BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 18:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: e36 2.5 vanos czy to uszczelka?
PostNapisane: 13 października 2011, 18:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 325i
Kod silnika: M50B25
Jak już masz kupiony termostat i wisko to załuż je. Kluczowym tematem w sprawie będzie czy się zapowietrza sam. Jeśli to wszystko wymienisz i dalej będzie się grzał to znaczy że coś dalej nie gra. Jeśli osiągnęło temperaturę że bum chłodnica,to jest bardzo prawdopodobne że mogła uszczelka dostać ale też mogłeś mieć farta. Często uszczelniacze idą.

Narazi zmień to co masz. Jeśli będą problemy z nawiewem po kilku dniach znaczy że się zapowietrza. Zobacz też dokładnie czy nie ma w chłodnicy później oleju czy się nie dostaje. W głowicy jest tych kanałów i zależy który strzeli. Ale spokojnie. Daj znać jak to wymienisz i jak to wszystko działa.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 października 2011, 21:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B25
Wymieniłem dziś wiskoze (stara była padnięta), termostat i korek od chłodnicy.

Zalałem wode odpowietrzyłem i wszystko hula ładnie jak narazie, mam cały czas temperature na środku. Jeździłem, dawałem w piz.. trochę i jak narazie jest spoko.

PostNapisane: 14 października 2011, 22:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Włoszka
Kod silnika: M43
matiaudio napisał(a):
W mieście stałem w korku, nagle trzas, wyłało wode. Dodam że stałem w tym korku z godzine i tak podjeżdzałem po kawałku, złapało temperature nagle, na normalnej jeździe żadnych wariacji.

hmmm miałam podobnie...stałam w korku 30stopni za oknem ja na klimie jechalam zadowolona i nagle silnik mi sie wylaczyl, patrze a tu temp silnika prawie max :/....okazalo sie ze mialam tak zapowietrzony uklad ze chlodnica jakims cudem pokazywala ze stan jest oki /sprawdzałam dzien wczesniej/ finalnie zalalam ja prawie 5 litrami....a jakis miesiac wczesniej przed wymiana chlodnicy na nowa stałam sobie na parkingu /właczone autko/ pod domem czekalam na miejsce do parkowania noc byla to bylo chlodno nagle walnelo plyn pociekl dymu w cholere okazalo sie ze kruciec na silniku pekl pod cybatem przy okazji oberwal jeszcze jakis z tyłu silnika.....finalnie prowadzilo to do tego ze temu wszytskiemu winna byla uszczelka pod glowica w ktorej byla dziurka wielkosci łebka od szpilki...nie zycze ci takich kosztów ale badz gotów na wszytsko :) bo mnie o tak jakos uszczelka zalatuje ja sama borykalam sie z ukladm chlodzenia jakies pol roku zanim doszlo do uszczelki to wymienilam wszytsko co sie dało a niektore czesci nawet dwa razy po tym jak silnik sie przegrzał a o litrach płynu do chlodnicy ktore poszły w asfalt nie wspomne...

aaaa to teraz jeszcze kontroluj stan plynu w chlodnicy bo mnie ciagle sie tracil niewiadomo gdzie po roznych wymianach.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1