cos w ludziach peknie i zaczna sie rozruchy. Dziwi mnie tez ze w dobie proekologicznego lobby ma rosnac akcyza na gaz. Z drugiej strony podnoszenie ceny paliw plynnych to w globalnej perspektywie jeszcze gorszy pomysl.

Jezeli cena LPG poszybuje tak jak zapowiadaja a PB utrzyma sie na zblizonym poziomie, to faktycznie trzeba bedzie rozwazyc sens jazdy na gazie. Nieco wieksze spalanie, drozszy serwis a juz nie mowiac o czasie, kiedy instalka mialaby sie zamortyzowac. Obawiam sie wtedy zabawa w LPG moze byc juz nieoplacalna.

PostNapisane: 4 października 2011, 20:35 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):

Dlatego trzeba bandę czworga posłać do lamusa. W niedzielę masz możliwość :)

ded napisał(a):
A ja mysle ze jak pb=6zl a lpg=3,5zl to w koncu cos w ludziach peknie i zaczna sie rozruchy.

ykhym... podobnie się zaczęły jak podwyższanie durnych podatków bądź wprowadzanie jeszcze durniejszych

ded napisał(a):
Dziwi mnie tez ze w dobie proekologicznego lobby ma rosnac akcyza na gaz.

Jaki to ma związek?

PostNapisane: 4 października 2011, 21:04 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
ded napisał(a):
A ja mysle ze jak pb=6zl a lpg=3,5zl to w koncu cos w ludziach peknie i zaczna sie rozruchy.

Pomarudzą, ale nic w nich nie pęknie. Polacy są twardzi. Jak głód do dupy zajrzy to może dopiero wtedy pójdą po rozum do głowy. W innych krajach ludzie wyłażą na ulicę przy takich podwyżkach jak my mamy co miesiąc.

PostNapisane: 4 października 2011, 21:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Jedno jest pewne - za 10 lat jazda samochodem to będzie luksus. Płatne wszystkie drogi i ceny paliwa = :faint:

PostNapisane: 4 października 2011, 22:11 
Przyjaciel forum

ded napisał(a):
A ja mysle ze jak pb=6zl a lpg=3,5zl to w koncu cos w ludziach peknie i zaczna sie rozruchy. Dziwi mnie tez ze w dobie proekologicznego lobby ma rosnac akcyza na gaz. Z drugiej strony podnoszenie ceny paliw plynnych to w globalnej perspektywie jeszcze gorszy pomysl.

Jezeli cena LPG poszybuje tak jak zapowiadaja a PB utrzyma sie na zblizonym poziomie, to faktycznie trzeba bedzie rozwazyc sens jazdy na gazie. Nieco wieksze spalanie, drozszy serwis a juz nie mowiac o czasie, kiedy instalka mialaby sie zamortyzowac. Obawiam sie wtedy zabawa w LPG moze byc juz nieoplacalna.

Jezeli spojrzysz na LPGie z zupelnie innej perspektywy, to dojdziesz do wniosku, ze to bezsensowne rozwiazanie, ktore sluzy jedynie obejsciu wysokich kosztow benzyny, gdyby rynek paliw plynnych dzialal na zdrowych zasadach, nikt nim nie spekulowal, to wogole nie powinienes sobie zawrac glowy czyms takim jak LPG.

Inna sprawa to opodatkowanie, ktore przez swoj wysoki poziom jest poteznym hamulcem dla gospodarki, ktora jakby nie patrzec bazuje na transporcie.

Gumiś napisał(a):
Kyokushin napisał(a):

Wybor, ktorejkolwiek z partii nic nie zmieni, naprawde nikt w obecnej sytuacji, wysokiego zadluzenia publicznego i kolejnych przetasowan na rynkach finansowych, nie podejmie decyzje o cieciu podatkow. Gdy budzet nie bedzie sie domykal to poszuka sie pieniedzy z kazdego mozliwego zrodla i jakos przeczeka do konca kadencji. Zreszta zauwaz czego oczekuja wyborcy i co sie im obiecuje - kolejne subwencje, dofinansowania, itd. - dalsze rozdmuchanie socjalu, na ktory trzeba bedzie zdobyc pieniadze (ciekawe, ze nikt nie pyta nigdy skad je wziasc).

Droga do wyjscia na prosta w Europie powinna byc zupelnie inna - efekt mozna osiagnac tnac podatki dla malych, srednich przedsiebiorstw, tworzac specjalne strefy ekonomiczne w miejscach dotknietych wysokim bezrobociem, stymulowac rozwoj gospodarki poprzez zminimalizowanie biurokracji, nowelizacje prawa, usprawnienie organow wykonawczych, wylozenia poteznych pieniedzy przeznaczonych na rozwoj nauki i innowacynosci, tak aby w przyszlosc moc zbudowac na bazie kapitalu intelektualnego sile eksportowa, zainteresowac krajem na nowo i odbudowac zaufanie inwestorow - ale to wszystko wymaga bardzo gruntowego zaplanowania i to przez prawdziwych specjalistow (i dodatkowo wizjonerow) od ekonomii, a nie politykow. Cos takiego nie zamknie sie rowniez w czasie jednej kadencji, to praca na lata, ktorej poszczegolne etapy trzeba konsekwetnie realizowac, a nie zaorac to co zrobiono wczesniej przy kazdej zmianie opcji politycznej (nie zastanawiajac sie nad slusznoscia czy skutkami).

Kyokushin napisał(a):
ded napisał(a):

Pomarudzą, ale nic w nich nie pęknie. Polacy są twardzi. Jak głód do dupy zajrzy to może dopiero wtedy pójdą po rozum do głowy. W innych krajach ludzie wyłażą na ulicę przy takich podwyżkach jak my mamy co miesiąc.

Jezeli myslisz o Europie, to jednak sie nie zgodze, wychodza z innych powodow i cale szczescie, ze czesci tych problemow nie ma w Polsce:
- Grecja - nie chca sie pogodzic z cieciem socjalu, ktory doprowadzil panstwo na skraj bankructwa
- Hiszpania - tak jak wyzej + spora czesc mlodych ludzi pozostaje bez pracy
- UK - "wykluczona" grupa spoleczna przypomniala o swoim istnieniu, ludzie, ktorych rodzice po przybyciu do UK nigdy nie pracowali, a zyli z socjalu, obudzila sie z wegetacji, chcieli drogich dobr, wiec zamiast poszukac pracy, poprostu je ukradli.

Cenami nie mozna odgornie sterowac, bo to, krotkotrwale rozwiazanie, tworzace potezne patologie, ceny powinien regulowac zdrowy rynek.

deejeys napisał(a):
Jedno jest pewne - za 10 lat jazda samochodem to będzie luksus. Płatne wszystkie drogi i ceny paliwa = :faint:

W Europie Niemcy nie moga na to pozwolic, fundamentem ich gospodarki jak i poteznego eksportu jest przemysl samochodowy, a jego upadek doprowadzi do kolejnego krachu.

...i tyle mojego mieszania sie w polityke ;)

PostNapisane: 5 października 2011, 00:07 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Gumiś napisał(a):
Kyokushin napisał(a):

Wybor, ktorejkolwiek z partii nic nie zmieni, naprawde nikt w obecnej sytuacji, wysokiego zadluzenia publicznego i kolejnych przetasowan na rynkach finansowych, nie podejmie decyzje o cieciu podatkow. Gdy budzet nie bedzie sie domykal to poszuka sie pieniedzy z kazdego mozliwego zrodla i jakos przeczeka do konca kadencji. Zreszta zauwaz czego oczekuja wyborcy i co sie im obiecuje - kolejne subwencje, dofinansowania, itd. - dalsze rozdmuchanie socjalu, na ktory trzeba bedzie zdobyc pieniadze (ciekawe, ze nikt nie pyta nigdy skad je wziasc).

Droga do wyjscia na prosta w Europie powinna byc zupelnie inna - efekt mozna osiagnac tnac podatki dla malych, srednich przedsiebiorstw, tworzac specjalne strefy ekonomiczne w miejscach dotknietych wysokim bezrobociem, stymulowac rozwoj gospodarki poprzez zminimalizowanie biurokracji, nowelizacje prawa, usprawnienie organow wykonawczych, wylozenia poteznych pieniedzy przeznaczonych na rozwoj nauki i innowacynosci, tak aby w przyszlosc moc zbudowac na bazie kapitalu intelektualnego sile eksportowa, zainteresowac krajem na nowo i odbudowac zaufanie inwestorow - ale to wszystko wymaga bardzo gruntowego zaplanowania i to przez prawdziwych specjalistow (i dodatkowo wizjonerow) od ekonomii, a nie politykow. Cos takiego nie zamknie sie rowniez w czasie jednej kadencji, to praca na lata, ktorej poszczegolne etapy trzeba konsekwetnie realizowac, a nie zaorac to co zrobiono wczesniej przy kazdej zmianie opcji politycznej (nie zastanawiajac sie nad slusznoscia czy skutkami).

Generalnie słusznie piszesz. Ale w kilku miejscach bym polemizował. Mianowicie, ciąć podatki dla wszystkich, nie tylko małych i średnich firm. Nie tworzyć SSE w konkretnych regionach a zmienić Europę w jedną wielką SSE. Oczywiście to marzenia ściętej głowy, bo żeby dobrobyt mógł zaistnieć trzeba by zlikwidować niemal cały socjal co w demokracji możliwe nie jest :/
Kwestia świadomości obywatelskiej. Kiedy przeciętny wyborca słyszy "dam ci ..." to nawet jeśli nie wierzy że dostanie "od państwa" aż tyle to jednak liczy że dostanie przynajmniej część tego co mu politykierzy obiecali, nie myśląc o tym że najpierw te pieniądze trzeba komuś ukraść (często temu samemu obywatelowi).

No ale kończę bo zaraz temat zamkną :P

PostNapisane: 5 października 2011, 00:22 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
No ale przecież jest jeden, co jasno i wyraźnie mówi: nie dam nic nikomu, zabiorę i zlikwiduje rozwiąże etc...

Co do LPG: jakiś czas temu ściągnąłem sobie z netu kilkadziesiąt odcinków "sondy" (jestem wielkim fanem Kurka i Kamińskiego). Był jeden odcinek z 125p przerobionym na lpg. Ogólnie odcinek o tego typu paliwach. Nie wiedziałem, że lpg jako paliwo jest wykorzystywane w sumie od niedawna (o ile pamiętam 30-40lat +-). Wcześniej przy obróbce ropy naftowej ten kawałek tortu szedł w atmosfere, gdyż uważano go za nieprzydatny :)

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 5 października 2011, 00:39 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
No ale przecież jest jeden, co jasno i wyraźnie mówi: nie dam nic nikomu, zabiorę i zlikwiduje rozwiąże etc...

Owszem jest, i nawet w prezydenckich go poparłem, ale głosować na różnych faszystów związanych MW czy NOPem to ja nie zamierzam, a tak wygląda lista w moim okręgu :/

PostNapisane: 5 października 2011, 00:51 
Przyjaciel forum

Gumiś napisał(a):
Generalnie słusznie piszesz. Ale w kilku miejscach bym polemizował.

Nie musisz polemizowac, bo w zasadzie rozwineles wyzej to co napisalem.

Gumiś napisał(a):
Mianowicie, ciąć podatki dla wszystkich, nie tylko małych i średnich firm.

Tak, ale od samego poczatku jest to niewykonalne, a jednak to male i srednie przedsiebiorstwa daja wiekszosc miejsc pracy, wiec to je nalezy wspierac w pierwszej kolejnosci. To mialem w tym wypadku na mysli. Nie ma sensu pompowac pieniedzy w wielkie korporacje, bo one nie sa jakos szczegolnie przywiazane do miejsca prowadzenia swojej dzialalnosci (chyba, ze przywiaze je sie odpowiednimi dlugofalowymi umowami, zobowiazaniami), nie ma tez sensu napedzac zbednej konsumpcji bez zapewnienia jej wczesniej odpowiedniego zaplecza (inaczej utoniemy w odpadach).

Tak czy inaczej obecna sytuacja (globalnie sytuacja calej UE i USA) jest tylko powolnym zaciskaniem sobie petli na szyi, prowadzi do kolejnych spowolnien gospodarczych i kolejnych "kryzysow", ktore beda odbijaly sie czkawka latami.

Gumiś napisał(a):
Nie tworzyć SSE w konkretnych regionach a zmienić Europę w jedną wielką SSE.

Obawiam sie, ze to mogloby byc bardzo ciezkie, szcegolnie biorac pod uwage mentalnosc niektorych narodow, gdzie poprostu pracowac sie nie chce i nie jest to priorytetem.

Gumiś napisał(a):
Oczywiście to marzenia ściętej głowy, bo żeby dobrobyt mógł zaistnieć trzeba by zlikwidować niemal cały socjal co w demokracji możliwe nie jest :/
Kwestia świadomości obywatelskiej. Kiedy przeciętny wyborca słyszy "dam ci ..." to nawet jeśli nie wierzy że dostanie "od państwa" aż tyle to jednak liczy że dostanie przynajmniej część tego co mu politykierzy obiecali, nie myśląc o tym że najpierw te pieniądze trzeba komuś ukraść (często temu samemu obywatelowi).

To prawda, od dawna dziwi mnie, jak latwo kogos omamic, obiecujac przykladowo 200 zl od panstwa, tym samym wyciagajac w inny sposob (niezbyt oczywisty dla przecietnego obywatela) wielokrotnosc tej sumy.

PostNapisane: 5 października 2011, 06:30 
Administrator

Vermilion napisał(a):
wychodza z innych powodow

Tak, ale wychodzą.

PostNapisane: 5 października 2011, 11:54 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Vermilion napisał(a):
wychodza z innych powodow

Tak, ale wychodzą.

Ok, tylko co w ten sposob osiagaja? Chcialbys aby Warszawa wygladala tak jak Londyn? Tlum zawsze bedzie pozywka dla skrajnych i ekstremalnych pogladow, nie trudno przerodzic calosc w zamieszki - wystarczy naprawde niewielka iskra aby wywolac duzy, ciezki do opanowania pozar.

Polska to nie Bialorus, tutaj nie da sie odgornie narzucic cen artykulow (wiec nie ma sensu protestowac, aby cos takiego sie wydarzylo), z perspektywy rzadu (i nie obecnego, ale jakiegokolwiek w tym ustroju) obnizysz np. akcyze na paliwo, to roznice bedzie zgarnial do kieszeni wlasciciel stacji (dopoki konkurencja nie obnizy cen) i nie ma mozliwosci wywarcia na niego wplywu, aby bylo inaczej. To zdrowa konkurencja rzadzi cenami na rynku.

PostNapisane: 5 października 2011, 12:38 
Administrator

Vermilion napisał(a):
ciezki do opanowania pozar

I taki powinien miec miejsce na wiejskiej.

Vermilion napisał(a):
To zdrowa konkurencja rzadzi cenami na rynku.

W polsce są kartele, nie konkurencja.

PostNapisane: 5 października 2011, 12:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E91
Na ceny (w szczególności paliw) nie mamy żadnego wpływu.
Nie ma co marnować czasu i myśleć jakby tu zaoszczędzić.
Trzeba myśleć jakby tu więcej zarobić. :cisza:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1