BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 11:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Padło wisko??
PostNapisane: 16 października 2011, 19:17 
Pierwsze kroki

Witam. Zaniepokoiła mnie dziś głośna praca wentylatora wraz ze wzrostem obrotów wentylator robi taki wiatr , że nie słychać silnika i mało głowy nie urwie. na wolnych obrotach również.Czy to normalne bo do tej pory było cicho słychac było tylko silnik wentylator rzecz jasna się kręcił. Temperatura jest w pionie. Gdy silnik ostygł bardzo cięzko było przekręcic wiatrak ręcznie czuć było wyraźny opór. Czy jest to objawa padniętego wisko czy może pompy wody?? Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Padło wisko??
PostNapisane: 16 października 2011, 20:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
Pompa wody nic nie ma do tego że wisko ciężko chodzi, Na zimnym silniku jest możliwość że wiatrak ciężko chodzi to dlatego że po długim staniu płyn w środku osiada na dnie i blokuje wiatrak - wystarczy odpalić silnik na parę sekund płyn siłą odśrodkowa powinien się ładnie rozprowadzić wewnątrz wisko i już powinno chodzić gładko bez oporów (oczywiście do momentu nagrzania się)
A to że robi straszny wiatr jak silnik jest nagrzany to akurat efekt zamierzony :) na zimnym nie powinno tak wiać można nawet ręką wiatrak zatrzymać, ale jak nie jesteś pewien że wisko ok to nie rób tego bo palce stracisz ;)
P.S.
Mam sąsiada który specjalnie zblokował wisko bo wtedy silnik chodzi jak by miał wielkie turbo pod maską :wstyd:

PostNapisane: 16 października 2011, 20:20 
Pierwsze kroki

Rozumiem . Ale czy jest jakaś możliwość zeby sprawdzić to wisko. Nie wiem wnioskuje że skoro na wolnych obrotach daje tyle wiatru to jest cały czas załączone czy jak ? Jeśli tak to trzeba je wymieniać, silnik będzie się dłużej dogrzewał?? Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale zaczęlo sie to po wczorajszym mrozie albo wczesniej nie zauważyłem.

PostNapisane: 16 października 2011, 20:29 
Zacna persona forum

Kod silnika: M62B35
Prosta diagnoza: jak odpalisz silnik przez chwile powinno wiać potem do zagrzania silnika powinno się kręcić swobodnie, gdy silnik już się rozgrzeje wisko dalej powinno się kręcić swobodnie gdy temperatura zacznie dalej wzrastać wtedy wisko powinno reagować i robić tornado do momentu aż płyn znowu będzie miał odpowiednią temperaturę

Przeczytaj też to:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3906

PostNapisane: 16 października 2011, 20:38 
Pierwsze kroki

Aha. Sprawdze dokładnie jutro choć na 99 % cały czas wieje jak cholera. A i sprawdzałem u kumpla u niego na zimnym silniku owszem czuć jest opór podczas obrotu ale jest jakby to powiedziec naturalny u mnie w pewnym momencie prawie nie da się obrócić

PostNapisane: 16 października 2011, 21:44 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
100% visco do wymiany ,zapiela sie na stale.zmien bo moze urwac pompe wody

PostNapisane: 17 października 2011, 13:59 
Pierwsze kroki

W takim razie biorę sie za wymianę. Pytanie czy jest sens kupić jakiś tańszy zamiennik chodzą takie po około 100-150 zł?? Wiadomo jednak , że najlepszy byłby oryginał.

PostNapisane: 18 października 2011, 13:34 
Forumowicz

Jeśli stać Cię na oryginał to tylko oryginał kupuj :) Nie ma co oszczędzać :) A z tego co ja pamiętam (też miałem wisko wymieniane) to kosztowało mnie ok. 200-250 zł (Bym musiał sprawdzić, bo dokładnej ceny nie pamiętam).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1