BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 23:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] jakie objawy zatartej sprezarki klimy
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 11:55 
Pierwsze kroki

Witam mam sciagneity pasek z klimy i nie wiem dlaczego.Jak moge sprawdzic czy sprezarka jest zatarta dodam ze jak pokrece sprzelem to obroci sie o 2 cm w lewo i w prawo.I ile moze kosztowac zamiennik sprzegla?

Ostatnio edytowano 22 czerwca 2007, 16:06 przez simon, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, 15:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
jezeli masz sciagniety pasek ze sprezarki to najprawdopodobnie jest zatarta i ktos celowo ja odlaczyl.
Sprzeglo jezeli klima jest wylaczona powinno sie swobodnie obracac.

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, 19:01 
Pierwsze kroki

hura mysle ze sprezarka jest dobra bo mocniej zlapalem za sprzeglo i puscilo teraz obraca sie lekko widocznie od nie uzywanie przyblokowala sie.teraz tylko musze kupic kolo pasowe

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, 20:13 
Przyjaciel forum

ja bym najpierw podjechal do fachowcow od klimy i powiezyl im sprawdzenie: szczelnosci instalacji i czy sprezarka potrafi wytworzyc odpowiednie cisnienie

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, 21:03 
Pierwsze kroki

wiem ze musze ja jeszce sprawdzic ale najpierw zaloze napinacz, pasek no i musze zalozyc kolo pasowe bo nie wiem po co ktos je sciagal.klima chyba jest szcelna bo jak naciskam na zaworek spustowy to leci z niego cus o dziwnym zapachu

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, 22:22 
Pierwsze kroki

Klima przedewszystkim nie ma zaworka spustowego.

po drugie zeby obrocic sprężarke to trzeba sie przylozyc. sprzęglo przy wylaczonej klimie powinno obracac sie wlasciwie bez oporu. Jesli klima nie pracowala dlugo to moze ulec uszkodzeniu uszczelka na walku spręzarki. w ukladzie w taka pogode jak obecnie powinienes miec cicnienie powyzej 4 barów i to grubo..... nie wypuszczaj nic z ukladu bo jak masz barwnik to utrudnisz jlkalizacje potencjalnego wycieku. Najlepiej zaloz pasek i niech ktos sprawdzi ci uklad na manometrach.

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2007, 08:08 
Przyjaciel forum

simon napisał(a):
wiem ze musze ja jeszce sprawdzic ale najpierw zaloze napinacz, pasek no i musze zalozyc kolo pasowe bo nie wiem po co ktos je sciagal.klima chyba jest szcelna bo jak naciskam na zaworek spustowy to leci z niego cus o dziwnym zapachu

Zaworu spustowego chyba nie ma. Ale nawet jakby byl to mozesz miec mikro nieszczelnosc, gdzie powolutku bedzie uciekac czynnik oraz gorzej trzymac cisnienie w ukladzie

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2007, 19:55 
Pierwsze kroki

A moze powiecie jak powinno wygladac kolo pasowe bo ja mam zalozone dwa kola na zwykly pasek klinowy a chyba powinno byc jedno na paek wielorowkowy.Sprawa wyglada tak patrzac od przodu sprezarki widzimy: sprzeglo a za sprzeglem kolo pasowe u mnie sa dwa (ktos kiedys powiedzial mi ze to jest elektromagnes).A jesli chodzi o ten zaworek to mialem na mysli ten zawor przez ktory wpuszcza sie czynnik. sprezarka powinna byc taka http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?ite ... 6070#photo a ja mam zamiast kola wielorowkowego dwa zwykle pasowe o co kaman?

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2007, 21:28 
Przyjaciel forum

Moze cos pomoze:
Obrazek

Obrazek

Tytuł: wykrecilem sorezarke klimy i zrobilem wielkie O^O
PostNapisane: 27 czerwca 2007, 18:58 
Pierwsze kroki

Dzis wykrecilem sprezarke klimy bo musze wymienic kolo pasowe.i o dziwo mialem zamocowana sprezarke od calkiem innego samochodu.Zdziwilem sie bardzo.Byla przymocowana na 3 srubach bo uchwyty tylko tak pasowaly.no nic jutro zawoze ja do specjalisty i zobacze co o na to powie, czy wogole bede mogl z nia jezdzic.podkresle ze jest sprawna

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2007, 19:01 
Pierwsze kroki

juz wiem czemu ma takie kola pasowe. dzis wymontowalem sprezarke i zdziwko nie male sprezarka nie od tego samochodu wogule nie od BMW. ale na szczescie dziala i jutro jade do klimatyka zeby zamienil mi kola pasowe i powiedzial czy wogole bede mogl na niej jezdzic.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1